Enkele klassieke gerechten van aardappel met spek
- Stamppot spek
- Pangebakken aardappeltjes met spek en ui
- Gratin
- Tortilla
- Krieltjes omwikkeld met spek, uit de oven
- Quiche
- Hasselback aardappel met spek (eventails de pommes de terre au bacon)
Stamppot spek
Heerlijk met gedroogde spaanse of italiaanse ham, in plaats van spek.
- 1 kg aardappelpuree
- 300 gram dungesneden spek (al of niet gerookt)
- fijngesneden bosuien of andere tuinkruiden, bijv bieslook
Bak de spek knapperig in de oven of koekepan.
Meng de stamppot met de bosuien. Garneer met stukjes spek.
Gebakken aardappels met spek en ui
Tip: Kook de dag ervoor extra aardappels.
- 1 kg aardappels, geschild
- 1 ui, gesnipperd
- 2 el olijfolie
- 200 g mager rookspek, in blokjes
- rozemarijn of tijm
- zout en peper
Kook de aardappels in ca. 15 minuten bijna gaar. Giet ze af en laat ze iets afkoelen. Snijd in blokjes van ca. 1 x 1 cm.
Verhit de olie in een grote koekenpan met hoge rand en een dikke bodem. Bak het spek op middelhoog vuur uit tot het begint te kleuren.
Bak de ui nog ca. 5 minuten mee.
Doe de aardappelblokjes erbij en bak goudbruin.
Bestrooi met tuinkruiden en wat zout en peper en laat omscheppend nog ca. 1 minuut bakken. Serveer met gemengde sla.
Jirpels yn ´t potsje
Aardappels in het potje
Een eenpansgerecht van West-Terschelling.
- 1 kilo aardappelen
- 150 gram mager rookspek in plakjes
- zout
- 25 gram boter
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Doe de aardappelen, de plakjes spek en de boter in water met zout in een braadpan en breng dat aan de kook.
Laat de aardappelen in 30 minuten op een laag vuur gaar worden.
Afgieten en opdienen in de braadpan.
Als groente werd er oorspronkelijk vaak koolraap bij gegeven.
Leave a Reply