Aardappels bereiden

aardappelvariantenOnderstaand verhaal bevestigt wat we al weten: dat er veel te doen is met aardappel, en dit zijn nog maar de klassieke opties.
Aardappels garen:

  • Koken, stomen
  • Bakken
  • Ovenbakken
  • Smoren/roerbakken/wokken
  • Frituren
  • Roosteren
  • Poffen

Overige bewerkingen
Raspen, voorafgegaan aan bakken, voor het maken van

  • rösti
  • aardappelpannekoeken

Pureren, na het garen, om eventueel weer verder te bewerken:

  • gnocchi
  • souffle
  • gratineren
  • kroket
  • aardappelkoekjes
  • beignets

aardappelskokenKoken
Geschilde of ongeschilde aardappels gaar laten worden in kokend water met zout. Kook op een lage stand en giet het vocht af wanneer de aardappels gaar zijn. Laat de aardappels in de pan even ‘droogdampen’.
Tip: Voeg aan het kookwater eens tuinkruiden toe of kook de aardappels in bouillon. Hussel de gekookte aardappels met peterselie en boter, of pesto, met fijngesneden knapperige bacon, of vinaigrette.
In de magnetron zijn aardappels in 6 minuten gaar. Dat scheelt tijd.

gebakken aardappelsBakken in koekepan
Gebruik (bij voorkeur) voorgekookte (8-10 minuten) aardappels. Hou ze heel als ze klein zijn, of snij ze in schijfjes, partjes (pommes wedges) of blokjes. Verhit een scheutje olijfolie, reuzel of geklaarde boter in een (anti-aanbak) koekenpan. Bak de aardappels in één laag rondom goudbruin en gaar. Bestrooi ze daarna eventueel met wat zout.
Jonge aardappeltjes kun je zonder schillen bakken.
Pommes noisettes zijn aardappelballetjes zo groot als een noot die met een speciale boor uit rauwe aardappelen worden gevormd. Net zoals pommes parisienne, die iets groter zijn, worden ze geblancheerd en dan in geklaarde boter gebakken.

aardappels friturenFrituren
Gebruik hiervoor schoon frituurvet of olie. Vul de pan nooit meer dan voor de helft met vet of olie. Schil vastkokende aardappels en snijd ze in plakjes, blokjes of frietjes. Dep deze goed droog. Bak kleine porties tegelijk anders koelt het vet te veel af en worden de aardappels niet bruin. Bak drooggedepte frietjes eerst voor op 160°C. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak ze de tweede keer op 18o°C bruin en knapperig. Bestrooi ze daarna eventueel met wat zout.
Tip: Bestrooi ze na het frituren eens met kerriepoeder, Mexicaanse kruiden, cajunkruiden of Italiaanse kruiden.
Om chips te maken, snij je de aardappel heel fijn met een mandoline. Bak deze in kleine porties in één keer krokant.

Smoren / roerbakken
Dit is het langzaam op een laag vuur, afgedekt gaar laten worden met een beetje vet, vocht en kruiden. Verhit boter of olie in een pan. Schep blokjes, plakken of parten aardappels er doorheen. Vocht er bij doen en zachtjes laten smoren.
Tip
Gebruik eens kruiden olie en als vocht bouillon (van tablet).
Smoor met de aardappels eens sperzieboontjes, champignons en kerriepoeder mee.

aardappel uit de ovenIn de oven bakken
Als de aardappels een fijne schil hebben, kun je ze gewoon in de schil laten. Snij ze in schijfjes, partjes of blokjes, naar wens. Hussel de stukjes met olijfolie, reuzel of geklaarde boter, een eetlepel zeezout en kruiden naar keus (tijm of rozemarijn bijvoorbeeld). Doe de aardappel in een braadslee. Voeg ook een paar stukken ui toe, en wat tenen knoflook.
Plaats de schaal in een warme oven van 200°C en bak de aardappels in 45 minuten gaar en goudbruin.
Hasselback aardappels: zie beneden.

geroosterde aardappelsRoosteren
Als je handig bent met je bbq of grill, kun je aardappels erop garen. Het gevaar bestaat dat ze niet garen en van buiten verbranden. Daarom worden ze meestal in aluminiumfolie verpakt om de hitte te temperen. Maar de volgende manier geeft meer bbq smaak.
Snij de ongeschilde aardappels in schijven van 1cm. Kook de schijven 5 minuten voor in zout water. Ze zijn dan halfgaar. Dep ze droog.
Besprenkel de aardappels met olijfolie en kruiden. Leg de schijfjes op de grill of bbq, en bak ze goudbruin en krokant.

Gratineren
Bestrooi schijfjes voorgekookte aardappels, puree of gepofte aardappels met geraspte kaas en paneermeel of broodkruimels. Onder een hete grill wordt dan een krokant laagje op het aardappelgerecht gevormd.
Tip
Maak eens een laagjesschotel van gekruid gehakt, tomatensaus, gekookte bloemkool, plakjes aardappel of puree en kaas.
Ook lekker: leg in een ovenschaal plakjes aardappel en courgette om en om en strooi kaas erover.

gepofte aardappelPoffen
Aardappels poffen is een lekkere en gezonde manier om aardappels te bereiden.
Door een aardappel in de schil te garen blijven er meer voedingsstoffen en smaak behouden.
Het lekkerst is om aardappels in de oven te poffen maar als je even geen tijd hebt dat is de magnetron een stuk sneller. Op de bbq of in een kampvuur gaat natuurlijk ook.
Was de aardapppel goed schoon, schil de aardappel niet. Heb je liever zonder schil, schil dan na het poffen.
Prik met een satéprikker wat gaatjes in de aardappel zodat deze niet barst.
Magnetron: Zet de magnetron op de hoogste stand en zet de aardappel erin.
Voor één grote aardappel duurt het zo’n 8-10 minuten voordat ze gaar zijn.
Elke aardappel duur het zo’n 2 a 3 minuten langer. Laat daarna nog even 5 a 10 minuten na garen in een theedoek of pan met deksel.
Oven: Doe de aardappel in aluminium folie. Besprenkel met olijfolie, peper en zout, en vouw de aluminium folie dicht. Bak de ingepakte aardappelen in een uur gaar in een oven met een warmte van 180 graden (eerste voorverwarmen). Zorg ervoor dat het folie de doffe kant aan de buiten kant heeft.
BBQ of kampvuur: Idem als in de oven. Leg de verpakte aardappels op een niet te hete plek.

aardappelpureePureren
Gekookte aardappels worden gepureerd met een pureeknijper, stamper, passevite of staafmixer, al naar gelang hoe grof of fijn je de puree wilt hebben. Let op: als je lang doorgaat met stampen, wordt de puree kleveriger. Voeg een klontje boter, wat warme melk, peper, zout en nootmuskaat toe en klop de puree luchtig. Liefhebbers kloppen ook enkele eidooiers door de hete puree, voor de kleur, smaak en structuur.
Tip
Voeg eens olijfolie in plaats van melk en boter/margarine toe en schep er gehakte bosuitjes, gedroogde tomaat, olijven en geperste knoflook door.
Gehakte tuinkruiden en plakjes radijs is ook lekker. Smaakvarianten: link naar solo.be.

aardappelpannekoekenRaspen
Voor rosti of aardappelpannekoeken rasp je de aardappel fijn. Rosti wordt wel gemaakt van voorgekookte aardappels..
Aardappelpannekoeken is een Midden-Europees gerecht gemaakt van geraspte aardappel, bloem en ei, op smaak gebracht met ui of anders. Ze worden gegeten met roomkaas of appelmoes.
In Duitsland hetten ze Reibekuchen, in Oost-Nederland Riefkuukskes.
Rosti is een Zwitserse uitvoering, zonder bloem of ei, maar wel met uien, kaas, of spek, of anders.
Zie recept aardappelpannekoeken beneden.

Stamppot
Alles over stamppot.

Salade
Kook blokjes, schijfjes of krielaardappels beetgaar, giet ze af en laat ze iets afkoelen. Meng andere ingrediënten en de dressing met de lauwwarme aardappels zodat de smaken goed intrekken. Aardappelsalade kan koud of lauwwarm worden geserveerd.
Tip
Aardappelsalade met appel, augurk en een dressing van yoghurt, bieslook en knoflook.
Ook lekker: een lauwwarme salade met veldsla en salami of geitenkaas.
Of: met ansjovisfilets, gekookt ei, kappertjes en olijven.
Recept huzarensalade.

Gnocchi
Gerecht op basis van griesmeel, aardappels, soezenbeslag of bloem met spinazie. Van het mengsel worden balletjes gemaakt, en deze worden meestal gepocheerd, vervolgens gegratineerd en als warm tussengerecht opgediend. Het gerecht is van oorsprong Italiaans (gnocchi betekent ‘knobbels’), maar men vindt het in de Oostenrijks-Hongaarse en de Elzasser keuken terug in de vorm van knödel, noques, knepfle en zelfs quenelles. Al deze gerechten hebben veel met elkaar gemeen.
Zie meer informatie hier.

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>