Chocolademelk

chocolademelkToen de Spanjaarden in contact kwamen met de bittere cacao-drank van de Azteken, vonden ze het niet lekker. De drank bevatte geen suiker, maar wel kruiden en mais. Omdat cacaobonen door de Midden-Amerikanen werden gebruikt als waardevolle valuta, hield het de Spanjaarden toch bezig. Terug in Spanje mengden ze de bittere vloeistof met suiker, vanille en kruiden en het werd een hippe drank.
Het is de vraag wat die Azteken precies dronken. Cacao maken is een ingewikkeld proces, waarbij de bonen fermenteren, drogen, gebrand worden en gemalen, en verondersteld wordt dat de Mayas en Azteken dit inderdaad deden.
In de 17de eeuw start de Ier Sir Hans Sloane met het gebruik van melk in plaats van water. Chocomelk is geboren.
Het Azteken cacao-maalsel is niet hetzelfde als cacaopoeder dat wij in de supermarkt kopen, want dat is het gemalen restant als het cacaovet uit de boon geperst is, een uitvinding van Van Houten in 1828. Door deze vinding en andere ontstaat iets dat lijkt op onze huidige chocola.
Daarmee komen we op het volgende punt: er zijn twee soorten chocolademelk. De eerste wordt gemaakt van cacaopoeder, suiker en hete melk, en de tweede gemaakt door een stuk chocolade te smelten met wat hete melk. Die bevat dus ook de cacaoboter.
De engelstaligen hebben er verschillende namen voor, respectievelijk hot cocoa en hot chocolate.

Tips
Hou je niet van waterige chocomelk, ga dan aan de slag met slagroom en stukken chocolade. En kook de chocomelk met een maizenapapje (30 gram maizena op 1 liter chocomelk).
Smaken die beproefd goed gaan in combinatie met chocolade: drank en likeur, geconfijte kersen en citrusfruit, munt, pepermunt, pinda´s en noten, gember, vijgen, rode peper, koffie, cocos, thee, anijs, vanille,….
Uiteraard zijn er veel gedurfdere combinaties, zoals geitenkaas.
Hoe je dat mengt met chocomelk moet je maar creatief oplossen. Bijvoorbeeld door een schep limoenroomijs op je chocomelk te doen, of er een lepel nutella door te roeren, of pepermuntschuimpjes of een anijsblokje.
In plaats van slagroom doen sommigen er een marshmallow op (geeft schuim, vanillesmaak en dikte).
Een snufje zout per kopje versterkt de cacaosmaak.

Basis chocolademelk van cacaopoeder
Voor 1 beker gewone chocomelk

  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1 beker melk

Kook de melk. (magnetron kan ook)
Meng in een beker de suiker en cacaopoeder met twee eetlepels hete melk.
Voeg de hete melk toe en roer.

Chocolademelk van chocolade
Voor 1 liter chocomelk

  • 1 liter melk
  • 250 gram chocolade, puur of bitter
  • 3 eetlepels suiker, of naar smaak
  • 30 gram cacaopoeder (optioneel)

Kook de melk.
Meng suiker, cacaopoeder en paar eetlepels hete melk.
Roer suikermengsel en chocolade door de hete melk.

molinilloMexicaanse chocomelk
In centraal en zuidelijk Mexico drinken mensen vaak twee keer per dag chocomelk. Een schuimlaag op warme chocolademelk is belangrijk. Mexicanen geloven dat de geest van de drank in het schuim zit. De chocolade wordt opgeklopt tot een schuim met een gesneden houten garde, een Molinillo, en wordt geserveerd in bekers.
Voor 1 liter Mexicaanse chocomelk

  • 1 liter melk
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram ongezoete Mexicaanse chocolade, grof gehakt
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 2 theelepeltjes vanille extract
  • kaneelstokje ter garnering

Doe de melk, suiker, chocolade, gemalen kaneel en zout in een grote steelpan.
Laat de melk aan de kook komen.
Klop 2 eieren in een mengkom. Roer in een kopje van de hete mengsel in de eieren, dan terug dit mengsel in de pan. Kook 2-3 minuten meer op laag vuur, al roerend.
Haal van het vuur. Voeg vanille toe.
Klop met een Molinillo of garde totdat het zeer schuimig is.
Giet in mokken, garneer met kaneelstokjes.

Italiaanse Cioccolata Calda Densa
Italië heeft de Cioccolata Calda Densa, een lekkere dikke chocomelk, heerlijk tijdens de wintermaanden in de skigebieden. Deze warme chocolademelk wordt geserveerd zo dik als vla.  Soms is Italiaanse chocomelk gewoon een reep chocola die ze smelten onder de stomer van de espressomachine. In Spanje is chocolademelk ook dik en er wordt weleens vanillesuiker toegevoegd.
Voor 1 liter dikke chocomelk

  • 1 liter melk
  • 30 g maizena
  • 90 g cacaopoeder
  • 120 g suiker

Verwarm de melk.
Meng in een beker de suiker, cacao, maizena met enkele eetlepels warme melk.
Doe mengsel bij de pan met melk en breng aan de kook onder voortdurend roeren.
De melk word dikker. Zet uit.

Heb je de film Chocolat gezien? Dit is net als de warme chocolademelk die in de film werd geserveerd.
Voor 1 liter Chocolat chocomelk

  • 1 chilipeper, in tweeën gesneden, zaden verwijderd (met handschoenen)
  • 1 liter volle melk
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
  • 1 tot 2 kaneelstokjes
  • 200 gram pure chocolade of 3 tabletten Mexicaanse Chocolate, breek in kleine stukjes
  • 2 eetlepels kristalsuiker of honing, of naar smaak
  • 1 eetlepel amandelen of hazelnoten, extra fijn gemalen
  • slagroom

In een grote pan op middelhoog vuur, chili peper toevoegen aan 300 ml kokend water.
Koken tot het vocht is gereduceerd tot 1 kopje. Zeef chili-water en zet apart.
In een middelgrote pan op middelhoog vuur, kook room of melk, vanillestokje en het kaneelstokje tot belletjes verschijnen rond de rand. Zet het vuur laag, voeg chocolade toe en suiker of honing; klop met garde tot de chocolade is gesmolten en de suiker is opgelost.
Zet vuur uit en verwijder vanillestokje en kaneelstokje.
Voeg chili-water toe, beetje voor beetje, en proef om te checken dat de smaak niet te sterk wordt.
Als chocolade te dik is, verdunnen met een beetje melk.
Serveer in kleine kopjes, met gemalen amandelen of hazelnoten en slagroom.

Warme chocowijn (recept Saveur)
Voor 2 glazen chocowijn

  • 150 gram bittere chocola, in stukjes
  • 100 ml fruitige rode wijn
  • 200 ml melk
  • snufje zout

Verwarm al kloppend chocola en wijn.
Voeg al kloppend melk en zout toe en 100ml water. Klaar.

1 comment to Chocolademelk

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>