Maak een originele of klassieke dressing

Sauzen voor salades worden vaak “dressings” genoemd. Het concept van salade dressing varieert per cultuur.
Een goede dressing máákt een salade, het geeft de zogeheten finishing touch. Dressing betekent letterlijk dan ook “aankleding”. De basis van de dressing is vrijwel altijd olie, maar kan bijvoorbeeld ook yoghurt of mayonaise zijn.

In de westerse cultuur, zijn er drie basistypen van salade dressing:

  • Vinaigrette
  • Romige dressings, meestal met mayonaise, maar ook met yoghurt, zure room, karnemelk, melk of crème fraiche
  • Gekookte dressings, die lijken op romige dressings, maar meestal verdikt zijn met eierdooiers en verwarmen.

Vinaigrette
Vinaigrette is een mengsel (emulsie) van slaolie en azijn, vaak op smaak gebracht met kruiden, specerijen, zout, peper, suiker en andere ingrediënten. Het wordt meestal gebruikt als een salade dressing, maar ook als een saus of marinade.
De traditionele dressings in Frankrijk zijn vinaigrettes, meestal op basis van mosterd, terwijl mayonaise overheersend is in Oost-Europese landen en Rusland. In Denemarken worden de dressings vaak gebaseerd op crème fraîche. In Zuid-Europa, wordt salade over het algemeen op tafel voorzien van olie en azijn.
In Azië worden sesamolie, vissaus, citrus sap, of sojasaus gebruikt in salade.

Olie
Er zijn verschillende soorten olie die gebruikt kunnen worden als basis voor een dressing, maar een goede olijfolie of notenolie geniet de voorkeur. Er zijn verschillende soorten notenolie, zoals walnoten-, hazelnoten- of arachideolie. Notenolie smaakt vrij sterk en wordt daarom vaak vermengd met een ander soort olie. Oliesoorten met een zachte smaak worden vooral geperst uit zaden en pitten, bijvoorbeeld zonnebloem-, sesam-, of druivenpittenolie.

Azijn
Azijn is ook een belangrijk onderdeel van de dressing. Ook dit ingrediënt is in allerlei smaken en soorten te verkrijgen. Een kleine greep: rode- en witte wijnazijn, frambozenazijn, kruidenazijn, appelazijn of balsamico-azijn. Deze laatste is een heerlijke azijn die uit Italië komt. Deze wijnazijn is gerijpt op houten vaten en is heerlijk in allerlei salades. Azijn kan ook vervangen worden door citroen- of limoensap. Het is ook heel leuk om je eigen olie of azijn te maken. Doe bijvoorbeeld een paar takjes rozemarijn in een fles en vul deze met (olijf)olie. Laat de olie enkele weken staan voor gebruik. Het aroma van de rozemarijn trekt dan in de olie. Je kunt de rozemarijn ook vervangen door een ander kruid zoals basilicum. Olie van gedroogde rode pepertjes is ook heerlijk (wel pittig!). Voor een lekkere knoflookazijn kun je wat gepelde knoflookteentjes aan een saté prikker rijgen en deze in een fles doen. Een homemade olie of azijn in een mooi flesje met een leuk etiket is ook een origineel cadeautje.

Mosterd
Mosterd wordt vaak gebruikt in vinaigrette recepten. Het helpt om de emulsie van de olie met de azijn te stabiliseren en geeft een aangename smaak, maar het kan altijd worden weggelaten.

Uiteraard kan er met deze basisdressing flink gevarieerd worden. Wil je een lekkere kruidendressing? Voeg versgehakte kruiden toe. Een fijngehakt teentje knoflook maakt een lekkere knoflookdressing. Het is leuk om te experimenteren met verschillende dressings om zo iedere salade een ander smaakje te geven.
Bij een dressing van yoghurt of mayonaise wordt vaak ook azijn of citroensap toegevoegd.

Klassieke Franse dressing (vinaigrette)
De klassieke Franse dressing bestaat uit drie delen olie, een deel azijn, een theelepel mosterd, een theelepel suiker of honing, zout en peper. Doe alle ingrediënten in een kom, behalve de olie. Als je eerst de olie in een kom doet, gaat de dressing schiften. Roer alles goed door elkaar en voeg als laatste druppelsgewijs de olie toe.

  • 2½ dl olijfolie
  • 0,6 dl azijn
  • 0,6 dl citroensap
  • 1 tl zout
  • ½ tl mosterdpoeder
  • ½ tl paprikapoeder

Meng alle ingredienten goed, daarna koelen. Schudden voor het serveren.

Klassieke citroen vinaigrette
Past goed op salades met verse kruiden of gerookte zalm.

  • 3 eetlepels verse limoen-of citroensap
  • ½ theelepel Dijon mosterd, optioneel
  • 150 ml extra vergine olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Meng de ingredienten, behalve de olie, deze al kloppend langzaam toevoegen.

Balsamico vinaigrette
Dit is een klassieker uit de Italiaanse keuken en fungeert ook als een goede marinade voor het vlees.
Ook veel gebruikt over gekookte groenten.

  • 150 ml balsamico azijn
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepel Dijon mosterd, optioneel
  • 150 ml extra vergine olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Doe alle ingrediënten in een pot met een deksel. Schud krachtig om alle ingrediënten te combineren.

Italiaanse Dressing

  • 2,5 dl olijfolie
  • 0,6 dl azijn
  • 2 el. fijngesneden ui
  • 1 tl. zout
  • 1 tl. suiker
  • 1 tl. mosterpoeder
  • 1 tl. gedroogde basilicum
  • ½ tl. gedroogde oregano
  • 1/4 tl. peper
  • 2 teentjes knoflook, geperst

Meng alle ingredienten, makkelijk met bijvoorbeeld een keukenmachine.
Koel tenminste 2 uur in de koelkast. Schudden voor het serveren.
Romige Italiaanse Dressing: Meng gelijke delen Italiaanse dressing en mayonaise met elkaar.

Blauwe kaas dressing
Blauwe kaas dressing is een populaire salade dressing en dipsaus in de Verenigde Staten. Het wordt meestal gemaakt van een combinatie van mayonaise, zure room, yoghurt, blauwe kaas, melk, azijn, uienpoeder en knoflookpoeder.

1000 Island dressing
Een heerlijke, echte Amerikaanse dressing op basis van mayonaise en tomatenketchup is de 1000 Island dressing.
Meng vijf eetlepels mayonaise met een eetlepel tomatenketchup. Voeg een eetlepel bieslook, een fijngehakt augurkje en een fijngehakt hardgekookt ei toe. Breng op smaak met zout en cayennepeper. Voor een magere versie van deze dressing kan de mayonaise vervangen worden door (Bulgaarse) yoghurt.

1000 Island Dressing (Fanny Farmer Cookbook)

  • 0,8 dl Olijfolie
  • 2 eetlepel sinasappelsap
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepel geraspte ui
  • 2 theelepel worcestershire saus
  • ½ theelepel mosterdpoeder
  • 2 theelepel gehakte peterselie
  • zout naar smaak

Meng alle ingredienten en meng goed.

1000 Island Dressing (Anne of Green Gables Cookbook)

  • 1 hard gekookt ei
  • 2,25 dl. mayonaise
  • 0,6 dl. melk
  • 2 eetlepel ketchup
  • 2 eetlepel relish
  • 1 eetlepel gehakte groene paprika
  • 1 eetlepel uienpoeder

Haal het eigeel uit het ei, prak dat goed. Meng alle ingredienten goed samen met het eigeel.

Wafu dressing
Wafu dressing, letterlijk “Japanese-stijl dressing”, is een vinaigrette-type slasaus op basis van sojasaus, en populair in Japan.
De standaard Wafu dressing bestaat uit een mengsel van Japanse sojasaus, rijstazijn en plantaardige olie. Er zijn vele variaties op smaak gebracht met extra ingrediënten zoals aonori, shiso, geraspte gember, umeboshi puree, wasabi of citrusvruchten, zoals yuzu . Die op smaak gebracht met sesamolie worden vaak Chuka-fu dressing genoemd, wat betekent “Chinese stijl dressing”.
De naam Wafu is ook een geregistreerd handelsmerk van Mari’s Foods voor Japanse vinaigrettes.

Basilicumdressing
Voor: Waterkers, veldsla, witlof
in de blender:

  • 15 gr basilicumblaadjes
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 2 el geraspte parmezaan
  • 40 ml olijfolie
  • 80 ml water
  • 40 ml witte wijnazijn
  • 1 el citroensap
  • peper en zout

Dressing Chinese stijl
Lekker bij: Paksoy, Chinese kool, taugé

  • 40 ml slaolie
  • 40 ml azijn
  • 40 ml sojasaus
  • 10 ml sesamolie
  • 1 eetl fijne suiker
  • peper en zout

Dragon dressing
Voor: Wortelsalade

  • 5 el olie
  • 2 el dragonazijn
  • 1 el verse dragon, fijngehakt
  • 1 el platte peterselie, fijngehakt
  • 1 el munt, fijngehakt

Dragon en mosterd dressing
Deze dressing is prachtig op een vis-gebaseerde salade of besprenkeld op gestoomde groenten samen met een vis natuurlijk.

  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel verse dragon, fijngehakt
  • snufje zwarte peper en zout
  • 1 klein teentje knoflook, geplet en fijngehakt
  • 100 ml olijfolie

Doe alle ingrediënten in een fles, sluit af met een deksel, en schud.

Honing mosterd dressing
Voor: Wortel, witlof, lekker met geitenkaas en pijnboompitten
Een klassieke vinaigrette die weinig salades misstaat. Let er wel op dat de honing niet gaat overheersen.

  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel azijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • zout

Meng de ingrediënten goed door elkaar.

Eenvoudige vinaigrette
Voor: Lekker bij gewone sla ijsberg, krulandyvie radijsjes salade.

  • 2 tl mosterd
  • 3 tl gehakte sjalot
  • 1 tl peterselie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 tl fijne suiker
  • peper en zout
  • 80 ml water
  • 40 ml witte wijnazijn
  • 40 ml maïskiemolie.

Yoghurt dressing
Lekker bij: gewone sla, ijsberg, bonen rechicco, tomatensla

  • 2 tl mosterd
  • 2 tl suiker
  • peper en zout
  • 120 ml yoghurt
  • 40 ml witte wijnazijn
  • 40 ml maïskiemolie.

Tuinkruiden dressing
Lekker bij: tomaten, gewone sla, romeinse, rodesla, tuinbonen, ijsberg

  • 1 el fijngesnipperde tuinkruiden
  • 2 tl suiker
  • peper en zout
  • 125 ml yoghurt
  • 20 ml azijn
  • 20 ml maïskiemolie.

Italiaanse dressing met gorgonzola
Voor: lollo rossa, lollo bionda, eikenblad sla
in de blender:

  • 40 gr gorgonzola,
  • in hele kleine blokjes
  • 30 ml maïskiemolie
  • 50 ml room
  • 20 ml witte wijnazijn
  • 1 tl suiker
  • peper en zout.

Mosterd dressing
Voor: eikenblad spinazie sla, veldsla, venkel

  • 50 ml slaolie
  • 20 ml witte wijnazijn
  • 2 el graanmosterd
  • 2 el fijngehakte sjalotjes.

Mierikswortel dressing
Voor: Wittekool, Chinese kool

  • 4 el mierikswortel
  • 4 el olie
  • 1 el witte wijnazijn
  • 2 tl karwijzaad

Koriander dressing
Voor: Wortelsalade, tauge

  • 5 el olie
  • 1 el limoensap
  • 3 el verse koriander, fijngehakt
  • ½ tl suiker

Truffelolie dressing

  • 5 el olijfolie
  • 2 el truffelolie
  • enkele druppels Banyulsazijn
  • 2 tl zaadjesmosterd

Balsamico vinaigrette
Lekker bij een slaatje met geitenkaas, appel en spek.

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 1 koffielepel honing
  • peper en zout naar smaak

Doe alle ingrediënten in een shaker en schud goed. Als je geen shaker hebt kan je het evengoed in een kommetje doen en roeren. Het resultaat is minder homogeen maar even lekker.

Antiboise
Simpel, veelzijdig en smaakvol. Groente, vis, gevogelte of zelfs lamsfilet wordt lekkerder met een beetje antiboise erbij.

  • 2 tomaten, zaadlijst verwijderd en in blokjes
  • 6 blaadjes basilicum, in reepjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 5 eetlepels olijfolie
  • zeezout
  • aceto balsamico

Meng alle ingrediënten behalve het zout en de aceto. Druppel pas bij het serveren een beetje balsamico over de antiboise en strooi er wat zeezout over.

Tomaten dressing
Probeer voor deze dressing rijpe, smaakvolle tomaten te gebruiken. Met de kruiden kun je experimenteren.

  • 250 g tomaat
  • ½ dl maiskiemolie
  • 1/4 dl witte wijnazijn
  • 1 eetlepel gehakte kruiden, zoals bieslook, kervel of peterselie.
  • zout en peper

Snij een tomaat in vieren en verwijder de zaadlijsten, snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Pureer de rest van de tomaten in een keukenmachine of met een staafmixer. Wrijf het door een zeef en voeg de azijn, olie en tomaalblokjes toe en roer alles goed door. Roer er de kruiden door en maak op smaak met zout en peper uit de molen.

Crème fraîche bieslook dressing
Een hele simpele dressing op basis van crème fraîche. Een beetje citroen voor het zuur, wat bieslook voor de bite en de kleur. Smaakt goed bij salade en vis.

  • sap van 1 citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel bieslook, fijn gesneden
  • 150 gram crème fraîche

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.

Salsa verde
Een lekker pittige “Groene saus”. Lekker bij gegrild vlees, dus perfect bij een barbecue!

  • ½ bosje peterselie, fijngesneden
  • ½ bosje munt, fijngesneden
  • ½ bosje basilicum, fijngesneden
  • 1 teentje knofloof, geperst
  • 1 eetlepel kappertjes, gehakt
  • 2 augurken, kleingesneden
  • 4 ansjovisfilets, kleingesneden
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

Meng alle ingrediënten goed door elkaar.

Dille mosterd dressing
Niet zonder reden klassiek. Geweldige combinatie. Dit schreeuwt om een visje!

  • 2 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 100 ml olie
  • 1 eetlepel dille, fijngesneden

Meng alle ingrediënten goed door elkaar met een staafmixer.

Gemalen tomaten vinaigrette
Deze dressing is goed voor alle soorten salades, maar ook geweldig op gegrilde vis of kip.

  • 1 kopje klassieke citroen vinaigrette
  • 100g cherry tomaten
  • 1 geperst teentje knoflook

Voeg alle ingrediënten in een blender en maak een gladde puree. Eventueel verdunnen met een beetje water.

Sauce Vierge (warme dressing)
Sauce Vierge betekent maagdelijke saus en deze warme dressing behaagt zeker de smaakpapillen die nog maagd voor deze saus zijn.
Heerlijk op warme groenten of vis.

  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 1 fijngesnipperde sjalot of kleine ui
  • 7 eetlepels olijfolie of geklaarde boter
  • 1 handvol fijne blokjes gesneden tomaten
  • sap van ½ citroen
  • 2 theelepel gehakte basilicum

Doe de knoflook en de gehakte sjalot of ui in een pan met olie of geklaarde boter en verwarm de ingrediënten tot ze zacht zijn zonder frituren. Voeg de tomaten toe en kook op een laag vuur ongeveer 5 minuten en voeg dan het citroensap en de gehakte basilicum toe en roer. Breng op smaak en serveer de saus warm.

Caesar dressing
Er zijn vele variaties op deze dressing, sommige met Worcestershire saus, eieren en zure room zijn, maar ik vind deze versie met ansjovis lekker en eenvoudig te bereiden.

  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 150 ml extra vergine olijfolie
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel mosterd
  • ansjovisfilets gehakt, hoeveelheid naar smaak
  • zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Het citroensap, de knoflook en mosterd in de blender. Voeg mayonaise toe en meng. Voeg langzaam de olijfolie toe terwijl de blender in beweging is.
Breng op smaak met zout en peper.

Frambozen walnoot vinaigrette
Een mooie variatie op het klassieke citroen vinaigrette, waar frambozenazijn wordt gebruikt in plaats van het citroensap en de notenolie in plaats van de olijfolie. De gehakte walnoten geven een mooie textuur van deze vinaigrette. Serveer op een salade aangevuld met extra walnoten.

  • 3 eetlepels frambozenazijn
  • ½ theelepel mosterd, optioneel
  • 150 ml walnoten olie
  • 2 el gehakte walnoten
  • zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Maak zoals een klassieke citroen vinaigrette en voeg de gehakte walnoten toe aan het eind.

Sinaasappel en rozemarijn vinaigrette

  • 3 eetlepels verse limoen-of citroensap
  • ½ theelepel mosterd, optioneel
  • 150 ml extra vergine olijfolie
  • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
  • 1 theelepel gehakte rozemarijn
  • zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Maak zoals een klassieke citroenvinaigrette en voeg de geraspte schil en sap van een sinaasappel toe en 1 de fijngehakte rozemarijn. Laat een nacht trekken voor een betere smaak.

Aziatische gember vinaigrette
Deze vinaigrette is vooral goed op de bittere bladgroenten of salades met geroosterde bieten.

  • 3 eetlepels rijstazijn
  • een groot stuk verse gember
  • 150 ml extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel sesamolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Schil het stukje gember en rasp, knijp dan de geraspte gember uit voor 1 eetlepel gember sap. De geraspte gember wegdoen. Klop in een kom het gember sap en de rijstazijn. Klop door en voeg de olijfolie toe. Voeg de sesamolie toe en breng op smaak.

Geroosterde chili dressing
Dit is een dressing met een zware smaak, zodat het goed zal gaan met zware salades met sterke kruiden of knolgewassen.

  • 3 rode pepers
  • 10 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 3½ eetlepel citroensap
  • 1 bosje fijngesneden muntblaadjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Prik de pepers met de punt van een mes, zodat ze niet blazen tijdens het roosteren. Plaats ze onder de grill tot het goed geroosterd. U kunt ook gebruik maken van riemen en houd ze dicht bij de vlam van een gasfornuis.
Na het branden, zet een plastic folie op de top voor een paar minuten, zodat ze stoom en zijn makkelijk los te laten. Verwijder de pepers, opent ze, verwijder de zaadjes en hak het vlees. Meng grondig in een kom met de olie, citroensap en munt toe en breng op smaak.

Romige yoghurt dressing
Deze dressing past goed bij salades met bittere groenten zoals paardebloemen of witlof.

  • 5 eetlepels witte wijnazijn
  • 4 eetlepels notenolie
  • ½ kopje zelfgemaakte yoghurt, zure room of crème fraiche
  • 1 theelepel mosterd
  • 8 eetlepels extra vergine olijfolie
  • handvol gehakte peterselie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Klop alle ingrediënten in een kom. Breng op smaak.

3 comments to Dressing

  • pieterpaul

    lekerrrrrrrrrrrr

  • Marian

    Heerlijk al deze recepten voor dressings. Had ik eerder moeten vinden.

    Ik heb een vraagje. Vaak als we een salade bij de maaltijd krijgen in een restaurant, zit daar zo’n romige witte saus overheen. Zooo lekker… We dachten dat dat yoghurtsaus was, maar nu heb ik die van Calvé gekocht en die smaakt zoooo zuur yoghurtachtig… brrr…

    Enig idee of de saus die ik bedoel hier bij deze recepten staat?

    Ik ga zeker diverse recepten van hier gebruiken.
    Zien er allemaal zo lekker uit. Bedankt!

  • Eddy

    Dankjewel!
    Ik word gewoon vrolijk van al deze tips variaties en mogelijkheden heerlijk !
    Zelf experimenteer ik er ook op los dankzij deze tools nu
    Nogmaals dank hiervoor

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>