Chili con carne

Chili con carne, ook wel afgekort tot chili, is een stoofpot met pepers en stukjes vlees of gehakt. Meestal worden ook tomaten en bonen toegevoegd. Het is een kenmerkend gerecht uit de oude pionierskeuken van Texas en is in de hele Verenigde Staten populair, maar op de Mexicaanse keuken geïnspireerd.

Oorsprong
Chili is een echt Texaanse cowboys gerecht. Ze maakten het tijdens hun trektochten in hun ‘dutch oven’ tussen de hete kooltjes van het kampvuur met het vlees dat voor handen was.
En gehakt komt er vooraleer niet aan te pas. Voor de echte chili -die in Texas nu ‘a bowl of red’ wordt genoemd- snijden ze rundvlees of buffelvlees in kleine stukjes en stoven die met spekjes, ui, wortel, veel chilipoeder of gedroogde pepers, oregano, tomatenpuree of tomaten uit blik en bier of wijn tot het vlees na een paar uur boterzacht is. Alleen in ‘jailhouse chili’ wordt gehakt verwerkt.

Met bonen
Voor ons zijn bonen in chili con carne een must, maar in Texas zijn de meningen daarover verdeeld. Als ze bonen in de chili verwerken dan zijn dat rode of zwarte kidneybonen of pintobonen (kievitsbonen) en soms zelfs verschillende soorten tegelijk. Over een ding is iedereen het eens: chili wordt lekkerder door een dagje staan.

Het lijkt dus alsof er net zoveel manieren zijn om chili te bereiden als er koks zijn. Gehakt versus stukken vlees, varkensvlees of rundvlees, pinto versus kidney bonen, bonen versus geen bonen, rode chili of groene chili – de combinaties zijn eindeloos. De engelse Wikipedia heeft een mooi verhaal over chili con carne als je geïnteresseerd bent in het verkennen van de oorsprong en variëteiten.
Een paar opmerkingen over onderstaand recept. We maken gebruik van schoudervlees, omdat het goed kan stoven. Het vlees en uien gegaard in spekvet voor de smaak. We kiezen hier kidneybonen, maar je kunt het vervangen door andere bonen of laat ze er geheel uit. Een beetje suiker wordt gebruikt als tegenwicht voor de zuurgraad van de tomaten en limoensap. Chipotle chili poeder is gemaakt van rook-gedroogde jalapeno pepers en voegt een smokey dimensie toe aan de chili. Masa Harina is een traditionele bloem gebruikt om tortilla’s te maken. Gebruikt als een verdikkingsmiddel, is het een van de ingrediënten die Texas chili zijn kenmerkende smaak geeft.

Recept voor: Chili con carne

Omschrijving: Chili con carne, ook wel afgekort tot chili, is een stoofpot met pepers en stukjes vlees of gehakt. Meestal worden ook tomaten en bonen toegevoegd.

Ingredienten

de kruiden

  • 2 eetlepels rode chilipoeder
  • 1 theelepel Chipotle chili poeder of vervangen door paprika poeder
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen oregano
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad

vlees en groenten

  • 4 plakken bacon
  • 1 kg rund schoudervlees, in dobbelsteen blokjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 jalapeño chili peppers, zonder zaadjes, fijngehakt
  • 1kg tomaten
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel suiker
  • 500g rode bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt

overig

  • 1 eetlepel masa harina of maïzena, opgelost in een paar eetlepels water
  • Geraspte cheddar kaas voor garnering
  • gehakte rode ui voor garnering
  • zout naar smaak

Bereidingswijze

  1. In een kleine kom de chilipoeder, paprikapoeder, gemalen komijn, oregano, tijm en gemalen korianderzaad mengen in wat water, zodat een papje vormt. Zet opzij.
  2. Bak de bacon in een grote koekenpan of wok op matig hoog vuur tot ze knapperig zijn. Houd ze apart op een keukenpapier. Als de bacon afkoelt, verbrokkel het in kleinere stukken en zet apart.
  3. Verhoog het vuur hoog, en wok het vlees in de spekvet. Doe dit in gedeeltes anders bakt het vlees niet bruin maar gaat het koken. Voeg wat zout toe. Zet vlees opzij.
  4. Fruit de uien met de knoflook en de jalapeño pepers. Voeg het kruidenpapje toe.
  5. Neem een grote pan met dikke bodem, doe de tomaten in stukjes erin, en voeg het vlees en de kruiden toe. Voeg een kop water, limoensap en suiker toe. Breng de chili aan de kook en zet het vuur laag. Dek af en kook nog twee uur. Controleer regelmatig en voeg eventueel wat water toe.
  6. Voeg de bonen toe. Nog even laten koken. Indien nodig indikken met maizena.

Opdienen met geraspte cheddar kaas en de gehakte rode ui.
Serveer met maïsbrood, tortilla chips, en of rijst.

Preparation time: 20 minute(s)

Cooking time: 2 hour(s)

Number of servings (yield): 6

Culinary tradition: USA (Southwestern)

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

2 comments to Chili con carne

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>