Bobotie

Bobotie is een klassiek ovengerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen. Er is lang gedacht dat het recept afkomstig was van de VOC kolonies in Batavia en mogelijk afgeleid van het Indonesische gerecht Bobotok, maar het is meer waarschijnlijk dat dit reeds samen met Jan van Riebeeck naar de Kaap meegekomen is. De Nederlanders wisten al in die tijd hoe een kerrievleesschotel bereid moest worden. Dit was zo algemeen dat speciale potten reeds tegen 1752 daarvoor vervaardigd zijn, zoals blijkt uit een boedelinventaris waarin een bobotieketel (bobotiepot) genoemd wordt.

Het gerecht is in 1951 opgenomen als een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht in een internationaal receptenboek dat door de Verenigde Naties gepubliceerd is.

Het gerecht was al tegen de 17de eeuw bekend aan de Kaap de Goede Hoop. Destijds werd dit gemaakt van een mengsel van schaap- en varkensvlees. Tegenwoordig wordt schaap- en rundvlees gebruikt. Het oorspronkelijke recept bevat gember en citroenschil. Met de ontdekking van kerrie is het recept eenvoudiger geworden, maar het basis idee is hetzelfde gebleven. Oorspronkelijk werd er ook gebruik gemaakt van rozijntjes en krenten en tegenwoordig worden pinda’s, blatjang en banaan geregeld gebruikt.

Bobotie is door Zuid-Afrikaanse emigranten in ander kolonies in Afrika verspreid. Vandaag kunnen recepten afkomstig van Zuid-Afrikaanse emigranten gevonden worden in gemeenschappen in Namibië, Kenia, Botswana, Zimbabwe en Zambia. Er is een variatie die erg gewild is onder de zowat 7000 emigranten die zich aan het begin van de 20ste eeuw hebben gevestigd in de Chubut-riviervallei in Argentinië. Zij maken een bobotiemengsel en doen dat vervolgens in een grote pompoen die dan in de oven gebakken wordt.

Recept voor: Bobotie

Omschrijving: Bobotie is een klassiek ovengerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken dat bestaat uit gehakt en specerijen.

Ingredienten

  • 1 kg gehakt (lam of rund of mix)
  • 2 uien
  • 1 dikke snee witbrood
  • 250ml melk
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels azijn of sap van 1 citroen
  • 6 amandelen, in kwarten of schaafsel
  • ½ kopje gewelde rozijnen zonder pit
  • 3 eetlepels chutney
  • 3 laurier- of citroenblaadjes
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 theelepel zout
  • ½ theelepel peper
  • 1 theelepel kurkuma (koenjit)
  • 2 theelepels komijn
  • 2 theelepels korianderzaad gemalen
  • ½ theelepel kruidnagel poeder

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Vervolgens de snippers fruiten in hete boter totdat ze bruin zijn.
  3. Voeg gehakt toe en braad tot rul.
  4. Week brood in de melk en druk de melk er daarna weer uit. Kneed het brood fijn.
  5. Meng alle bestanddelen, (behalve 1 ei, ½ kopje melk en de laurierbladeren) met het gehakt en het gefruite uimengsel.
  6. Mengsel in ingevette ovenschotel scheppen.
  7. Rol de laurierblaadjes op (in water weken als ze breken) en steek ze rechtop in het mengsel.
  8. Bak het geheel ongeveer 45 minuten in de oven op 180°C.
  9. Klop het overige ei en melk en gooi dit over de schotel. Zet nog even in de oven.

De bobotie is nu helemaal klaar en gaar om geserveerd te worden. Dit gebeurt meestal met (gele) rijst, komkommersalade en chutney. Eventueel kun je ook nog wat gewelde rozijnen door de rijst mengen.

Preparation time: 20 minute(s)

Cooking time: 45 minute(s)

Number of servings (yield): 4

Culinary tradition: African

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>