Far Breton

Wanneer je een reis naar Bretagne maakt, ontkom je niet aan de Far Breton. Dit traditionele Franse dessert is vergelijkbaar met clafoutis in textuur, maar is massiever en met pruimen (Pruneaux d’Agen) ter vervanging van kersen.
Het gerecht heet farz fourn in het Bretons. Far betekent tarwe in het latijn, en oorspronkelijk was het gerecht een tarwe pap met gedroogde vruchten zoals pruimen en druiven. De meest bekende versie is met pruimen, maar dat hoeft niet.

Far Breton

  • 750 ml volle melk
  • 250 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • snufje zout
  • 50 gr gesmolten boter
  • rum of armagnac, of calvados
  • 200-300 gram gedroogde pruimen zonder pit

De pruimen minstens een dag van tevoren wellen in een schaaltje rum.
Oven voorverwarmen op 200°C graden.
Kluts de eieren met de suiker. Meng in een kom bloem, zout en de geklutste eieren goed door elkaar met een lepel. Meng met beetjes de melk door het bloemmengsel.
Een ronde of rechthoekige ondiepe ovenschaal (ca 27cm diameter en 5cm diep) invetten en het beslag erin gieten.
De uitgelekte pruimen over het beslag verdelen.
Ongeveer 30 minuten goudbruin bakken in de oven. Verlaag de temperatuur tot 180°C, bestrijk de far met wat gezouten boter en laat nog 10 minuten nagaren.
Warm serveren met poedersuiker indien als nagerecht, of serveer koud als taart.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>