Maak oma´s draadjesvlees

Suddervlees is rundvlees. Je kunt met verschillende soorten rundvlees draadjesvlees maken. Er is mager vlees wat ervoor geschikt is (van het staartstuk), en wat vetter vlees, ook wel sucadelappen genoemd. Het vette vlees heeft als voordeel dat het vlees wat minder droog is als het gaar is, het magere vlees heeft vanzelfsprekend als voordeel dat het wat minder calorieën bevat. Beide vleessoorten geven een heel lekkere jus.

Werktijd
Draadjesvlees maken is makkelijk, maar je moet wel in de buurt blijven tijdens het urenlang sudderen.
Proces:
1. Aanbraden voor de smaak, zie Maillard reactie.
2. Sudderen op lage temperatuur (90-100C) in bouillon met azijn om gaar te worden maar niet taai.
In een snelkookpan kan het vlees veel sneller bereid worden, het is dan in drie kwartier klaar.

Bereiden met snelkookpan

  • Volg het recept, maar bak het vlees aan in een koekenpan, leg het na het bakken niet op een bord maar in de snelkookpan zonder rooster.
  • Fruit de uien in de koekenpan – in het achtergebleven vet – en doe ze daarna bij het vlees in de snelkookpan.
  • Doe het bouillonblokje, de kruiden en de azijn er bij.
  • Verwarm 3 deciliter water in de koekenpan tot het kookt (roer het aanbaksel los) en giet het water daarna bij het vlees in de snelkookpan.
  • Sluit de pan en kook het vlees 25 minuten onder hoge druk.

Tips

  • Snijd het vet er (desgewenst) pas na de bereiding van af, dan is het vlees lekkerder. Als de bouillon na de bereiding gekoeld wordt kan het vet er makkelijk afgehaald worden.
  • Blijft er vlees over maak dan eens Hachee http://www.zelfmaakrecepten.nl/hachee-zelf-maken
  • Vlees dat ingevroren is en te snel ontdooid is, zal niet mals worden, ook niet als het langer gekookt wordt. Laat bevroren vlees daarom in de koelkast ontdooien (duurt helaas lang, circa 12 uur).
    Vlees dat eenmaal ingevroren en weer ontdooid is kan beter niet opnieuw ingevroren worden. Ook slagers vriezen vlees soms in en kunnen daardoor oorzaak zijn van een mindere kwaliteit vlees dat na de bereiding taai blijft. Dit kan nog verergeren als de klant het vlees thuis weer invriest.
    Het is daarom vaak verstandiger om vlees eerst te bereiden en dan pas in te vriezen. Het is dan 3 maanden houdbaar bij -20 graden Celsius.

Recept voor: Draadjesvlees

Ingredienten

  • 500 gram riblappen / runderlappen / sukadelappen / schouderlappen (bij voorkeur doorregen vlees)
  • 2 – 6 eetlepels boter
  • 2 deciliter water
  • 1 vleesbouillonblokje
  • 3 eetlepels azijn
  • 1 grote ui
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • zout en peper
  • circa 1 eetlepel maïzena

Bereidingswijze

  1. Wrijf het vlees in met bloem, peper en zout. Verhit de boter in een grote braadpan tot het schuim er af is. Bak het vlees in de braadpan op een hoge hittebron tot het aan één kant bruin is. Keer het vlees, bak de andere kant ook bruin en leg het vlees daarna op een bord.
  2. Pel de ui en snipper de ui grof. Bak de ui in het achtergebleven bakvet lichtbruin.
  3. Doe het water, het bouillonblokje, de azijn, de laurierblaadjes, de kruidnagels bij de gefruite ui in de braadpan en breng de inhoud van de pan aan de kook.
  4. Doe het vlees in de bouillon en laat het vlees verder op een lage hittebron met een deksel op de pan gaar stoven. Dit duurt 3 tot 3-1/2 uur.
  5. Controleer regelmatig. Voeg scheutje water toe langs de rand van de pan indien nodig, en keer het vlees halverwege de kooktijd een keer om.
  6. Haal het vlees uit de pan (snijd, indien gewenst, het vet er af) en leg het in een schone pan. Zet een zeef op de pan met het vlees en giet de bouillon er in. Proef de bouillon en voeg water toe als de bouillon te zout is. Breng de bouillon aan de kook en maak er een lekkere, gebonden jus van (met in water aangeroerde maïzena).

Preparation time: 10 minute(s)

Cooking time: 3 hour(s) 20 minute(s)

Number of servings (yield): 4

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

5 comments to Draadjesvlees

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>