Flan of crème caramel

FacebookTwitterGoogle+Share

Flan of crème caramel is een pudding dessert met een laag vloeibare karamel erop. Anders dan crème brûlee, die een harde karamellaag heeft.

Zowel de naam crème caramel als flan zijn Franse namen. Flan heeft echter per land een andere betekenis. In Spaans-sprekende landen en in Noord-Amerika, verwijst flan naar crème caramel.  Elders, zoals in Groot-Brittannië, is een flan een soort taart zoals een quiche, meestal met een dikke ei vla met zoete of hartige smaak. In het Frans noemen ze dat een flan patissier.

Het woord flan en het oudere flawn komen uit de Franse flan, van het Oud-Frans flaon, op zijn beurt van Middeleeuws Latijn fladonem, afgeleid van het Oud Hoogduitse flado, hetgeen een soort platte koek was, waarschijnlijk geworteld in het Indo-Europese voor ‘platte’of ‘breed’.

Flan is een variant van gewone custardpudding waarbij eerst een laagje karamel in de puddingvorm wordt gemaakt. Meestal wordt het bereid in een warmwaterbad op een kookplaat of in de oven in een waterbad. Het wordt na afkoeling op een bord omgedraaid en geserveerd met de karamelsaus op de bovenkant, vandaar de alternatieve Franse naam crème caramel renversée.

Een snelle versie van crème caramel kan worden bereid uit instant flan poeder, dat is gebonden met agar of carrageen in plaats van eieren.

Regionale varianten
Leche Asada (gebakken melk) is een specialiteit van de keuken van de Canarische Eilanden . Deze flan wordt gegaard in de oven gedurende ongeveer 30 minuten. Vaak wordt citroenschil en kaneel toegevoegd. Ook kunnen gemalen koekjes verwerkt worden. Op La Gomera wordt geitemelk gebruikt en palm honing .
Met name in Argentinië, Chili en Uruguay, maar ook in sommige buurlanden, wordt crème caramel meestal gegeten met dulce de leche.
In Venezuela en Brazilië wordt het vaak gemaakt met gecondenseerde melk, melk, eieren en karamel op de top. De Venezolaanse versie staat bekend als quesillo en in Brazilië is het bekend als pudim de leite condensado.
In Chili wordt het vaak gegeten met dulce de membrillo (kweepeer gelei) of leche condensada.
Cubaanse flan, bekend in Spaans-sprekende landen als Flan de Cuba, is gemaakt met de toevoeging van het wit van twee eieren en het aroma van een kaneelstokje. Een soortgelijk Cubaanse gerecht is Copa Lolita, een kleine caramel flan geserveerd met een of twee bolletjes vanille-ijs. Andere varianten zijn onder andere met een kokos of rum rozijnen topping.
Caribische flans zijn vaak gebasserd op kokos en heten Flan de Coco, gemaakt met zowel de gecondenseerde melk en kokosmelk. Een variant met rum heet Coquito.
In de Filippijnen is flan bekend als leche flan, een zwaardere versie van de Spaanse flan gemaakt van gecondenseerde melk en nog veel meer eidooiers. Leche flan wordt meestal gestoomd boven een open vuur of kookplaat, echter zelden gebakken. Leche flan ontbreekt niet op feesten.
Een zwaardere versie van leche flan, Tocino del cielo, heeft meer eierdooiers en suiker.
In Vietnam werd flan geïntroduceerd door de Fransen. Het staat bekend als Banh karamel, caramen of Kem karamel in het noorden van Vietnam en Banh flan of kem flan in het zuiden van Vietnam. Soms wordt de karamel vervangen door zwarte koffie.
In Japan wordt flan overal verkocht in kant en klaar verpakking onder de naam purine of custard pudding.

Recept voor: Flan

Omschrijving: Flan of Crème caramel is een pudding dessert met een laag vloeiende caramel erop.

Ingredienten

  • 200 gr suiker
  • 4 eieren
  • 1 blikje (400 ml) gezoete gecondenseerde melk
  • 400 ml koffiemelk (ongezoete gecondenseerde melk)
  • 1 eetlepel vanille extract

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden C.
  2. Laat de suiker smelten in een steelpannetje op middelhoog vuur, tot het vloeibaar is en goudkleurig. Schenk de hete siroop voorzichtig in een ronde glazen schaal (23cm) en verdeel gelijkmatig over de bodem. Zet apart.
  3. Klop de eieren los in een grote kom. Mix de gecondenseerde melk, koffiemelk en vanille erdoor tot een glad mengsel. Schenk het mengsel over de caramel in de schaal. Dek af met aluminiumfolie.
  4. Bak de flan 60 minuten in de voorverwarmde oven. Laat helemaal afkoelen.
  5. Om te serveren, draai je de vorm voorzichtig om op een opdienschaal (met randje).

Preparation time: 20 minute(s)

Cooking time: 1 hour(s)

Number of servings (yield): 8

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Braziliaanse flantaart met sinaasappel

Een eenvoudig te maken 2-in-1 nagerecht waarmee je indruk maakt. Voor 12 personen.

pudding

  • 1 blik gecondenseerde melk
  • 1 theekop sinaasappelsap
  • rasp van 1/2 sinaasappel
  • 4 eieren

siroop

  • 2 theekop suiker
  • 1/2 kopje water

taart

  • 2 theekop tarwebloem
  • 1 theekop suiker
  • 1 theekop sinaasappelsap
  • rasp van 1/2 sinaasappel
  • 4 eieren (dooier en eiwit gescheiden)
  • 1 eetlepel bakpoeder

In een tulband taartvorm (met gat in het midden), de suiker met het water roeren. Op laag vuur verhitten tot karamel. Zet apart.

In een blender de gecondenseerde melk, jus d’orange, rasp en eieren mixen. Zet beslag apart.

Klop de eiwitten.
In een kom de bloem, suiker, sinaasappelsap, rasp, eigeel en bakpoeder mengen.
Voeg het eiwit toe het een homogeen beslag.

Giet de pudding in de vorm op de karamellaag.
Giet voorzichtig het cakebeslag erbovenop.

Zet de vorm in een heetwaterbad (ovenschaal met 1-2cm heet water). Bak gedurende 1 uur in de oven op 180ºC tot de cake stevig en goudbruin is.
Laat 10 minuten afkoelen en draai de taart om op een bord. Laat de caramel over de taart druipen.

Voel je vrij om een reaktie te geven

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

culcal160 Bekijk de handige culinaire agenda 2014 en mis het komende jaar niets. Alle evenementen op het gebied van eten en drinken in een overzicht. Link.