Gistdeeg (kneeddeeg)

Baktijd en oventemperatuur:
Baktijd: 40 – 45 minuten
Elektrische oven: voorverwarmd op 175 °C
Heteluchtoven: voorverwarmd op 150 °C
Gasoven: voorverwarmd op stand 2 – 3

Ingrediënten:

  • 500 g bloem
  • 1 zakje gist
  • 1 theelepel Zout
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 2 eidooiers
  • 70 g gesmolten boter
  • ca. ¼ liter lauwe melk

Voor het bestrijken:
gesmolten boter

Bereiding:
Zeef de bloem boven een mengkom. Strooi de gist erop en vermeng met de bloem. Maak in het midden een kuiltje en doe het zout, de suiker, de vanillesuiker, het aroma, de eidooiers, de boter en de melk erin.

Kneed de ingrediënten met de mixer (kneedhaken) op de hoogste stand tot het gemakkelijk van de kom loslaat en blazen trekt.

Laat het deeg afgedekt met een vochtige theedoek, bord of plastic folie op een warme plaats rijzen tot het zijn volume heeft verdubbeld. Kneed het deeg nogmaals goed door, geef het de gewenste vorm en bak.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>