Erwtensoep zelf maken

Erwtensoep, ook wel snert genoemd, is een dikke soep, gemaakt van spliterwten. Andere landen, zoals Engeland en Duitsland, kennen ook erwtensoep, maar het traditionele Nederlands gerecht dat in de winter gegeten wordt is een sterk gebonden versie. De soep smaakt het beste als deze in een grote hoeveelheid wordt bereid, en daarna voor consumptie nog een dag blijft staan. Gekoeld blijft de soep een aantal dagen goed, maar hij kan ook prima worden ingevroren in een diepvriezer. De hoeveelheden van de diverse ingrediënten variëren. In totaal moet er zoveel groente aan de soep worden toegevoegd dat de massa bijzonder dik wordt, eerder lijkend op pap dan op soep.

Veel traditionele recepten hebben als enige groente knolselderij, (split)erwten en prei. Dus geen aardappel, geen wortels en geen ui. Vooral toevoeging van aardappels is controversieel, en wordt vaak gedaan om de structuur dikker te maken en zo de kooktijd te bekorten.

De soep wordt traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek, kaas of boter. In veel families zijn pannenkoeken het traditionele dessert na erwtensoep, een traditie die ook in Scandinavische landen bekend is, vooral in Zweden waar dit steevast elke donderdag gegeten wordt. Daar wordt het ‘ärtsoppa och Pannkakor’ genoemd.

Recept Erwtensoep

  • 500 g gedroogde spliterwten
  • 2,5 liter water

De volgende ingrediënten wisselen in hoeveelheid:

  • varkensvlees zoals spek, karbonade, schenkel, krabbetjes
  • knolselderij of bleekselderij
  • rookworst
  • winterwortel
  • aardappel
  • prei
  • ui
  • zout
  • peper

Bereidingswijze
Was de spliterwten zeer goed tot er geen stof meer vanaf komt en zet ze op met het water en het vlees (behalve de rookworst). Schep als het kookt af en toe het schuim van de soep af met een schuimspaan. Laat de soep ongeveer drie kwartier koken. Als een groot stuk vlees is toegevoegd moet dit uit de soep worden gehaald, kleingesneden en eventueel bot verwijderd. Het kleingesneden vlees gaat weer terug in de pan. Snijd alle groenten vrij grof. Voeg de gesneden groenten toe en laat de soep verder koken totdat alles heel zacht is geworden, dat wil zeggen tenminste nog een half uur. Proef de soep halverwege en voeg naar smaak zout en peper toe.

Voeg vijf minuten voordat de soep klaar is de in plakjes gesneden rookworst toe.

Bron: wiki

Tip:  Erwtensoep, maar dan anders-Nederlandse erwtensoep uit de vijftiende eeuw www.coquinaria.nl

1 comment to Erwtensoep

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.