Fruit konfijten

gekonfijt fruitDu: Konfitfrüchte
En: Candied fruit
Fr: Fruits confits
Sp: Fruta confitada
It: Frutta candita

Het woord “konfijten” en “confiture” komt van het Franse werkwoord “confire”, en daarmee bedoelen de Fransen “conserveren”. Dit komt weer van het Latijnse “ conficere” en dat betekent “uitvoeren”. Het zij zo.
Konfijten kan in vet (denk aan confit de canard en rilette), olie (tomaat, peper en paprika in olijfolie) en suiker. Eigenlijk is inleggen in alcohol of azijn ook konfijten.

Suikerstroop ontrekt vocht aan het fruit door osmose en het fruit vult zich met suiker. In het suikergedroogde fruit ontwikkelen micro-organismen zich niet en het is dus geconserveerd. Deze wijze van conserveren wordt al gedaan sinds men de beschikking heeft over honing.

Bekende voorbeelden van fruit in suiker gekonfijt:
Gember, dadels, bigarreaux (kers), oranjesnippers, sukade (cederappel), angélique confite (engelwortel), marron glacé (kastanje).
Gekonfijt fruit wordt gebruikt in nagerechten, zoals chipolata pudding en in brood, zoals paasbrood.

Methode
Het konfijten bestaat uit enkele eenvoudige stappen. Het osmoseproces heeft meerdere dagen nodig.
1: Fruit schoonmaken
2. Fruit blancheren
3. Fruit in steeds geconcentreerdere suikersiroop leggen
4. Fruit uit laten lekken en suikeren

ad 2. Blancheren
Breng water aan de kook en houd een pan met ijskoud water gereed.
Doe het fruit in het kokende water en laat daar 30 seconden.
Zeef het eruit en gooi in het ijskoude water.

ad 3. Suikersiroop
Meng gelijke delen suiker en water. Totaal evenveel gewicht suikerwater als je schoon fruit hebt.
Laat even koken tot een siroop. Zet vuur uit.
Doe het fruit in de suikersiroop en roer door. Laat 24 uur staan.
Zeef het fruit eruit.
Kook de suikersiroop 25% in, zet vuur uit en voeg het fruit erbij. Laat 24 uur staan. Herhaal dit een 3de keer.

Wat doe je daarna met de suikersiroop?
Proef of het lekker is. Zo ja, gebruik het dan over nagerechten, meng het met spuitwater, maak ijsthee, of sprenkel het over cake.
Suikersiroop is weken houdbaar in de koelkast.

oranjesnippersOranjesnippers (gekonfijte sinaasappelsnippers)
Sinaasappelschil is bitter, maar door één of meerdere keren te blancheren wordt ze beter van smaak.
Was de sinaasappels goed. Gebruik bij voorkeur biologische handsinaasappels.
Naast sinaasappels kun je ook citroenen en grapefruit gebruiken.
Voor 200 gram snippers neem je 6 sinaasappels (liefst met dikke schil)

Snijmethode 1
Kerf de sinaasappel lengtgewijs in vieren en pel de schil eraf.
Rasp met een scherpe lepel zoveel mogelijk wit van de schil.
Snij de schil in snippers.

schillenSnijmethode 2
Snij de sinaasappel lengtegewijs in 8 partjes.
Snij het vruchtvlees eruit en gebruik voor iets anders of eet op.
Snij of schraap zoveel mogelijk wit van de schil.
Snij de schil in snippers.

Blancheer de snippers 1x.
Doe ze in de suikersiroop (3x, zie tekst boven).
Giet de snippers af en laat ze uitlekken op een zeef.
Verdeel de schilletjes over bakpapier en haal ze goed uit elkaar. Laat de schilletjes ca. 1 uur drogen.
Wentel de gekonfijte schilletjes in de suiker en laat ze 24 uur drogen op een rooster.
Bewaar de schilletjes in een afgesloten pot of zakje. Eet de schilletjes als snoep, doop ze in chocolade of gebruik ze in gebak.
Gekonfijte vruchten of oranje-snippers kun je zo 8 maanden bewaren. Doe ze dan wel in een afsluitbaar potje én bewaar ze in de koelkast. Zo kun je het pakken als je het nodig hebt.

frambooskonfijtZacht fruit konfijten
Zacht fruit, zoals bosvruchten, verliest snel z’n structuur en dat willen we niet. Dus we mogen het niet koken of teveel verhitten.
De blancheer fase slaan we over en we laten de suikersiroop tot lauw afkoelen voor we het fruit erin doen.
Foto: Koreaanse frambozen jangajji (50% sojasaus, 30% water, 10% suiker), na 10 dagen trekken. Men gebruikt het sap.

Gember
Zoek naar jonge gember, want oude gember is erg vezelig. Potten stemgember zoals je in de winkels ziet, is gemaakt van zeer jonge gember.
Verwijder de schil met een dunschiller of een scherpe lepel.
Neem gelijke delen gember als suikersiroop.
Snij de gember in dunne schijfjes.
Kook de gember in suikersiroop gedurende tien minuten. Kook siroop in tot dikke siroop en herhaal.
Bewaar de gember in de siroop in een afgesloten pot in de koelkast.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>