Kaassoufflé

In Nederland hebben we twee soorten kaassoufflé: de snack en het ovengerecht.

souffleKaassoufflé (uit de oven)
Dit is een luchtig baksel van ei en bechamel. Lees hier een uitgebreide post over de soufflé.
Recept voor 4 hoge souflevormpjes (ramequins) inhoud 2 dl of 1 grote schaal

  • 150 ml melk
  • 25 gr boter of margerine
  • 40 gr bloem
  • 2 eidooiers
  • 100 g pittige kaas geraspt (Gruyere of Comté)
  • 50 g parmezaan gerasp
  • 4 eiwitten
  • peper, nootmuskaat en zout na ar smaak

De souffléschaaltjes beboteren en bedekken met geraspte Parmezaan.
Oven voorverwarmen op 200°C, plaats een bakplaat een beetje laag in de oven. Gebruik je kleine schaaltjes dan temperatuur op 180°C
Maak een roux.
Laten afkoelen in een schaal, dooiers er een voor een door kloppen.
Kaas erbij scheppen.
Eiwitten stijfkloppen met een snufje zout en luchtig door dooiermengsel spatelen.
Op smaak brengen met peper, nootmuskaat en zout.
Mengsel in vormpjes scheppen en voor 2/3 vullen en in het midden van de oven in ongeveer 20-30 minuten gaar bakken. Direct serveren.

kaas souffleKaassoufflé (snack)
De snack heeft niks met een soufflé te maken, maar is zo genoemd omdat de flap snel uitzet in de hete olie. Heel vaak zie je deze versie geschreven met één f, dus kaassouflé.
Soms wordt ie halfrond uitgevoerd en lijkt dan op een pastel of een empanada zoals gemaakt in spaans- en portugees sprekende landen.
Lees hier meer over de historie.
De snack wordt gemaakt door een plak kaas te verpakken in bladerdeeg, te rollen door paneermeel, en vervolgens te bakken in de frituur.

Het deeg wordt soms ook gevuld met ham.
Mini kaassoufflés maken soms deel uit van een bittergarnituur voor bij de borrel. Ze worden in de snackbar ook wel eens in een broodje
gegeten. Het is een van de weinige vegetarische snacks te vinden in de snackbar.
Het is ook mogelijk om ze te maken zonder bladerdeeg. Neem dan een dubbeldikke plak kaas. Haal de plak door losgeklopte eiwit en
vervolgens door paneermeel. Herhaal dit tot een mooi laagje gevormd is. Frituur ze.

Snack top 10 in NL.

  1. Frikandel
  2. Kroket
  3. Bami-schijf
  4. Nasi-schijf
  5. Kaassoufflé
  6. Kipkorn
  7. Hamburger
  8. Gehaktbal
  9. Carrero
  10. Loempia

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>