Bonenstamppot

snijbonenpotBlote billetjes in het gras

Blote billetjes in het gras is een Gronings, en volgens sommigen ook Brabants stamppotgerecht. Het bestaat uit gekookte aardappelen, witte bonen, snijbonen en rookworst. De naam slaat op de witte bonen (de blote billen) die door de groene snijbonen worden gemengd.
In plaats van snijbonen kan ook gekozen worden voor kort afgesneden sperziebonen.
De rookworst kan vervangen worden door een gebakken saucijs of een gehaktbal. Het voordeel is dat het gerecht dan overgoten kan worden met jus.

  • 300 gram snijbonen
  • 500 gram aardappelen
  • blik of pot witte bonen
  • 1 rookworst
  • boter
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Kook de aardappels gaar en stamp er met wat kookwater, zout en de helft van de boter een groffe stamppot van.
Snijd de snijbonen met een ouderwets snijbonenmolentje, een keukenmachine of met de hand in schuine, dunne reepjes. Kook ze in 5 minuten beetgaar in water met zout. Giet af.
Spoel witte bonen uit pot in een vergiet onder de kraan af en laat ze uitlekken. Verwarm de witte bonen met de rest van de boter zachtjes in een pan. In geval van gedroogde witte bonen: laat ze 1 nacht in ruim water weken. Kook ze gaar in 1 uur in water met een eetlepel zout. Schep de snijbonen er voorzichtig door en laat nog even meewarmen. Breng op smaak met zout en peper en serveer met de aardappelpuree en worst. Of met spek, slavinken of een vegaburger.

groenebonenstamppotNieuwjaarsstamppot

Dit is ook Gronings en is identiek aan Blote billetjes in het gras, maar in plaats van verse snijbonen worden gezouten snijbonen gebruikt. Deze worden enkele malen gespoeld met water tot ze niet meer zout smaken en vervolgens in 5 minuten gaar gekookt in water.

wittebonen met bloemkoolWittebonenstamppot met bloemkool

Een populaire combinatie in de VS. Gebruik niet teveel bloemkool, want deze maakt de stamppot waterig. Is dat reeds het geval, dan is toevoeging van wat zachte kaas, room of creme fraiche een oplossing.

  • 1 krop bloemkool
  • 1kg gekookte witte bonen
  • 100 gram groente bouillon
  • peterselie
  • zout en peper
  • olijfolie
  • knoflook (optioneel)

Verhit de knoflook kort in olijfolie. Verwarm de bonen mee.
Gaar de bloemkool beetgaar in water en zout.
Stamp alles tot stamppot, breng op smaak met zout en peper en serveer met peterselie.

wittebonen zucchiniWittebonenstamppot met zucchini

Twee typisch Italiaanse groenten in een stamppot. Je komt ze vaak samen tegen in gerechten, een enkele keer als stamppot.
Idem recept Wittebonenstamppot met bloemkool, maar vervang de bloemkool door 1 geraspte zuchini.
Voeg de rasp toe aan de hete bonenstamp en kook enkele minuten door. Breng op smaak met zout,peper en citroensap.

wittebonenhummusWitte bonen puree als bijgerecht

Italiaans: Crema di fagioli cannellini
Dit gerecht heeft een hummus achtige structuur.

  • 500 gram witte bonen (gekookt)
  • 4 bosuitjes fijngesnipperd (optioneel)
  • 50 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel rozemarijn

Doe in de blender.
Breng op smaak met citroensap, zout, peper, olijfolie.

Stamppot en hutspot bruine bonen

Bruine bonen stamppot wordt ook wel stopverf genoemd, ongetwijfeld vanwege de structuur en de kleur.
In sommige gezinnen wordt hutspot plus bruine bonen gemaakt, vooral als er geen of weinig vlees op tafel staat. Er gaat gewoon een blik (500 gram) bruine bonen door 2kg hutspot.
Stamppot bruine bonen

  • 1 kilo aardappels
  • 500 gram bruine bonen
  • 400 gram uitgebakken spekjes en spekvet

In geval van gedroogde bruine bonen: laat ze 1 nacht in ruim water weken. Kook ze gaar in 1 uur in water met een eetlepel zout.
Aardappel koken en stampen met de bonen. Serveren met spek.
Lekker met gefruite of gekaramelliseerde uitjes.

knipselbonenKnipselbonen

Knipselbonen is een Gronings gerecht
In een tijd zonder diepvries werd groente geweckt en op zout gezet. Ook werd er gedroogd.
De bonen worden met peul en al met een naald aan een draad geregen en in een droge ruimte of buiten in de zon te drogen gehangen.
Bij het bereiden worden ze in stukjes genipt en gekookt. Vandaar knipselbonen.
Dat koken duurt 3-4 uur.
Er worden verschillende rassen bonen voor gebruikt. Lees meer op: www.knipselbonen.nl

Knipselbonenstamppot

http://www.dicksdigitalekookboek.nl

  • 400 gram gedroogde slabonen
  • 500 gram boerenmetworst
  • 2 kilo aardappelen
  • zout
  • 40 gram spek vet

Was de bonen en knip ze in reepjes.
Doe de bonen dan in een pan met ruim water en laat ze een nacht weken.
Breng de bonen de volgende dag in het weekwater aan de kook, doe de metworst erbij en laat alles op laag vuur 1 uur zachtjes doorkoken.
Schil en was de aardappelen.
Snijd ze in stukken en doe de aardappelen met wat zout in de pan bij de bonen en de worst.
Breng weer aan de kook en laat nog eens 30 minuten koken.
Haal de worst dan uit de pan en giet de bonen en aardappelen af.
Stamp ten slotte de bonen en de aardappelen met het spekvet door elkaar en dien op met de metworst.

Groningse knipselbonenschotel

http://www.knipselbonen.nl
Ingrediënten voor 4-5 personen:

  • 2 ons in de peul gedroogde bonen
  • 1½ kg vastkokende aardappels
  • 2 ons mager rookspek
  • 1 verse worst, varken of rund
  • snufje zout

Bereidingstijd: Weken van de bonen 12-24 uur bereiding gerecht ongeveer 3 uur
Was de bonen door ze goed af te spoelen. Knip ze in stukjes van ongeveer 1cm en verwijder de puntjes.
Doe de bonen in een grote pan met koud water. De bonen nemen in volume toe, voeg indien nodig meer water toe.
Laat de bonen tenminste 12 uur weken.
Giet de bonen niet af. Leg het spek en de worst op de bonen. Breng het geheel aan de kook en laat dit minimaal 2½ uur sudderen.
Schil de aardappels en snijd deze in dobbelstenen van ongeveer 2 cm. Haal spek en worst uit de pan en voeg de aardappels toe. Laat dit 20 minuten meekoken tot de aardappels beetgaar zijn.
Snijd het spek in kleine stukjes, voeg dit bij de bonen en aardappels en schep het geheel voorzichtig door elkaar. De aardappels moeten heel blijven. Het vocht niet afgieten.
Schep met een schuimspaan het geheel over in een dekschaal, het vocht blijft achter in de pan. Serveren met de worst.

Stamppot Droge bonen

Stamppot ‘Dreuge Bonen’ op Groningse wijze
http://www.degezondeapotheker.nl

  • 400 gram gedroogde bonen (1 streng)
  • 1½ kilo aardappelen (bloemig )
  • 1 rookworst
  • zout, peper
  • 50 gram boter
  • eventueel melk (het is een vrij stevige stamppot die wel wat extra vocht kan gebruiken)

De puntjes van de droge bonen afknippen daarna in stukjes knippen en 12 uur in koud water laten weken. De bonen in kokend water met zout opzetten en ongeveer 3,5 uur laten koken. De aardappelen schillen, wassen en in stukken snijden. De aardappelen gaar koken. Intussen de rookworst bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking. De bonen en de aardappelen afgieten, boter toevoegen en door elkaar heen stampen. Is het nog te stevig dan kunt u wat melk gebruiken. Daarna nog even op smaak brengen met peper en zout. De stampot serveren met de rookworst in plakken er bovenop.
Ook de groninger verse worst, rookspek of speklapjes smaken hier uitstekend bij.
tip:
Speklapjes uitbakken in de pan en in plaats van boter het spekvet door de stamppot roeren. Het spekvet geeft extra smaak aan de stamppot. Deze tip geldt overigens voor alle stamppotten.

2 comments to Bonenstamppot

  • g. fennema

    Vaak werd bij stamppot bruine bonen iets van zuur toegevoegd of zure haring, komkommer/augurk in zuur van wege de zware kost. Dit ken ik vanuit Westerwolde(Gron.)

  • Pauline

    Blote billetjes in het gras ken ik als Texels (dus Noordhollands) gerecht. Mijn moeder, opgegroeid op Texel voor WOII, maakte het toen ik klein was wel eens met zoute snijbonen.

Leave a Reply to Pauline Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.