Gevulde koeken zelf maken

Een gevulde koek is een platte ronde koek, gemaakt van boterdeeg met een amandelvulling. Amandelspijs is de meest voorkomende vulling, maar een cakevulling wordt ook wel eens toegepast. Een gevulde koek heeft een diameter van circa 10 cm met meestal een in de lengte gehalveerd amandeltje er bovenop. De bovenkant van de koek is glimmend bruin, een effect dat wordt bereikt door het deeg te bestrijken met een geklutst ei alvorens de koek in de oven te bakken. De goedkopere versies van de gevulde koek zijn niet gevuld met amandelspijs, maar met banketbakkersspijs, vooral bestaande uit suiker, peulvruchten, plantaardig vet en abrikozenpitten.

De gevulde koek is een typisch Nederlands baksel. De koek wordt gegeten bij de koffie, thee en warme chocolademelk. Het is ook een populair product bij stationskiosken en op tankstations.
In de Kop van Noord-Holland, Noord-Brabant en Salland wordt de gevulde koek ook wel vulkoek genoemd. In Zuid-Nederland spreekt men van een gevuld heertje of gevulde herenkoek.
Een rondo (ook wel Amsterdammertje) en een kano bestaan uit dezelfde ingrediënten als een gevulde koek, maar worden in een vorm gebakken. Een rondo is rond en een kano langwerpig. Ze bestaan uit twee plakjes rond boterdeeg waartussen amandelspijs wordt gespoten. De koek bakt men in een met boter besmeerde ring. De bovenkant wordt bestreken met ei en voorzien van een halve amandel.

bron: wiki

Recept voor: Gevulde koek

Omschrijving: Een gevulde koek is een platte ronde koek, gemaakt van boterdeeg met een amandelvulling. Hier een thuismaak recept.

Ingredienten

deeg

  • 150 gram koude roomboter (in stukjes)
  • 200 gram bloem
  • 100 gram basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 geklopt ei
  • 1 eetlepel citroensap
  • snufje kaneel
  • snufje zout

vulling

  • 200 gram amandelspijs
  • 1 geklopt ei

afwerking

  • 6 amandelen (wit )
  • 1/2 geklopt ei

Bereidingswijze

  1. Zet de oven op 175 graden C.
  2. Maak een boterdeeg: doe de ingredienten in een kom en kneed de boter er zo snel mogelijk koel door. Doe er wat melk bij als het te droog is. Wikkel de deegbal in folie en zet een uurtje in de koelkast.
  3. Bestrooi het werkoppervlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik.
  4. Steek er met een bakje van 10cm doorsnee 12 rondjes uit. Leg 6 rondjes op de bakplaat.
  5. Verkruimel de spijs en prak er 1 heel ei door. Maak 6 balletjes van het amandelspijs, maak de balletjes plat en vlak de randen af. Leg op het deeg.
  6. Houd de randjes vrij en bestrijk ze met ei. Leg de andere deegrondjes erop en druk de randen dicht met een vork en druk in het midden een amandel. Bestrijk de koeken aan de bovenkant met ei, zet ze in de oven en bak de koeken in 40 minuten goudbruin.

De amandelvulling kun je ook helemaal zelf maken door 125 gram gemalen amandelen, 125 gram suiker, 1 ei en een kwart van een geraspte citroenschil bij elkaar te voegen en te mixen. Zie recept van amandelspijs.

Preparation time: 20 minute(s)

Cooking time: 40 minute(s)

Number of servings (yield): 6

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

1 comment to Gevulde koek

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>