Babi pangang zelf maken

De naam babi pangang komt van de twee Maleis/Indonesische woorden babi, dat varken betekent, en panggang, dat
geroosterd betekent. Door deze brede benaming kan het duiden op verschillende lokale gerechten uit het Maleisische en Indonesische taalgebied. Ook wordt in Maleisië en Indonesië met babi panggang Chinese vormen van geroosterd varkensvlees aangeduid zoals char siew (叉燒, “babi panggang merah” in het Maleis, “chāshāo” in Hanyu pinyin en “moe deng” in het Thais).

In Indonesië is de babi panggang vooral bekend zoals die wordt bereid door het (overwegend christelijke) Batak-volk, woonachtig rondom het Tobameer in Noord-Sumatra, waarbij gemarineerd varkensvlees wordt geroosterd over een houtskoolvuur. Het wordt gegeten met een saus gemaakt van varkensbloed of met een sambal van szechuanpeper.
Wat in Nederland babi pangang wordt genoemd, wordt vaak besteld in de vorm van babi pangang speciaal en is een bekend gerecht bij Chinees-Indische restaurants. Mager varkensvlees wordt dan niet geroosterd maar gefrituurd, vervolgens in plakken gesneden en rijkelijk overgoten met een gebonden pikante zoetzure saus en geserveerd op een bedje van atjar tjampoer. Het wordt door Nederlanders vaak gegeten met nasi goreng en sambal.
Dit gerecht is waarschijnlijk in Nederland, maar mogelijk al in voormalig Nederlands-Indië, ontwikkeld door Chinese koks en is nu ook in Vlaanderen en Duitsland bekend onder de in Nederland gebruikelijke naam babi pangang. Men kan hetzelfde gefrituurde varkensvlees ook bestellen met een sojasaus. Dit staat dan vermeld als babi pangang ketjap op de menukaarten van Chinees-Indische restaurants in Nederland. Om de magere van de vette vleesvariant te onderscheiden worden ook respectievelijk de benamingen babi pangang nek en babi pangang nami gebruikt.

Een ander gerecht dat in Nederland soms wordt aangeduid als babi pangang is het Kantonese siu juk (燒肉, “babi panggang putih” in het Maleis, “shāo ròu” in Hanyu pinyin, “moe krob” in het Thais). Het wordt vaak omschreven als babi pangang spek op de menukaart.
De met honing gemarineerde char siew wordt in Nederland vaak Kantonese babi pangang genoemd.
bron: wiki

Knapperige Babi Pangang zoals bij de chinees
Ingrediënten voor 4 personen

 • 800 g varkensvlees aan 1 stuk (varkensham, schouderkarbonade, varkenslap of speklap)
 • 1 ui
 • 6 teenjes knoflook
 • 5 cm gember
 • 6 eetlepels ketjap manis
 • sap van 1 citroen of limoen
 • 1 eetlepel zout
 • 1 steranijs
 • 1 eetlepel laos

Snij de ui, gember en knoflook fijn. Doe deze in grote pan met de overige ingredienten.
Doe het vlees erbij en laat deze 3 uur op een heel zacht vuur sudderen. Draai het vlees regelmatig om en voeg steeds iets water toe indien nodig.
Haal het gare vlees uit de pan, maak inkepingen en wrijf in met laos poeder.
Bak het vlees knapperig in een wok met ruim olie. Zorg dat de olie goed heet is, anders bakt het vlees niet knapperig.
In plaats van frituren kunt u het vlees ook onder de grill zetten. Bevochtig het vlees regelmatig met het vleessap uit de pan.

Babi pangang saus

 • 1 groot blikje tomatenpuree
 • 6 eetlepels gembersiroop
 • 1 steranijs
 • 1 eetlepel azijn
 • 2 eetlepels donkere suiker
 • eventueel ananassap
 • citroensap, zout en sambal naar smaak

Doe 1 kop water (of ananassap) in steelpan met alle ingredienten en breng aan de kook. Op smaak brengen en op juiste dikte brengen met maizena.

5 comments to Babi pangang

 • Roland Bake

  Is dit recep tbij elkaar graapt van hetgeen nog op de keukenvloer lag, in samenwerking met conimex?

 • vd Belt

  Hallo, afgelopen week zag ik hier vlgs mij een recept: varkensvlees met zoetzure saus en rijst. De zoetzure saus klaargemaakt met sinaasappelsap. Meen je nou dat ik het terug kan vinden? Wie kan me helpen??

 • Marc

  Als vlees heb ik varkenshaas (700 gr.) gebruikt, ongeveer 2 uur laten sudderen. Vlees heb ik bestrooid met laos ipv inkepen en dan inwrijven. Daarna in een pan met olie opgebakken. Dit smaakte uitstekend.

  De saus gemaakt zoals omschreven. Tomatenpuree uit 2 blikjes van 70 gram gebruikt, dit was gewoon goed! Paar schepjes Surinaamse sambal erbij voor de smaak.

  Als groenten heb ik gebruikt een komkommer, 2 paprika’s en een bos bosuitjes. Komkommer en paprika ontdoen van zaadlijsten, in stukken hakken en de bosui in ringen snijden. Het geheel even roerbakken, gekookte Pandan rijst erbij en je hebt je eigen nasi.

  Het geheel smaakte als babi pangang bij de Chinees vandaan alléén veel beter. Dank voor het recept!

 • opa.kees

  In tegenstelling tot Josephine hebben wij hiervan gesmuld.
  De basis was dun gesneden speklapjes, dan kan de marinade beter zijn werk doen en is daarna het uitbakken ook gemakkelijker. Een uurtje (of minder) sudderen is dan genoeg.
  De tomatenpuree heb ik eerst even ontzuurd in een pannetje met arachide olie.
  De gember heb ik geraspt en in een processortje van de staafmixer gemengd met de overige ingrediënten, waarbij ook een beetje santen.
  Ik zou zeggen Josephine: probeer het nog eens, wees creatief!

 • Josephine

  Recept precies gevolgd,saus smaakt absoluut niet naar babi pangang saus. Lijkt meer op spaghetti saus met zoveel tomatenpuree. 800gr vlees is te dik om alle smaken te laten intrekken en ook niet krokant te bakken omdat het zo’n groot stuk is. Héél jammer want ik had er veel vertrouwen in.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>