Champignonsoep en paddenstoelensoep

De meeste recepten voor paddestoelensoep zullen een kippenbouillon als ingredient hebben. Maar natuurlijk kan ook een groentebouillon gebruikt worden. Een paddestoelenbouillon is eigenlijk een groentebouillon variant.

Paddestoelenbouillon / Champignons bouillon

Voor 2 liter paddestoelenbouillon
Deze smaakvolle bouillon met donkere kleur is een goede basis voor soepen en sauzen.

  • 1 grote ui, gesneden
  • 1 prei, gehakt
  • 2 middelgrote wortelen, fijngesneden
  • 500 gram witte champignons, in plakjes
  • 100 gram gedroogde shiitakes
  • 4 teentjes knoflook, gekneusd
  • 6 takjes peterselie
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse oregano of marjolein
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peperkorrels

Doe alle ingrediënten in de grote pan met 2 liter water en breng aan de kook.
Zet het vuur laag, en laat een uur trekken.
Zeef de bouillon.

consomme des champignonsHeldere champignonsoep (consommé aux champignons)

Voor 4 borden

  • 2 sjalotten
  • 200 gram (kastanje)champignons
  • 1 eetlepel boter of plantaardige olie
  • 6 dl groentebouillon
  • 1 eetlepel Madeira (optioneel)
  • snufje nootmuskaat
  • 6 takjes peterselie

Maak de sjalotten schoon en snijd ze fijn.
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken.
Verwarm de boter en fruit hierin de sjalot glazig.
Bak de plakjes champignon kort mee.
Giet de bouillon er bij en kook de soep enkele minuten.
Maak de soep op smaak met peper en nootmuskaat en eventueel wat citroensap en madeira.
Strooi er fijngesneden peterselie over.
Op foto: ipv peterselie zijn ui-scheuten gebruikt.

Recept voor: Champignonsoep

Ingredienten

  • 500g grot- of kastanjechampignons
  • 2 sjalotten
  • 4 takjes peterselie
  • 50 ml zure room
  • 50 g boter
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 mespunt nootmuskaat

Bereidingswijze

  1. Was en snijd de champignons. Sauteer ze 5 minuten in helft van de boter in een koekenpan.
  2. Fruit de sjalotjes met de resterende boter.
  3. Voeg champignons, bouillon, nootmuskaat en citroensap toe.
  4. Hou net onder kookpunt gedurende 10 minuten.
  5. Laat (een deel van) de champignons heel of pureer de soep met een staafmixer.
  6. Eventueel binden met een paar lepels roux.
  7. Zout en peper naar smaak toevoegen.
  8. Neem van het vuur en serveer met de room en peterselie.

Recept voor: Paddenstoelensoep

Ingredienten

  • 500 gram gemengde paddenstoelen of grotchampignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olie of boter
  • 500 ml groentebouillon of porcini (eekhoorntjesbrood) bouillon
  • 1 takje tijm
  • 50 ml zure room
  • 6 sprieten bieslook
  • zout en peper naar smaak en eventueel 1 eetlepel citroensap, sherry of madera

Bereidingswijze

  1. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakken of vieren.
  2. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd het klein.
  3. Fruit de ui en de knoflook zacht.
  4. Voeg de paddenstoelen en tijm toe en bak ze 10 minuten mee.
  5. Neem een paar mooie paddestoelen uit de pan en houd ze achter voor garnering.
  6. Voeg de helft van de fond toe en pureer met de keukenmachine of staafmixer fijn.
  7. Doe de puree weer in de pan en roer er de rest van de fond door.
  8. Breng de soep tegen de kook aan en maak hem op smaak met wat peper.
  9. Klop de slagroom stijf en meng er het klein geknipte bieslook door.
  10. Schep de soep in 4 borden en garneer met een schepje room en een stukje paddenstoel.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>