Compote

Compote (Frans voor “mengsel”) is een Frans dessert uit 17e eeuw gemaakt van geheel fruit of stukjes fruit in suikerstroop. Hele vruchten worden ondergedompeld in water en met suiker en kruiden toegevoegd, op zacht vuurtje gegaard. De siroop kan op smaak worden gebracht met vanille, citroen of sinaasappel schil, kaneel stokken of poeder, kruidnagel, gemalen amandelen, geraspte kokos, gekonfijt fruit of rozijnen. De compote wordt vervolgens warm of gekoeld geserveerd, in een grote fruitschaal of eenpersoons kommen. Het dessert kan worden gegarneerd met slagroom, kaneel of vanille suiker. Andere voorbereidingen bestaan ​​uit het gebruik van gedroogde vruchten die zijn gedrenkt in water waar alcohol kan worden toegevoegd, bijvoorbeeld kirsch, rum of Frontignan.

In Frankrijk kan een compote ook een fijne puree van gekookte fruit zijn op basis van appel, eventueel met toevoeging van abrikoos, peer of diverse andere vruchten. Compotes zoals deze kunnen ook worden gebruikt als basis voor andere desserts zoals appeltaart.

West-Europese compote is niet direct gerelateerd aan de 300 jaar oude Oost-Europese punch-achtige vruchtendrank kompot, ook al lijken ze op elkaar in naam en ingrediënten. De Oost-Europese drank stamt uit de tijd van het Ottomaanse Rijk, en kan zelfs de voorganger van de West-Europese dessert zijn met dezelfde naam.

Steriliseren potten
Oude jampotten en de deksels wassen met heet water en zeep, afspoelen met kokend water en droog in een warme oven (ongeveer 140°C). Giet de warme compote in de potjes en sluit terwijl het nog heet is. Bewaar in de koelkast tot 2 weken.

Invriezen compotes
Om compotes langer te bewaren kun je ze het beste in porties invriezen, in plastic containers, zodat u slechts zoveel als u nodig heeft kan ontdooien.

Tips
Compotes zijn buitengewoon makkelijk te maken. Het enige wat u hoeft te doen is koken fruit in een siroop met verschillende hoeveelheden suiker.
Houd wat fruit heel, voor textuur contrast.
Kook fruit in de schil voor meer smaak, dan pureren in een passe vite.
kook de siroop met extra ingrediënten voor de afwisseling. Vanille, kaneel, munt, citrus schil, kruidnagel, amandelen en kokosnoot zijn voorbeelden. Of gebruik lavendel- of rozemarijnhoning in plaats van suiker.

Smaakstof
Oosterse smaken zoals steranijs, gember en kardemom zijn fantastisch voor fruit met een rijke smaak, zoals pruimen en bessen.
Delicate vruchten, zoals peren en perziken, zijn geweldig met vanille, oranjebloesem water of rozenwater. Probeer ook groene thee, jasmijn thee of Lapsang Souchong voor een rokerige smaak.
Gebruik gedroogde abrikozen, pruimen, vijgen en kersen om een diepte van smaak te geven aan uw compotes. Eerst laten weken in alcohol of kruidenthee voor het toevoegen aan de pan.
Een subtiele hint van alcohol brengt alle smaken van de vrucht. Probeer calvados, brandy, kirsch, schnaps of eau de vie.

Wat kun je doen met compote?
1. Op ijs of bevroren yoghurt. Serveer terwijl de compote nog warm is voor een heerlijk contrast van temperaturen.
2. Met laagjes custard of yoghurt. Schep compote in een glas of een kom en bestrooi met warme custard – volledig Jamie Oliver-stijl. Of voor een speciaal ontbijt, laag yoghurt en compote in een glas en top met gehakte noten.
3. Op een Pavlova. Nog geen bessenseizoen? Geen zorgen. Bereid Nigella’s Pavlova en vervang de verse bessen met 1 ½ kopje compote als topping.
4. Schuim. Koel compote grondig. Klop slagroom stijf en zoet iets met honing. Meng de compote en room samen. Schep alles in een hoog glas en serveer meteen.
5. Met verkruimeld meringue en een schep slagroom. Doe alle drie in een hoog glas en onmiddellijk dienen voor de meringues zacht worden.
6. Met cruesli.
7. Bellini. Pureer tot een gladde compote. Schep een paar eetlepels in een hoog glas en vul met gekoelde Prosecco of Champagne. Roer met een lange lepel en serveer.
8. Over cake. Plakjes cake met een lepel compote en een schep slagroom. Toast de taart plakjes in een 350 graden oven tot ze krokant zijn voor een prachtig contrast van texturen.
9. Trifle. Laagjes lange vingers of cake met custard en compote in een glazen kom. Werk af met slagroom.
10. Shortcake. Scones zijn de perfecte basis voor een compote shortcake.

Appelcompote

Hou je niet van die zoete, melige appelmoes, maar wel van frisse, geurige appelcompote, dan hier het recept.
Kies een friszure soort appel. Granny Smith, Golden Delicious of Goudreinette.

  • 1  kg friszure appels
  • 1 stukje gember
  • 1 citroen
  • 4 eetlepels suiker (eventueel met vanillesmaak)

Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Doe er citroensap over tegen het verkleuren.
Kook de stukjes appel met weinig water en een stukje gember gedurende 5 minuten. In de magnetron kan ook.
Bewerk met een aardappelstamper en laat enkele stukjes heel. Bij het maken van appelmoes in plaats van compote laat je het fruit iets langer door pocheren en gebruik je een roerzeef (passe-vite) om een gladde massa te krijgen. Naar smaak suiker toevoegen.
Koud of warm serveren.

Tips
Gebruik extra citroensap bij fruit dat sterk kan verkleuren. Compote kan ook in rode of witte wijn gepocheerd worden met/zonder gebruik van suikerstroop.
Appelmoes kan goed ingevroren worden.

Optionele toevoegingen: vanillesuiker, bruine suiker, kaneelpoeder, brandy, sinaasappelsap, honing, roomboter
Varianten: met abrikozen of met peer.

Rabarber compotes
Omdat het zo zuur is, wordt rabarber altijd gekookt met suiker (of een andere zoetstof). Het wordt vaak gecombineerd met rode vruchten, zoals aardbeien of frambozen, de kleur te verbeteren en de smaak te vullen.

Basis rabarber compote

  • 6 kopjes gehakte verse rabarber, gewassen
  • 1/2 kopje verse jus d’orange
  • 1/2 kop bruine suiker

Doe alles in een middelgrote pan met dikke bodem.
Breng aan de kook op matig vuur, af en toe roeren. Dek af en laat zachtjes ongeveer vijf minuten. Rabarber zal beginnen te verzachten.
Haal deksel eraf en laat nog vijf minuten koken.
Koelen

Rabarber Gember compote

  • 2kg rabarber in stukjes van 2cm
  • 1 kopje suiker
  • 3cm verse geschilde gemberwortel, fijn geraspt

Roer samen rabarber en suiker in een grote pan (het vuur uit), laat staan ​​tot rabarber wat vloeistof loslaat, ongeveer 10 minuten. Breng rabarber mengsel aan de kook op een matig hoog vuur, roer af en toe. Zet het vuur zacht, laat sudderen, af en toe roeren, totdat rabarber zacht is, maar sommige stukken heel blijven, ongeveer 5 minuten. Haal van het vuur.
Rasp gember in een fijnmazig zeef boven een kleine kom. Druk stevig met een lepel tot sappen worden vrijgegeven (tot ongeveer 1 theelepel). Gooi vaste stoffen. Roer gember sap in rabarber mengsel.
Laat saus afkoelen voor het serveren over ijs, yoghurt of cake, of gebruikt om parfaits te maken.

Honing rabarber compote

  • 6 kopjes vers of bevroren rabarber
  • 1/2 kopje appelsap
  • 1/4 kop honing
  • 2 kleine bieten – optioneel, voor extra kleur

In een steelpan appelsap aan de kook brengen.
Schil en snij bieten in twee helften en toe te voegen aan sap.
Sudderen voor een minuut of zo totdat bieten hun sappen en kleur beginnen los te laten.
Voeg rabarber en honing toe en roer tot honing is gesmolten.
Zachtjes koken gedurende ongeveer 8 minuten. Zet het vuur uit en verwijder de bieten plakjes uit de compote. Proeven en voeg meer honing toe indien gewenst.
Compote volledig afkoelen; mengsel zal indikken als het afkoelt. Bewaar in een pot in de koelkast voor maximaal een week.

Rabarber aardbeien compote

  • 500 gram rabarber
  • 1 persinaasappel
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 250 garm aardbeien

Maak de rabarber schoon,en snijd daarna de rabarber in stukjes van ongeveer 3 cm.
Pers de sinaasappel uit.
was de stukjes rabarber en laat ze kort uitlekken.
Breng de rabarber met de sinaaspappelsap en de suiker aan de kook,en laat deze ongeveer 5-10 minuten zachtjes doorkoken,wel tussen door goed blijven roeren.
Maak de aardbeien schoon,en snijd ze in vieren.
Voeg de stukjes aardbei bij de rabarber,en laat de aardbeien kort meekoken.
Proef nog even of je voldoende suiker heb toegevoegd, anders doe je er nog wat suiker bij.
Laat het nu goed afkoelen

Steenfruit compote

  • 2 1/4 kopjes grof gehakte steenvruchten, zoals perziken, nectarines en pruimen (ongeveer 3/4 pond totaal)
  • 2 eetlepels honing
  • Grof zout

Optie 1

  • 1 steranijs
  • 2 piment bessen

optie 2

  • 1 brede strook citroenschil
  • 1 klein kaneelstokje

In een kleine steelpan fruit, honing, snufje zout, water en de gewenste smaak combinatie bij elkaar doen.
Kook op matig hoog vuur, af en toe roeren, tot fruit zacht is, in 8 tot 12 minuten. Laat afkoelen.

Aardbeien compote

Voor 3 x 350 ml potjes compote, plus ca. 175 ml aardbeiensiroop

  • 1,5 kg aardbeien
  • 175 g suiker (of aan te passen naar uw eigen smaak)
  • 1 vanillestokje
  • 1/2 eetlepel balsamico azijn

Splits het vanillestokje en schraap de zaden eruit. Doe deze bij de schoongemaakte aardbeien en de suiker en laat een nacht afgedekt en gekoeld staan.
kook het 2 minuten tot de suikers is opgelost en voeg de balsamico toe.
Zeef het fruit en bewaar het sap. Doe het fruit in een pot en giet er sap bij tot het fruit bedekt is. Doe er een stukje vanillestok bij.
Doe de potten in een pan kokend water gedurende tien minuten. Laat afkoelen.

Gember bessen compote

  • 1 zak (1/2 kg) bevroren gemengde bessen
  • 2 tot 3 eetlepels suiker
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 theelepel fijngesneden verse gember

In een middelgrote steelpan de bessen, suiker, schil en gember verhitten. Kook, af en toe roerend, op matig vuur, tot bessen zacht zijn en sap loslaten, in 10 tot 12 minuten. Laat compote afkoelen.

Kersencompote met rozemarijn

Deze veelzijdige compote kan hartig of zoet zijn. Probeer het als een sandwich spread of in yoghurt.

Twee weken houdbaar in koelkast.

  • 1/2 kg verse zoete kersen gehalveerd en ontpit
  • 1/3 kopje suiker
  • 1 theelepel fijngehakte verse rozemarijn
  • 2 theelepels balsamico azijn

  • Grof zout en gemalen peper

In een kleine steelpan kersen, suiker, verse rozemarijn en 1 eetlepel water aan de kook brengen. Zet het vuur laag, dek af en laat sudderen tot kersen zacht zijn, in 12 tot 15 minuten.
Haal van het vuur en roer de azijn erdoor, en iets zout en peper. Laat staan ​​bij kamertemperatuur afkoelen. Serveer of bewaar gekoeld.

Sinaasappel compote

Een leuk cadeau, verpakt in glazen potten en versierd met lint. Te gebruiken als topping voor yoghurt, ricotta of ijs.

  • dunne plakjes bloedsinaasappelschil (van 1/2 sinaasappel)
  • 2 tot 3 bloedsinaasappelen (schil en pit verwijderd), in vieren verdeeld en klein gesneden
  • 1/3 kopje suiker
  • grof zout

In een middelgrote steelpan, de sinaasappelschil en -stukjes, suiker, zout en 2 eetlepels water aan de kook brengen.
Zet het vuur half, en laat sudderen, af en toe roeren, tot sinaasappels zacht worden en vloeistof stroperig, in 12 tot 15 minuten.
Koel compote tot kamertemperatuur.

Cranberry druiven compote

  • 300 g cranberry’s, vers of bevroren
  • 3 kopjes pitloze rode druiven
  • 1 kopje suiker
  • 1/8 theelepel zout

In een grote pan, de veenbessen, druiven, suiker en 1/2 kopje water aan de kook brengen. Zet het vuur lager en laat sudderen tot de meeste van de bessen zijn gebroken en druiven uit elkaar vallen, in 10 tot 15 minuten.
Haal van het vuur, voeg zout toe en roer door elkaar. Laat afkoelen tot kamertemperatuur (compote wordt dikker als het afkoelt). Serveer op kamertemperatuur.

Rabarber frambozen compote

Deze compote is geweldig op zichzelf, of u kunt het serveren met ijs.

  • 1 kopje suiker
  • 2kg rabarber in stukjes van 2cm gesneden
  • 300 g verse (of ontdooide diepvries) frambozen

In een grote pan op matig vuur, ingredienten behalve frambozen aan de kook brengen. Kook tot de rabarber zacht is en begint uiteen te vallen, in 6 tot 8 minuten. Haal van het vuur.
Roer de frambozen erdoor. Laat afkoelen ​​tot het mengsel dik wordt.

Aardbeien compote

  • 2kg aardbeien, verwijder steel en snij in de lengte in zessen
  • 2 eetlepels Grand Marnier
  • 1 eetlepel fijn geraspte sinaasappelschil
  • 2 kopjes vers geperst sinaasappelsap

Doe bessen, Grand Marnier, en schil in een kleine kom. Roeren en laat ​​30 minuten staan.
Breng sap aan de kook in een kleine pan op matig vuur, zet het vuur lager en laat sudderen tot volume is teruggebracht tot 1/4 kop, in ongeveer 20 minuten. Haal va

n het vuur, laat afkoelen. Giet over aardbeien, en gooi te combineren.

Tropisch fruit compote

Passie vrucht is rijp wanneer de huid ziet er gerimpeld.

  • 1/2 kopje suiker
  • 2cm gemberwortel in blokjes gesneden
  • 1 middelgrote rijpe papaja
  • 1 middelgrote rijpe mango
  • 1 rijpe ananas
  • 2 rijpe ster fruit in plakjes
  • 1 rijpe passievrucht, doe zaden in blender en zeef het sap

In een kleine steelpan, breng de suiker en gember met 1/2 kopje water aan de kook en sudder, ongeveer 5 minuten. Haal van het vuur, en zet apart om af te koel

en.
Schil en prepareer fruit. Zeef gekoelde gembersiroop, en giet het over het fruit.
Serveer onmiddellijk.

Cranberry compote

  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1 middelgrote rode ui, fijngehakt
  • 3cm gember, geschild en fijngehakt
  • 2 kopjes verse cranberries
  • 1/2 kop vers geperst sinaasappelsap
  • 1/4 kop gele rozijnen
  • 1/4 kop brandy
  • 2 eetlepels licht-bruine suiker
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1 eetlepel rode-wijnazijn
  • 2 kopjes cranberrysap
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 theelepel vers geraspte nootmuskaat
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel zout

Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg olie toe zodra heet. Voeg de ui en gember toe en bak 1 minuut. Roer de cranberries, sinasappelsap, rozijnen, brandewijn, suiker, balsamico-azijn, en rode-wijnazijn erdoor. Kook tot stroperig en gereduceerd tot de helft, in ongeveer 10 minuten. Voeg cranberrysap, kaneelstokje, nootmuskaat, cayennepeper en zout toe. Sudderen tot het dik wordt, in 12 tot 15 minuten. Verwijder kaneelstokje, en laat afkoelen.

Abrikoos kersen compote

  • 500 g abrikozen, in vieren
  • 1/3 kopje suiker
  • 2 theelepels vers citroensap
  • snufje zout
  • 250 g kersen, ontpit en gehalveerd (of gebruik bevroren kersen)

Doe abrikozen, suiker, 2 eetlepels water, het citroensap, en zout in een middelgrote pan. Breng aan de kook op matig vuur, af en toe roeren. Kook tot abrikozen zacht zijn. Roer de kersen erdoor. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Abrikoos vijgen compote

  • 5cm geschilde verse gember, in dunne plakjes
  • 1/4 theelepel venkelzaad
  • 3 groene kardemompeulen, gekneusd met de platte kant van een groot mes, zaden houden en peulen weggooien
  • 2 theezakjes, zwarte thee
  • 6 gram (ongeveer 1 kopje) gedroogde abrikozen, gehalveerd
  • 2 ons (ongeveer 1/3 kopje) gedroogde zwarte vijgen in vieren
  • 1/4 kopje suiker
  • Gewoon volle yoghurt, bij voorkeur Griekse, voor het serveren

Breng 2 kopjes water, de gember, venkel zaden, en kardemom zaden aan de kook in een kleine steelpan. Voeg theezakjes toe, haal van het vuur. Verwijder na 3 minuten de zakjes met een schuimspaan en gooi het weg.
Voeg abrikozen, vijgen, en suiker toe aan theemengsel in de pan. Terug aan de kook. Zet het vuur aan, laat sudderen, tot vruchten zacht zijn en vloeistof tot een dikke siroop is ingedikt, in 20 tot 25 minuten.
Compote kan warm worden geserveerd of op kamertemperatuur.

Citroen-vijgen compote

Deze smakelijke compote bestaat uit gedroogde vijgen, citroen en honing en geparfumeerd met specerijen.

  • 3 kleine citroenen, schil en merg verwijderd, schil heel dun gesneden
  • 1/2 kop kristalsuiker
  • 4 groene kardemompeulen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 teentje kruidnagel
  • 2 eetlepels oranje-bloesem honing
  • 8 gedroogde Turkse vijgen, gehalveerd
  • 2 theelepels pijlwortel gemengd met 2 theelepels water

Pers citroenen. Zet opzij. Doe citroenschil in een kleine steelpan, bedek met water. Breng aan de kook, laat ze uitlekken en herhaal.
Breng de suiker, kruiden, honing, citroen en sap, citroenschil en 1 kopje water aan de kook in een kleine pan, roer tot suiker is opgelost. Zet het vuur laag, sudderen in 20 minuten.
Voeg vijgen toe. Sudder 10 minuten. Roer de arrowroot erdoor; kook 2 minuten. Laat afkoelen. Verwijder de kardemom en kaneel. Compote in de koelkast tot 3 dagen houdbaar.

Bloedsinaasappel compote

  • 4 bloedsinaasappelen, zeer dun gesneden in plakken
  • 2 kopjes kristalsuiker
  • 2 kopjes water

Breng een grote pan water aan de kook. Voeg stukjes sinaasappel toe, en kook tot semi-doorzichtig, in ongeveer 5 minuten.
Met behulp van een schuimspaan uit de pan halen, en op een bakplaat leggen.
Snijd een rondje van perkament papier te passen in een grote, ondiepe pan.
Breng suiker en water aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.

Voeg voorzichtig stukjes sinaasappel, en plaats perkament direct op het oppervlak. Zet het vuur aan, en sudder zachtjes tot sinaasappels zacht zijn en sap stroperig is, in ongeveer 30 minuten. Haal van het vuur, en laat de sinaasappels koelen in de siroop.

Gedroogd fruit compote

  • 150 gram gedroogde abrikozen
  • 150 gram gedroogde pruimen
  • 75 gram gele rozijnen
  • 75 gram gewone rozijnen
  • geraspte schil en sap van 2 sinaasappelen
  • 250 mililiter water
  • 350 militer port(wit)
  • 80 gram ongezouten amandelen geroosterd en geschaafd

Doe het gedroogde fruit in een pan samen met de geraspte sinaasappelschil en het water.Breng het aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes sudderen.Voeg nu het sinaasappelsap en de port toe,roer alles goed door elkaar. Zet een nacht in de koelkast.
Serveer in aparte schaaltjes bestrooid met de geroosterde amandelen. Geef er verse room bij.
Zonder de room en amandelen ook geschikt als bijgerecht bij wild.

Kolak Pisang, banaan cocosmelk compote

  • 100 gr palmsuiker (of bruine suiker)
  • 2 (200 gr) middelgrote zoete aardappelen, in blokjes
  • 4 (450 gr) rijpe bakbanaan
  • 4 pandan bladeren (eventueel vervangen door vanillestokje)
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 kop dikke kokosmelk
  • 1 kop dikke kokosmelk, verdund met 2 kopjes water
  • optioneel: palm zaad, cassave en jackfruit

In een middelgrote pan, doe de verdunde kokosmelk, pandan, banaan stukken, zoete aardappel blokjes en zout. Breng aan de kook op matig vuur en roer voortdurend gedurende 10 minuten.
In een kleinere pan de palm suiker smelten met 1/2 kop van het kokoswater uit de eerste kokende pan. Wanneer deze volledig gesmolten is, de vloeistof zeven (de palmsuiker kan vuil en insecten bevatten).
Voeg de palm suikersiroop en de rest van de dikke kokosmelk in de pan, op laag vuur
Laten sudderen gedurende 15 minuten.
Haal van het vuur, serveer warm of koud.

2 comments to Compote

  • stefanie

    Hoe en hoelang kan je zelfgemaakte rabarber compote bewaren? Zodat we er in het najaar ook nog van kunnen genieten

    Groetjes stefanie

    • Eŕik

      Werk uiterst schoon en zet de potten eerst 20 min in een oven op 120graden. Vul dan maximaal af, sluiten en zet op de kop. Moet zeker 6 mnd goed blijven zo.

Leave a Reply to stefanie Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.