Cannoli zelf maken

‘Cannoli’ (‘cannolo’ in het enkelvoud) is een typische Siciliaanse specialiteit: een knapperig koekrolletje gevuld met gezoete ricotta. In Sicilië wordt verse ricotta van schapenmelk  gebruikt welke veel smaakvoller is dan de houdbare ricotta van koemelk die in Nederland verkrijgbaar is. Omdat er geen verse ricotta in Nederland  verkrijgbaar is, zullen we het moeten doen met de bakjes uit de supermarkt of speciaalzaak. Maar zelfs hiermee is deze lekkernij onweerstaanbaar!  Om cannoli te maken heb je speciale metalen cannoli-buisjes nodig, die verkrijgbaar zijn in goed gespecialiseerde kookwinkels.

Voor 12 rolletjes:

  • 150 gram bloem
  • snufje zout
  • 15 gram cacao (desgewenst)
  • 25 gram boter, op kamertemperatuur
  • 25 gram suiker
  • 1 ei
  • 3 el witte wijn of droge marsala
  • 3 el vanillesuiker
  • 1 geklutst ei om het deeg mee in te smeren
  • 0,5 liter zonnebloemolie om in te frituren in een koekenpan óf voldoende zonnebloemolie voor in een frituurpan
  • poedersuiker om te bestrooien

Voor de vulling:

  • 400 gram ricotta
  • snufje kaneel
  • geraspte citroenschil van een kleine citroen
  • 95 gram suiker
  • 50 gram pure chocolade in kleine stukjes gestampt
  • 35 gram gekneusde pistachenootjes

Maak eerst het deeg:
Zeef de bloem in een kom, meng het zout en de cacao erdoor en maak een kuiltje in het midden. Doe de boter in stukjes, suiker, vanillesuiker, 1 ei en de wijn (of marsala) in het kuiltje en meng alles tot een soepel, samenhangend deeg. Kneed het deeg minstens 5-10 minuten. Laat het 2 uur op een koele plek rusten.

Maak ondertussen de vulling:
Roer de ricotta goed los met een vork (of druk het door een fijne zeef) en meng er de kaneel, citroenschil, suiker en chocola doorheen. Laat afgedekt in de koelkast staan tot gebruik.

Maak nu de rolletjes:
Rol het deeg uit tot een dunne lap (ongeveer 1-2 mm dik) en snijd deze in 12 vierkantjes van 8 x 8 cm. Afhankelijk van de dikte kunnen dit er iets meer zijn. Leg een metalen buisje diagonaal op de vierkanten en sla de twee hoekstukken eromheen. Plak de hoekstukken met het geklutste ei aan elkaar vast en druk goed aan.

Doe de olie in een koekenpan of zet de frituurpan aan. Als de olie heet is (circa 180°C), doe er dan voorzichtig 3 of 4 cannoli in en frituur ze in ongeveer 2 minuten goudbruin. Keer ze zeer geregeld om zodat de cannoli goed rondom gefrituurd worden. Laat de cannoli die klaar zijn, uitlekken op keukenpapier. Schuif als ze afgekoeld zijn van de buis af.

De cannoli kunnen net voor opdienen gevuld worden:
Vul de koekrolletjes met een lepel of een spuitzak en dip de uiteinden in de gekneusde pistachenootjes. Leg ze op een bord en bestrooi met poedersuiker.

Een aantal tips:

– vul de hoorntjes ‘alla minute’. Als je dit te ver van tevoren doet, worden de cannoli zacht.

– om te testen of de olie heet genoeg is, doe een klein stukje deeg in de hete olie: deze moet in ongeveer 15 seconden goudbruin zijn

– rol het deeg goed uit, zodat het dun genoeg wordt: het deeg zal tijdens het frituren nog gaan ‘opzwellen’. Je kan hiervoor uitstekend een pastamachine gebruiken.

– wees niet teleurgesteld als de eerst cannoli mislukken (oefening baart kunst), maar houd er wel rekening mee in je hoeveelheid.

– de chocolade kun je stampen door stukjes chocola in een diepvrieszak te doen (of twee boterhammenzakjes), het tussen een theedoek te leggen en er met een deegroller op te slaan.

– de koekrolletjes zijn ongeveer een week houdbaar in een goed afgesloten bak.

– als je de keuze hebt, gebruik dan metalen buisjes die indrukbaar zijn (niet geheel gesloten). Met deze buisjes is de kans kleiner dat het hoorntje breekt als je het eraf schuift.

1 comment to Cannoli

  • Paul van Rosmalen

    Wat een fantastische site hebben jullie gemaakt.
    Dat ik deze nooit eerder ben tegen gekomen.
    Dank voor al het goede werk

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>