Baba al limoncello of Baba au rum

Baba au rhum is een klassiek nagerecht uit de Franse keuken. De Baba al limoncello is ook een van de beroemdste cakes in Zuid-Italiaans Napels.

De baba heeft bekendheid gekregen in de 18de eeuw, toen de Poolse koning Stanislas Leszczynski de zoetigheid in Frankrijk ontdekte bij zijn schoonzoon, de Franse koning Lodewijk XV in de periode dat hij uit Polen verbannen was en in Lotharingen woonde.
De eerste baba’s werden gemaakt met tokai, totdat bakker Nicolas Stohrer uit Parijs de rhumstroop introduceerde.

Limoncello siroop

  • 200 g suiker
  • 2 dl limoncello
  • citroenrasp van 1 citroen, zonder wit

Maak siroop door 200ml water met de suiker en citroenrasp aan de kook te brengen. Voeg de limoncello toe als de siroop aan de kook is en laat het mengsel afkoelen in een schaal. Wentel de babas door de suikersiroop en laat de babas trekken tot ze met siroop doortrokken zijn. Snijd voor het serveren de babas doormidden, leg ze met binnenkant naar boven op de borden, verdeel er verse bosvruchten over.
Serveer met geslagen room en de siroop.

Tips
Het beste is om voor iedere persoon een aparte baba te maken, omdat het moeilijk is bij grotere baba’s de rumstroop er goed in te laten trekken. Als een grote baba wordt gemaakt, gebruik dan een ringvorm.
Sommige liefhebbers bestrijken de baba met abrikozengelei. De baba ziet er zo mooier uit.
Laat de babas een nacht drogen. Dan absorberen ze meer siroop.

Recept voor: Baba

Omschrijving: Muffins gedrenkt in rum of limoncello, heerlijk als dessert met vruchten, roomijs en slagroom

Ingredienten

  • 10 g verse gist of 5 g gedroogde gist
  • 6 eetlepels lauwe melk
  • 200 g bakkersbloem
  • 25 g fijne witte suiker of honing
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 100 g zachte boter
  • sinaasappelrasp van 1/2 sinaasappel
  • citroenrasp van 1 citroen
  • mespunt zout

Rum Siroop

  • 1 vanillestokje
  • 250 ml water
  • 250 g suiker
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 100 ml rum

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven op 200 ºC.
  2. Verkruimel de gist in de lauwe melk en laat het mengsel 10 minuten staan, meng er 50 g bloem doorheen.
  3. Laat het geheel op een warme plek staan tot er zich schuim vormt.
  4. Bestrijk ondertussen de babavormpjes met gesmolten boter.
  5. Als het schuim zich gevormd heeft, meng er dan de resterende bloem, suiker, zout, losgeklopte eieren, boter en sinaasappelrasp door toteen glad mengsel.
  6. Vul de babavormpjes tot de helft met dit beslag en dek ze af met plasticfolie.
  7. Laat ze op een warme plek staan tot het volume verdubbeld is.
  8. Bak de babas 30 tot 35 minuten in de hete oven tot goudbruin.
  9. Laat de babas afkoelen op een taartrooster.

Siroop

  1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  2. Breng water, suiker, vanillemerg en het leeg geschraapte vanillestokje,sap van een halve citroen en sinaasappel aan de kook. Kook tot de suiker opgelost is, haal de pan van het vuur en schenk de rum erbij.
  3. Haal de baba’s uit de vormpjes en laat ze in de siroop drenken tot ze verzadigd zijn.
  4. Serveer de baba’s met fruit en slagroom.

Preparation time: 30 minute(s)

Cooking time: 30 minute(s)

Number of servings (yield): 8

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>