Goulash zelf maken

Goulash of goelasj (Hongaars: Gulyás, Kroatisch: Gulaš, Roemeens: Gulaş, Pools: Gulasz, Tsjechisch: Guláš, Duits: Gulasch) is de Hongaarse nationale schotel en is een soep. De sterk ingedikte variant is een vleesstoofpot (in het Hongaars Pörkölt genaamd – dit is wat meestal goulash genoemd wordt). Er zijn veel varianten van goulash, bijvoorbeeld met rundvlees, schapenvlees, varkensvlees en vis. Deze laatste is een zeer pikante variant.

Niet alleen in Hongarije maar ook in andere Centraal- en Zuidoost-Europese landen, zoals in Duitsland, Roemenië en het voormalige Joegoslavië is Goulash populair.

Goulash wordt normaal bereid in een grote ketel die men boven een houtvuur hangt.

De bereiding duurt een aantal uren, waarbij men voortdurend in de soep roert en kokende vleesbouillon of water toevoegt. Naast het vlees zijn de belangrijkste ingrediënten:

  • uien
  • knoflook
  • paprikapoeder
  • karwijzaad (oftewel kummel)

Hongaarse goulash
Voor 4 personen:

  • 600 gram doorregen runderlappen
  • 25 gram margarine/boter
  • 50 gram spekreepjes
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode paprika′s
  • 2 groene paprika′s
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel pikante paprika poeder
  • 1 eetlepel milde paprika poeder
  • 1 blikje tomatenstukjes (400 gram)
  • 1 dl rode wijn
  • 2 dl vleesbouillon
  • 2 theelepels thijm
  • 4 vastkokende aardappels
  • 250 gram sperziebonen
  • 1 theelepel kummel
  • 200 gram champignons

Snijd het vlees in stukken en wentel ze door de bloem.
Verhit de boter in de pan en bak het vlees op matig vuur in ca. 5 minuten bruin.
Bak de spekreepjes ca. 2 minuten zachtjes mee.
Pel en snipper de ui en de tenen knoflook.
Maak de paprika′s schoon en snijd ze in stukken.
Schep de ui, de knoflook en paprika door het vlees en bak alles nog ca. 2 minuten.
Strooi het paprika poeder en de kummel erover en bak dit ook ca. 2 minuten.
Schenk de gezeefde tomaten, de wijn en de bouillon langs de rand van de pan bij het vlees.
Voeg de thijm toe.
Breng het geheel aan de kook en laat de goulash afgedekt ca. 2 uur heel zachtjes sudderen.

Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
Haal de spercibonen af en snijd ze in drieen.
Schep de aardappelblokjes en boontjes door de goulash en smoor deze in ca. 45 minuten gaar.

Lekker met grof volkoren brood of met rijst en een frisse salade.

1 comment to Goulash

  • Niels

    Hier in Slowakije is Gulas ook zeer populair.
    De beste Gulas koken we hier boven een houtvuur in een open ketel aan een driepoot. Het gaat ook eigenlijk meer om het koken en gezellig met vrienden zijn dan om het eten zelf.

    We beginnen met blokken rundvlees in olie te bakken(niet te groot, maar ook niet te klein, ongeveer zo groot als grote knikkers), later ook nog varkensvlees, dat niet zo lang hoeft.

    Daarna volgen gesneden uien, paprika, tomaat, dit alles aangelengd met water. Dan de kruiden erbij (peper, beetje zout, zoete papirkapoeder en ook wat pittige paprikapoeder, verder wat men lekker vindt).
    Regelmatig water bijgieten als het te dik wordt (het moet een soep blijven), als het vlees goed is (het valt dan bijna uit elkaar) dan is de Gulas ook goed. Haal de ketel van het vuur en voeg op het laatste marjolein (marjoraan) toe, dit is heel belangrijk en doet WONDEREN voor de smaak maar het mag absoluut niet koken, anders is de Gulas heel bitter en vies….

    Drink er een lekker biertje bij.

    Dobru chut,

    Ingredienten voor 4 personen:

    300 gram Rundvlees in blokken
    300 gram Varkensvlees in blokken
    Eventueel in plakken gesneden worst, maar dan wel goede worst, geen rookworst of saucijs, hier heet het Klobasa (Pools Kielbasa, een gevulde thuisgemaakte worst).
    3x Paprika (alle kleuren goed)
    1 tot 2 uien gesneden
    Zoete paprikapoeder
    Pikante paprikapoeder
    Kruiden naar eigen inzicht
    Peper
    Zout
    eventueel een aardappel of een papje van meel als het geheel te dun is tegen de tijd dat het bijna klaar is. Het meelpapje is echt een noodoplossing!!
    Marjolein
    Water

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>