Crème Chiboust

creme chiboustCrème Chiboust is een crème pâtissière (banketbakkersroom) verlicht met stijf geslagen eiwit.

Crème Chiboust kan op smaak worden gebracht met vanille, sinaasappelschil of likeur. Gemengd met fruit, wordt het crème plombières.

Het werd vermoedelijk bedacht en ontwikkeld door de patissier M. Chiboust van een patisserie aan de Parijse straat Rue Saint-Honore.

Als gelatine wordt toegevoegd kan het worden gebruikt als een Bavarois. De Chiboust of de Plombieres kan ook dienst doen als souffle vulling.

Het wordt ook wel Crème Saint Honoré genoemd. De Saint Honore taart is een klassiek Franse dessert. Het is een rondje van bladerdeeg als bodem met een ring van soesjes en crème Chiboust en afgewerkt met slagroom met een speciale Saint Honore spuit.

Crème Chiboust recept

Banketbakkersroom (zie ook hier)

  • 250 g melk
  • 1/2 vanillestokje
  • 2-4 eierdooiers
  • 50 g suiker
  • 25 g maizena
  • 2 blaadjes gelatine

Italiaanse Meringue (zie ook hier)

  • 4 eiwitten
  • 125 g suiker

Week de gelatine in koud water.

Bereid een banketbakkersroom met de ingrediënten hierboven aangegeven.

Meng de uitgelekte gelatine met de warme banketbakkersroom.

Breng op smaak (vanille, koffie, chocolade).

Bereid een Italiaanse meringue. Breng de suiker met een scheutje water aan de kook. Klop de eiwitten helemaal stijf. Blijf kloppen en giet de hete suikerstroop in een dun straaltje bij het eiwitschuim.

Meng met de afgekoelde banketbakkersroom.

Giet in de vorm en laat opstijven in de koelkast.

1 comment to Crème Chiboust

  • Heel erg bedankt! Ik was mijn recept kwijt van creme Chiboust en jullie hadden de goede. Helemaal geweldig. Ga zo door alsjeblieft? Ik vind jullie site super. Geweldige recepten…de klassiekers. Ik ben heel blij dat jullie die recepten hebben, heel handig om het geheugen op te frissen! Bedankt, en een heel fijn weekend!
    Gr oetjes, Marja.:-)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>