Hutspot zelf maken

Hutspot is een typisch Nederlands gerecht dat in de winter gegeten wordt. Het wordt gemaakt door aardappelen, wortelen en uien samen helemaal gaar te koken en daarna te stampen tot een stamppot, waarbij vrij veel zout moet worden toegevoegd om het smakelijk te maken.

Sommige mensen geven de voorkeur aan een gehaktbal, maar traditioneel gaat hutspot vergezeld van (uren gekookte) klapstuk. In dat geval krijgt de hutspot een veel krachtiger smaak als men de wortels en uien (en aardappelen) in het kookvocht van de klapstuk gaart. Ook traditioneel is het toevoegen van het tegenwoordig nog maar weinig gebruikte ossewit.

Hutspot bestond als gerecht voordat de aardappel in Europa bekend was als eetbare knol en mogelijk ook voordat de wortel (afkomstig uit Afghanistan, niet de wilde peen) hier gangbaar werd. Zo wordt het traditioneel gegeten tijdens de viering van het Leidens ontzet. Het oorspronkelijke recept zoals dat in 1574 werd bereid, bevatte pastinaken als basis voor de hutspot.

Hutspot recept

  • 1 kg wortelen (winterwortelen)
  • 750 g uien (ajuinen)
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 1,5 à 2 kg aardappels
  • klapstuk (van de klaprib; neem geen mager stuk)
  • boter of ossewit

Bereidingswijze
1. Klapstuk in ruim water, met peper en zout, in circa 3 a 4 uur heel zachtjes gaar koken
2. Wortelen raspen of schillen en in grove stukjes snijden.
3. Uien (ajuin) grof snijden en aardappelen schillen
4. Aardappelen in de pan doen met wat bouilon van de klapstuk
5. Wortelen en daarna de uien (ajuin) en tenslotte de klapstuk hier bovenop leggen
6. Zachtjes laten stoven tot de wortelen gaar zijn (ca 45 minuten)
7. Voeg de laatste 5 a 10 minuten een klontje boter toe (of beter nog: ossewit), en flink wat peper
8. Kookvocht afgieten, een deel daarvan bewaren.
9. Maak er met een stamper een stamppot van, en voeg eventueel weer wat kookvocht toe indien het te droog lijkt.
10. Op smaak brengen met zout en peper

Hutspot met pastinaak

is een variatie op de standaard Nederlandse hutspot. Het benadert het oorspronkelijke recept zoals dat gemaakt werd in de tijd dat de aardappel als eetbare knol nog niet in Nederland bekend was.

In onderstaand recept zijn de aardappelen vervangen door witte bonen en pastinaken. Met name de witte bonen zorgen ervoor dat het gerecht wat minder “papperig” is dan wanneer er aardappelen worden gebruikt.

  • 1 kg wortelen (winterwortelen)
  • 6 uien (ajuinen)
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 1 laurierblad
  • 600 g pastinaken
  • 400 g gedroogde witte bonen
  • mayonaise
  • mosterd

Bereidingswijze
1. Laat de witte bonen een nacht weken (minstens 10 uur) in een liter water.
2. Giet het weekwater af en laat de bonen in vers water 45 minuten tot een uur koken.
3. Schrap ondertussen de wortelen en snij ze in stukjes.
4. Schrap ook de pastinaken en snij ze in stukjes
5. Pel de uien en snij ook deze in stukjes.
6. Voeg de wortelen, de pastinaken en de ui bij de witte bonen.
7. Voeg indien nodig nog wat extra water toe.
8. Kruiden met peper, zout, beetje nootmuskaat.
9. Voeg het laurierblaadje toe.
10. Laten stoven tot de wortelen gaar zijn.
11. Water afgieten.
12. Verwijder het laurierblaadje.
13. Schep er een klodder mayonaise en een schep mosterd door (naar smaak)
14. Maak er met een stamper een stamppot van.

Opmerkingen
* Gebruik in plaats van peper, zout en nootmuskaat een schepje bouillonpoeder, of een bouillonblokje en roer dit door het kookvocht
* Als je weinig tijd hebt, kun je in plaats van gedroogde bonen ook geweekte bonen uit blik nemen. Het gerecht wordt dan wel wat papperiger dan het bovenstaande recept.
* Voor de smaak kan het gerecht geserveerd worden met geraspte, licht zoute kaas (dus geen jonge kaas), of voor de carnivoor met stukjes gebakken spek.
* Pastinaken zijn te koop in veel natuurvoedingswinkels, en soms ook bij de “gewone” groentekraam op de markt. Ze worden geoogst in de periode november tot en met januari.

Tip

Op Smulweb vind je 500 hutspot varianten.

1 comment to Hutspot

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>