Bruine bonensoep

Bruine bonensoep lijkt qua samenstelling veel op erwtensoep. De bruine boon is een stamboon die behoort tot de gewone boon. De boon kan gedroogd bewaard worden, maar wordt ook veel geconserveerd in blik of glas. Gedroogde bruine bonen moeten voor het koken ongeveer 8 uur geweekt worden, waarna ze een uur gekookt moeten worden.
De bruine bonen eventueel vervangen door kidneybonen of zwarte bonen.

  • 400 g bruine bonen in 1 liter water geweekt
  • 2 varkenspoten
  • 300 gram varkensribben of -karbonades.
  • 1 grote fijngesnipperde ui
  • 1 stengel prei, gesneden in ringen
  • 2 eetlepels fijngehakte selderijbladeren
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 runderbouillontabletten
  • 40 gram boter
  • 200 gram in kleine blokjes gesneden gerookt mager spek
  • in blokjes gesneden halve knolselderij

Breng de bonen met het weekwater aan de kook met het vlees, bouillontabletten, de groentes en de kruiden.
Laat de bonen op laag vuur in 1 uur gaar worden.
Verwarm de boter en bak daarin het spek langzaam uit.
Bak de knolselderijblokjes met het spek mee en doe alles bij de bruine-bonen.
Stamp een deel van de bonen fijn.
Verdun de soep naar wens met water.
Optioneel: blokjes ham of rookworst naar smaak toevoegen.
Verwijder kruidnagel en laurierblad.

1 comment to Bruine bonensoep

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>