Hutsepot

hutsepotHutsepot (Frans: hochepot) is een typisch Vlaamse stoofschotel niet te verwarren met het Nederlandse gerecht hutspot. De bereiding van Nederlandse hutspot met gestampte aardappel, peen en uien verschilt sterk van Vlaamse hutsepot.
Het gerecht is een samenspel van allerlei wintergroenten en brokken stoofvlees in bouillon, waarvan de keuzes en onderlinge hoeveelheden naar believen en beschikbaarheid worden aangepast.

lentehutsepotVarianten
Hoewel men het heeft over Gentse hutsepot, zijn er allerlei lokale vlaamse varianten.
Naast de winterhutsepot is er ook een lente hutsepot met jonge groenten en fijner vlees: jonge wortels, peultjes, bonen, erwten. Vaak met lamsvlees.
Naast stoofvlees wordt ook wel sausijs meegekookt in de hutsepot, ook omdat kinderen dat lekkerder vinden.

Werkwijze
Vlees aanbraden in boter. Stoven in ruim water met laurierblaadjes, tijm en salie. Dat duurt 2 tot 3 uur afhankelijk van het gebruikte vlees.
Aardappelen en groenten bereiden.
Alles samenvoegen, kruiden toevoegen en laten sudderen.
Laurier en takjes verwijderen en serveren.

Vlees
Rundvlees: Platte ribben (klapstuk), (kalfs)schenkel, mergpijp, ossenstaart
Varkensvlees: worst, wangen, poten, oren, staart, buikspeklap, spiering, (eventueel lage) ribben, hammetje
Schapenvlees: schouder, (eventueel lams)ribben, lamsnek

Aardappelen en groenten
Eerst de hardste groenten zoals winterwortel en aardappel, daarna spruiten, knolselderij, raap, pastinaak, selder, prei, ui en sjalot toevoegen, ten slotte de zachtste kool (witte kool, savooikool).
Bijvoorbeeld
6 aardappelen in blokjes
4 uien, gesneden
4 wortelen, geschild en in schijfjes gesneden
4 raapjes, geschild en in blokjes gesneden
2 stengels prei, in schijfjes
¼ knolselder, in schijfjes
¼ savooikool
spruitjes

Als kruiden komen kruidnagel, geplette jeneverbes, bonenkruid en marjolein in aanmerking.

Het vlees met vleesnat bij de groenten voegen en er wat muskaatnoot overheen raspen. Indien de aardappelen afzonderlijk gekookt werden, komen die er nu ook bij. Zacht omroeren en verder laten sudderen.

Dien de Vlaamse hutsepot op met grof boerenbrood besmeerd met mosterd.

Bron: o.a. wikipedia

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>