Gnocchi is een Italiaanse pasta-soort. Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse gnocco, betekent “klont”. De Aziatische varianten worden vaak met het Engelse woord “dumpling” aangeduid, de Nederlandse variant is knoedel. Gnocchi is vooral bekend in de variant van aardappel; gnocchi di patate. In Rusland worden zij ook “Gnocchi” genoemd.
Gnocchi van aardappel
Gnocchi di patate zijn een soort ovale balletjes, gemaakt van aardappel en tarwemeel. Het is een typisch Italiaans gerecht. De aardappelen worden gekookt en gepureerd, en daarna met het meel en wat zout gekneed en dan gekookt in kleine balletjes. De gnocchi zijn klaar als ze komen bovendrijven. Ze worden vaak geserveerd met een saus van tomaten of van zachte kaas.
Gnocchi van tarwe
Er is ook een soort gnocchi van tarwe. Deze gnocchi zijn kleiner. Ze worden gemaakt door een beetje pasta-deeg met een duim over een rooster te rollen. In Sardinië noemt men deze gnocchi echter malloreddus of gnocchetti sardi en worden ze veelal gemaakt met saffraan. Malloreddus worden vaak gegeten met een saus van tomaten (en eventueel Sardijnse worst) en geraspte pecorino sardo.
Recept Aardappel gnocchi
Voor 4 Personen:
- 400 gram kruimige aardappelen (geschild)
- 1 ei
- peper en zout
- 100 gram bloem
- water
Kook de aardappelen gedurende 20 minuten in gezouten water gaar, giet ze af en maak er puree van. Roer er het ei door en breng op smaak met peper en zout. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer alles met een houten lepel goed door elkaar tot er een dik plakkerig deeg ontstaat.
Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het in 3 minuten tot een glad en soepel deeg. Voeg desnoods wat extra bloem toe tot het deeg niet meer plakt.
Snij het deeg in 6 gelijke stukken, rol hier 2 cm dikke rolletjes van en snij de rolletjes in stukken van 2 cm. Druk de stukjes wat plat met een vork zodat er ribbeltjes in staan.
Pocheer de gnocchi in een pan met zacht kokend gezouten water gedurende ongeveer 5 minuten.
Schep ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken en serveer warm met Tomatensaus of Bolognesesaus.
Leave a Reply