Andijviestamppot maken

Andijviestamppot of stamppot sla

Andijviestamppot is een makkelijk en populair aardappelgerecht uit de Hollandse keuken, gebaseerd op rauwe andijvie. Stamppot met sla volgt hetzelfde recept, echter met sla naar keuze.

  • 800 g fijngesneden andijvie of andere sla
  • 1 kg bloemige/kruimige aardappels
  • 2 tot 4 deciliter volle melk (afhankelijk van de aardappels)
  • 50 g boter of margarine
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
Van de andijvie eerst de basisstronk en eventuele oude lelijke bladeren verwijderen, daarna fijnsnijden en goed wassen, enkele minuten laten uitlekken in een vergiet.
Schil en was de aardappelen. Snijdt ze in 2 of 4 stukken en kook ze gaar. Giet de aardappelen af.
Breng de melk aan de kook. Pureer de aardappelen met een stamper of met een pureeknijper en voeg al roerende de kokende melk en de boter toe. Breng de luchtige puree op smaak met zout, nootmuskaat en peper.
Schep de rauwe andijvie erdoor en laat de stamppot goed warm worden.
De stamppot direct opdienen met vlees, meestal wordt gekozen voor spekjes, gehaktballen, rookworst en mosterd of rundvlees en jus.
Stimpstamp
Friese andijvie stamp

  • 1½ kilo geschilde aardappelen
  • 2 deciliter melk
  • 300 gram dungesneden verse andijvie
  • 200 gram uitgebakken spekblokjes met vet
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel blanke azijn
  • zout
  • peper
  • boter om in te bakken

Bak de spekblokjes in wat boter.
Bewaar het vet waar de spekjes in gebakken zijn.
Kook de aardappels gaar en stamp ze fijn.
Verhit de melk (niet laten koken)
Meng de hete melk door de puree en verwarm het geheel nog eens goed.
Voeg nu de mosterd, de spekblokjes met hun braadvet, de azijn en peper en zout toe.
Meng alles goed door elkaar.
Meng op het laatst de rauwe andijvie erdoor en serveer direct, anders verliest de andijvie zijn knapperigheid.

3 comments to Andijviestamppot maken

  • Wiesje

    Niets lekkerder dan wat zuur door de andijviestamppot. Ik maak het altijd op de manier zoals mijn moeder dat deed. Begin met het “marineren” van de fijngesneden andijvie in flink wat azijn, witte peper en wat suiker. Gerookte spekjes met ui uitbakken. Dan alles door elkaar mengen. De azijnmarinade naar smaak.

  • Waar om doen jullie de eigen vocht er niet bij dat is beter als azijn. Want dat maakt het zurig smaakt nergens naar. Eigen vocht is veel beter klein beetje is genoeg

    Jakob

  • Heela

    Ik bak gehakt rul in boter en wat olijfolie en dan doe ik er fijn gestampte knoflook door. Wij vinden het op deze manier erg lekker.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>