Boerenkool stamppot zelf maken

Boerenkool of boerenkoolstamppot is een stamppotgerecht gemaakt van boerenkool. Men kan de boerenkool zelf snijden maar dit is een tijdrovend werk. Veel boerenkool wordt daarom met name in de supermarkt voorgesneden in plastic zakken van 300 of 500 gram verkocht. Het recept is zo typisch Nederlands, dat wordt beweerd dat het het nationale gerecht is. De boerenkool is het lekkerst als er een nacht vorst overheen is gegaan, doordat die dan suikers aanmaakt. De kool wordt dan ook vaak na de eerste nachtvorst geoogst, pas zelfs de dag dat het wordt gegeten.

Boerenkool wordt traditioneel gegeten met een kuiltje jus, worst (boerenmetworst of rookworst), mosterd en gebakken spekjes. ‘Zure’ toevoegingen als zilveruitjes, augurk,rolmops of azijn worden tegenwoordig ook gebruikt.

Stamppot boerenkool wordt in Groningen mous genoemd, in Twente en de Achterhoek moos.

Voor de bereiding van boerenkoolstamppot gaat men uit van een gelijke hoeveelheid gekookte aardappelen en boerenkool.
Boerenkoolstamppot
voor 4 personen:

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 kilo boerenkool
  • 10 ml. melk, boter of reuzel
  • snufje zout
  • 2 rookworsten

Bereiding
Haal de bladeren van de harde nerven van de boerenkool.
De boerenkool goed wassen en fijn hakken, met een snufje zout koken of stomen, (niet gaar koken, anders wordt het snot).
De kool laat weinig vocht los, dus zorg voor ruim water.
Als je eerder ingevroren boerenkool gebruikt, deze in bevroren toestand uit de zak halen en koken – beslist niet eerst ontdooien!
Schil, was en kook de aardappelen.
Aardappelen en boerenkool kunnen eventueel ook samen in één pan gekookt worden, maar let op dat de pan niet te vol wordt.
De rookworsten goed gaar stomen.
De aardappelen en de boerenkool afgieten.
Stamp de aardappelen, boerenkool met de melk/boter/reuzel door elkaar.
Leg de rookworsten op de stamppot, eventueel in plakjes gesneden en terug gelegd in de vorm van de oorspronkelijke worst.

Opties

Serveer met gebakken spekjes, eventueel met meegefruite uitjes.
Sommige mensen doen azijn over de stampot, sommigen mosterd en de meesten alleen jus.
U kunt de bladeren ook oprollen en koken. Zo kunt u de bladeren vullen met bijvoorbeeld gehakt.
Boerenkool heeft een sterke smaak en is daarom lastig te combineren met andere groentesoorten.
Naast de klassieke boerenkoolstamppot zijn er ook lekkere ovenschotels te maken met boerenkool.
De groente smaakt goed in combinatie met gehakt, hachee of kaas.

Buitenlandse naam voor boerenkool:
chou frisé
kale
cavolo comune
cavolo riccio
col rizada
winterkohl
couve

Boerenkool komt met name uit ons eigen land.
Het is volop koelvers voorgesneden, maar ook diepgevroren verkrijgbaar.
De Fransen noemen deze groente heel toepasselijk ‘chou frisée (kool met krulletjes) of borécole.

De boerenkool is een groente die behoort tot het bladgewas.
De boerenkool is vooral in Nederland een populaire groente, waar hij vooral in de winter gegeten wordt, verwerkt in een stamppot met gekookte aardappelen en rookworst.
Boerenkool is een typische wintergroente.
De kool is verkrijgbaar in de maanden september tot en met januari.
Ze wordt geteeld in Nederland. Daarbij is er sprake van een herfst – en winterteelt en men maakt onderscheid tussen struikboerenkool (herfst- en winterteelt) en maai- of dwergboerenkool (herfstteelt).

De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, dan smaakt de boerenkool iets zoeter.
Zetmeel in de kool wordt dan omgezet in suikers waardoor de pittige koolsmaak enigszins zoeter wordt.
Vandaar dat men vaak zegt dat de boerenkool het lekkerst is als er vorst over heen is geweest.

Boerenkool heeft een heldergroene kleur en een brede kroesrand aan de bladeren.
De helderheid van de kleur van de groente geeft de versheid en kwaliteit aan.
Verse boerenkool is enkele dagen houdbaar in de koelkast. U kunt boerenkool ook op een koele donkere plaats (bijvoorbeeld in de kelder) bewaren.

Boerenkool is een voedzame en gezonde groente.
De kool is rijk aan vezels en
provitamine A (waaronder bètacaroteen),
vitamine B2, B3, B6 en
vitamine C, E en
foliumzuur.
Daarnaast bevat boerenkool veel mineralen zoals kalium, calcium, fosfor en magnesium.

Friese boerenkool I

  • 600 gram schoongemaakte boerenkool
  • 1¼ kilo aardappelen
  • 2 uien
  • 200 gram mager rookspek
  • 2 speklappen
  • 4 rundersaucijsjes
  • 1 eetlepel azijn

Kook de boerenkool met 3 deciliter water 15 minuten in een ruime pan.
Leg er dan de geschilde en in vieren gesneden aardappelen, de gesnipperde uien en hetin blokjes gesneden rookspek op.
Kook alles in 25 minuten gaar.
Bak intussen de gehalveerde speklappen en de rundersaucijsjes in 50 gram bakboter zachtjes bruin en in 20 minuten gaar.
Blus het bakvet af met de azijn en 2 deciliter water en laat het aan de kook komen.
Stamp de boerenkool en de aardappelen door elkaar en serveer de speklapjes, de saucijsjes en de jus er apart bij.

Friese boerenkool II

  • 1 kilo boerenkool
  • 2 uien
  • zout peper
  • reuzel (of boter)
  • 250 gram casselerib
  • 250 gram vers doorregen spek
  • 4 saucijsjes
  • 250 gram leverworst
  • 30 gram havermout

De kool goed wassen en snijden en vervolgens met de uien en weinig water met zout, peper en een kluitje reuzel of boter koken.
Daarna worden de casselerib, spek en worstjes op de groente gelegd en op een kleine vlam gaargekookt.
Vlak voordat het gaar is leg je als laatste de leverworst erbij en laat hem warm worden.
Zodra de vleessoorten klaar zijn, uit de pan nemen en warmhouden.
Strooi vervolgens de havermout bij de groente
Laat alles in 20 minuten gaar worden.
De boerenkool kan opgediend worden met het vlees en de worst als stampot of gewoon met gekookte aardappelen.

Bronnen:

wiki.nl
http://www.eleveldsteenwijk.nl
http://radiocucina.blogspot.com
http://www.unileverfoodsolutions.nl

2 comments to Boerenkool stamppot

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.