Cake (klassieke botercake)

Er zijn cake recepten zonder boter, zonder bloem, zonder suiker, en zelfs zonder ei.
Maar we kiezen hier voor een klassieke botercake.
Er zijn koks die alle ingredienten in de keukenmachine gooien en prima cakes bakken. Niet iedereen heeft echter evenveel succes bij het cake bakken. Wellicht is het maar het beste te beginnen met de meestgebruikte en klassieke werkwijzen, de onderstaande twee.

Klassieke botercake I

Methode: maak eerst een deeg van boter en suiker, mix dan de eieren er 1 voor 1 door, spatel dan de gezeefde bloem erdoor.

  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 250 gram boter
  • 250 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • geraspte citroenschil
  • snufje zout

Verwarm de oven voor op 170ºC.
Snijd de boter in kleine stukjes en gebruik de mixer om van de suiker en de boter een glad deeg te maken. Voeg vervolgens de vanillesuiker toe en een snufje zout. Mix net zo lang tot het deeg weer mooi glad is, gedurende ongeveer 5 minuten.
Voeg één ei bij het deeg en klop net zo hard op de hoogste stand tot het hele ei is opgenomen in de mix. Voeg daarna pas het tweede ei toe. Herhaal dit proces ook met het derde en vierde ei. Deze stap is het belangrijkst: als je de eieren er in één keer doorheen doet en niet goed klopt, dan wordt de cake niet luchtig en komt hij niet omhoog.
Zeef de bloem boven het beslag, deel voor deel, en spatel erdoor.
Zodra dat gebeurt is, kan het deeg in de cakevorm gegoten worden.
Zet de cake vervolgens in de voorverwarmde oven en bak hem in ongeveer een uur gaar.

Klassieke botercake II

Methode: maak eerst een schuim van ei en suiker, voeg boter toe, dan de gezeefde bloem erdoor.
Ingredienten: zie boven
Verwarm de oven voor op 170ºC.
Klop de eieren, suiker, zout en vanille/citroenrasp tot een mooie luchtige massa in ongeveer 10 minuten (!).
Meng langzaam de gesmolten (niet hete) boter door het beslag.
Zeef de bloem boven het beslag, deel voor deel, en spatel erdoor.
Zie verder zoals boven.
De cake op de foto is bedekt met een suikersiroop van abrikozenjam en ingekookte sinaasappelsap en – schil.

Wat is het geheim van de smid voor een goede cake?
Als je de verschillende cake recepten met elkaar vergelijkt, dan is het onmogelijk om tot een gemene deler te komen. De samenstellingen en werkwijzen zijn grillig.
Het zal een kwestie van experimenteren zijn. Om te beginnen moet je je oven leren kennen. Hieronder nog wat tips.

  • Test je oventemperatuur met een oventermometer.
  • Verwarm de oven voor en zet de cake in het midden van de oven.
  • Een cake wordt gebakken in een voorverwarmde oven op 170-180ºC.  Wil je geen bruine korst of wil je een luchtige, hoge cake, doe de thermostaat dan iets lager, op 150-160ºC. Bij 180ºC krijg je zeker een bruine korst.
  • De baktijd hangt af van het formaat en de temperatuur. De normale baktijd is 50-60 minuten, maar is bij lagere baktemperatuur uiteraard langer. Cupcakes en dunne cakes zijn binnen een half uur gebakken. Test of de cake goed is door er met een mes in te prikken. Als het er weer schoon uitkomt, dus zonder beslag eraan klevend, is de cake gaar.
  • Haal de cake na het bakken uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rek. De cake moet aan alle kanten kunnen uitdampen.
  • Gebruik je een siliconen bakvorm en heb je een rek in de oven? Neem rek dan uit de oven, plaats de bakvorm erop en vul met beslag. Dit voorkomt knoeien.
  • Beweeg de vorm met beslag even zodat het beslag de randen bedekt. Dan rijst de cake mooier.
  • Beboter de vorm en bepoeder met bloem of paneermeel. Zo laat de cake beter los uit de vorm. Als je de cake toch niet goed uit de vorm krijgt, volgende keer de bakvorm bekleden met bakpapier en het bakpapier invetten.
  • Gebruik een lichtkleurige bakvorm. Een zwarte of donkerkleurige vorm absorbeert meer hitte. Zet de oven dan 25ºC lager.
  • Zorg ervoor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Eieren dragen in belangrijke mate bij aan de hoogte en structuur van de cake. Echter meer eieren maken een cake droger. Ter compensatie kan men dan 10 ml water of melk toevoegen, zodat alsnog een malse cake wordt verkregen.
  • Een droge cake kan een van de volgende oorzaken hebben: te hoge temperatuur of te lange baktijd, te lang af laten koelen zonder af te dekken, te weinig vetstoffen (boter) toegevoegd.
  • Inzakken van cake. De oorzaak kan een van de volgende zijn: er zit te veel lucht of te veel vetstof in het beslag, waardoor het tijdens het bakken of daarna inzakt;  de ovendeur is gedurende het eerste halfuur geopend geweest ; te veel bakpoeder ten opzichte van de andere ingrediënten ; te korte baktijd.
  • Het schiften van beslag wordt veroorzaakt doordat de vetstof en de vochtbestanddelen niet goed gemengd zijn. Wanneer een beslag in de schift gaat helpt vaak een beetje bijverwarmen m.b.v. een au bain marie bak. Ook kan eiwitschuim gaan schiften. Dit is te voorkomen door voldoende suiker te gebruiken en niet te lang te wachten met het toevoegen tijdens het luchtig kloppen.
  • Het brokkelen van een cake tijdens het snijden heeft een van de volgende oorzaken: te weinig bloem in verhouding tot de andere ingrediënten of te veel eieren, waardoor te grove structuur en gaten.
  • Een open gebakken cake met een scheur erop ontstaat door een té hete oven. De buitenkant vormt dan snel een korst en de nog weke binnenkant zet uit en zoekt zijn uitweg op de zwakste plek.

Braziliaanse cakes
Brazilie is een cake-land bij uitstek. Men eet er cake bij het ontbijt, tussendoor en ´s avonds bij de zoete koffie. Bij gelegenheden wordt de cake overgoten met een zoete saus van chocolade en gecondenseerde melk, of met een fruitsiroop. Het ontbijtbuffet van elk hotel in Brazilie biedt tenminste drie cakes: neutraal, chocolade en sinaasappel. Maar ook wortelcake, cake met stukjes ananas, gemarmerde cake, etc. Klassieke botercake kom je nooit tegen.
Vanwaar een cake-land? Enerzijds hebben Brazilianen een voorliefde voor zoet, en anderzijds is cake de oplossing voor het probleem dat Brazilie geen bloem produceert en de geimporteerde bloem niet geschikt is voor het bakken van lekker brood, maar ideaal voor cake.
Hieronder enkele populaire cake recepten in Brazilie.

Natte cake
Bovenstaande Nederlandse botercake noemen sommige mensen ook wel natte cake, omdat de cake zwaar is en wat zompig aandoet. Dat komt door de grote hoeveelheid roomboter.
In Brazilie maakt men cake nat, als die gebruikt wordt voor het maken van een taart. De cakes worden niet met boter gemaakt maar met plantaardige olie en ze zijn niet zompig. Men snijdt de cake in lagen en besprenkeld elke laag met likeur en/of vruchtensap. Vervolgens wordt de taart afgemaakt met creme.
De cake neemt het vocht op als een spons, zonder structuur te verliezen.

Bolo de laranja com casca (cake van hele sinaasappel)
In deze cake gaat dus ook de schil. De geur van een verse bolo de laranja is weergaloos. Het recept is ook nog eens erg eenvoudig.

  • 4-5 eieren
  • 1 sinaasappel met schil, snij in vieren (verwijder witte deel in de kern en pitjes)
  • 1 kop plantaardige olie  (Braziliaanse kopjes zijn 140ml)
  • 2 kopjes suiker
  • 2 kopjes bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • Overgieten met siroop
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 1 eetlepel suiker

Verwarm de oven voor tot 170ºC.
Klop alle ingrediënten in een blender. Doe het mengsel in een ingevette cakevorm en bak in de oven.
Meng het sinaasappelsap met een eetlepel suiker en verhit tot saus. Prik gaten in cake met een vork en giet de saus erover.
Doe nog even in de oven gedurende 5 minuten om de saus in te laten trekken en klaar.
Heerlijk bij een espresso.

Bolo de chocolate
We plaatsen dit recept om meerdere redenen. Deze cake kan niet mislukken. De cake is licht en de structuur is heel fijn zodat je de cake ook kan gebruiken voor taarten.

  • 4 eieren
  • 2 kopjes suiker (Braziliaanse kopjes zijn 140ml)
  • 1 kop water
  • ½ kop olie
  • 6 eetlepels cacaopoeder
  • 3 kopjes bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder

Saus als tussenlaag (optioneel)

  • 4 kopjes gezoete gecondenseerde melk
  • 2 kopjes dikke room
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 1 eetlepel boter

Siroop voor het bevochtigen (optioneel)

  • 1 kop water
  • 1 kop suiker
  • kaneelstok
  • 2 kruidnagels

Met een elektrische mixer, de eieren met de suiker mixen tot je een gladde crème krijgt. Het volume moet flink toegenomen zijn.
Voeg toe, onder voortdurend mixen, water, olie, chocolade, gezeefde bloem (deel voor deel) en ten slotte de bakpoeder tot een gladde massa.
Bak in een voorverwarmde oven op 170ºC.
Ondertussen, in een steelpan de gecondenseerde melk, room, cacao, boter verhitten, onder voortdurend roeren, gedurende ongeveer 20 minuten op matig vuur.
In een andere steelpan het water, suiker, kaneel, kruidnagel aan de kook brengen. Zet uit en verwijder het kaneelstokje en kruidnagel.
Laat de cake afkoelen, neem uit de vorm en snij horizontaal door. Besprenkel beide helften met de siroop en vervolgens met de saus.
Leg de helften weer op elkaar. Besprenkel de bovenkant met hagelslag.

2 comments to Cake (klassieke botercake)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>