Maak zelf je broodje shoarma

shoarmaDe Arabieren, Turken en Grieken maken allemaal een variatie op hetzelfde thema van de verticale roteergrill van gekruid vlees. De Turken noemen het döner kebab, de Grieken gyro, en de Arabieren shoarma.
Men zegt dat het principe van de vertikale spies met gemarineerde plakjes lamsvlees in de 19de eeuw werd geboren in Turkije.

Shoarma is een populair fast food gerecht uit de keuken van het Midden-Oosten, met name Libanon, Syrie, Jordanie en Israel. De naam is een vertaling van het Turkse çevirme, draaiend, met dezelfde betekenis als döner kebab. De naam duidt op het meestal verticaal opgestelde spit, waaraan lamsvlees, kip, kalkoen of rundvlees geroosterd wordt. Dit geroosterde vlees, dat voor het roosteren gemarineerd is, wordt dun afgesneden en gewikkeld in een pitabroodje gegeten.
Shoarma wordt vaak overgoten met een saus zoals tahini, knoflook, mayonaise (gebruikelijk in Europa) of een pepersaus.
Soms worden in de shoarma ook groenten verwerkt, bijvoorbeeld ui, tomaat en kool.
In plaats van het originele lamsvlees wordt ook wel kip, kalkoen of rundvlees gebruikt. In Nederland en België gebruikt men echter meestal varkensvlees voor de shoarma.

Shoarma, gyros of döner kebab zelf maken

shoarma grillVlees
Je kunt het shoarmavlees eenvoudig zelf bereiden, ook zonder verticale thuisgrill of rotisserie.
Neem het liefst vlees met iets vet. Neem lamsvlees (van bijvoorbeeld een lamsbout) of varkensvlees (bijvoorbeeld van de varkensnek) of kipvlees (van kipfilets) of kalfsvlees.Rooster het vlees bruin en liefst knapperig onder de grill of op de barbeque of grillplaat. Het vlees hoeft niet door en door gaar, want we gaan het zo nabakken in de koekenpan.
Snijdt het in dunne reepjes en meng er shoarma kruiden door, naar smaak. De meeste shoarma kruiden bevatten al zout.
Bak de reepjes even na in een anti-aanbak koekenpan met wat olie. De kruiden zullen heerlijk gaan geuren.

Marinade
Heb je tijd om te marineren, dan is dat aan te bevelen. Meng de shoarma kruiden met enkele lepels plantaardige olie, wat yoghurt, het sap van 1 citroen of limoen en een teentje knoflook uit de knoflookpers. Smeer het vlees in en laat het 24 uur in de koelkast rusten.

Kruidenmix
Voor de Shoarma en Gyros kruiden zie hier.

gyrosPitabroodjes, wraps of anders
Het makkelijkst om het vlees te serveren zijn de pitabroodjes. Verhit ze even in het tosti-apparaat of op een bakplaat. Snij ze half open aan de zijkant en vul ze met vlees en salade.
Gebruikelijker is het om shoarma in wraps te serveren. Deze wraps heten lavash. Als alternatief kun je daarvoor tortilla wraps nemen. Even op de bakplaat voor gebruik en eventueel insmeren met hummus of knoflooksaus aan de bovenzijde vlak voor het vullen met vlees.
Natuurlijk kun je ook een stokbrood of baguette nemen. Of helemaal geen brood. Serveer het vlees gewoon op een bord met salade.

Salade
Gebruik gesneden ijsberg sla en/of kool, schijfjes tomaat en komkommer. Ook vaak gebruikt: kleine snippers ui, augurk, paprika, stukjes aubergine, peterselie, fijngesneden kool, chinese kool, etc. Als bijgerecht wordt meestal friet geserveerd. In sommige landen gaan er ook frites in de wrap.

Dressing
De variatie in sauzen en dressings is groot: tahine, amba saus, hummus, vinaigrette, knoflooksaus, chili saus

Saus voor je broodje shoarma of doner kebab
Knoflooksaus
Tzatziki
Hummus

Pittige tomatenvinaigrette voor je broodje shoarma of doner kebab

  • 1 klein blikje tomaten puree
  • 1 tomaat in fijne blokjes gesneden
  • 1 klein uitje, fijngesnipperd
  • 1 eetlepel tabasco of sambal oelek
  • 1 eetlepel paprika poeder
  • snufje zout en kerrie
  • 2 eetlepels olie

Meng alles en breng op juiste dikte met iets water.

Pitabroodjes zelf maken
8 stuks

  • 250 ml warm water (45 C)
  • 375 g bloem
  • 2 afgestreken theelepels (6 g) zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 afgestreken theelepels poedersuiker
  • 3 afgestreken theelepels droge gist

Doe alle ingrediënten in de bak van je broodmachine, zet die op de ‘deeg’ stand en zet de machine aan. De machine geeft een signaal als het deeg voldoende gerezen is.
Strooi wat meel op je werkoppervlak en leg het deeg erop. Rol en rek het voorzichtig op tot een rol van 25 cm lang. Snijd het deeg met een scherp mes in acht stukken. Maak van elk een mooi balletje en maak er met een deegroller cirkels van tussen de 6 en 18 cm van. Laat ze met een doek erover een halfuur rijzen op een licht met bloem bestoven opperlak, tot ze een beetje opgezwollen zijn.
Verwarm de oven voor op 260 C. Leg 2 of 3 broodjes op een metalen rooster. Bak de broodjes 4 à 5 minuten, tot ze verder opgezwollen zijn en de bovenkant bruin begint te worden. Haal ze dan uit de oven en doe ze meteen in een zak van bruin papier en doe deze meteen dicht of leg er een vochtige theedoek overheen, om ze zacht te laten worden.
Als de pitabroodjes zacht zijn geworden, snijd ze dan open of snijd ze in tweeën als je de helften apart wilt gebruiken. Ze blijven een paar dagen goed in een plastic zak in de ijskast, en één of twee maanden in de diepvries.

4 comments to Broodje shoarma

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>