Clafoutis

Een clafoutis is een Frans gebak van kersen, dat als nagerecht wordt gegeten. Het wordt gemaakt van fruit, origineel van kersen, dat wordt overgoten met een beslag van eieren, melk, bloem en gesmolten boter. Dit wordt in de oven gebakken. Het wordt lauw geserveerd, met een beetje poedersuiker ter decoratie. Omdat het beslag lijkt op pannenkoekenbeslag, lijkt de clafoutis op een dikke, gevulde pannenkoek.

De oorspronkelijke clafoutis, clafoutis aux cerises, die uit de Franse Limousin komt, heeft kersen met pit. Omdat ontpitte kersen meer vocht afgeven, geeft dit niet hetzelfde resultaat.

Clafoutis wordt in Frankrijk ook wel milliard genoemd. Varianten op de clafoutis die niet met kersen, maar met ander fruit zoals appels en peren worden gemaakt, worden flognarde of flaugnarde genoemd. Doorgaans wordt het fruit gesnipperd in stukjes, even zo groot als de kersen in de clafoutis. De Far Breton wordt gemaakt met pruimen.

Clafoutis met kers

Recept NRC / Joep Habets

Voor vier royale porties

  • 50 g bloem
  • 50 g amandelmeel *)
  • 2 dl volle melk
  • 1,25 dl slagroom
  • 2 eieren
  • 30 g suiker
  • 350 g kersen
  • rasp van een halve citroen
  • een snuf zout
  • een klont boter
  • poedersuiker

*) Amandelmeel is vaak te krijgen in de biologische supermarkt en bij natuurvoedingswinkels. Het is te vervangen door fijn gemalen amandelsnippers.

  1. Verwarm oven voor op 200 graden.
  2. Vet een lage ovenschaal in met boter.
  3. Maak een beslag van de ingredienten behalve de kersen.
  4. Leg de gewassen en ontsteelde kersen in de schaal. Giet het beslag over de kersen.
  5. Zet de clafoutis midden in de oven. Bak hem gaar en lichtbruin in ongeveer 30 minuten.
  6. Bestrooi de nog hete clafoutis met poedersuiker. Laat hem tot lauwwarm afkoelen, dan is hij het lekkerst.
  7. Waarschuw de tafelgenoten voor de pitten.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>