Kippensoep

Kippensoep is een soep gemaakt van kip, gestoofd met diverse andere ingrediënten. De klassieke kippensoep bestaat uit een heldere bouillon, vaak met stukjes kip of groenten, met toevoeging van vermicelli. Kippensoep heeft ook de reputatie als remedie voor verkoudheid en griep.

De kippensmaak van de soep is het meest nadrukkelijk wanneer de kip gestoofd wordt met groenten, zoals een mirepoix van ui, wortelen en selderij. Variaties worden verkregen door het toevoegen van wortelgroenten zoals pastinaak, aardappel, zoete aardappel en knolselderij, kruiden zoals peterselie, dille, andere groenten zoals courgette, hele teentjes knoflook of tomaten en zwarte peper. De soep moet sudderen op een zeer laag vuur gedurende een tot drie uur.

Kippensoep een relatief laag in vetten. Vet kan eenvoudig worden verwijderd door de soep te koelen waardoor de vetlaag op de soep stolt.

Kippensoep

Ingredienten

  • 1 kg soepkip
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 4 worteltjes
  • bosje snijselderij
  • 1 citroenschil
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 topje van stengel lavas (maggikruid)
  • gemalen peper
  • eventueel 25 g vermicelli

Bereidingswijze

  1. Snijd de kip in stukken.
  2. Doe ze met 1,2 liter water in een pan en laat zachtjes koken.
  3. Schep het schuim eraf.
  4. Pel de ui en snijd hem in vieren.
  5. Maak de worteltjes en de bleekselderij schoon en snijd deze in stukken.
  6. Voeg de groenten en de kruiden toe en laat de bouillon ± 2 uur trekken.
  7. Zeef en ontvet de bouillon.
  8. Haal het kippevlees van de botjes.
  9. Snij de prei in dunne ringen.
  10. Breng de bouillon aan de kook, voeg de prei en vermicelli toe en kook in ± 10 minuten gaar.
  11. Voeg de kip toe en warm die 2 minuten mee.

Preparation time: 10 minute(s)

Cooking time: 2 hour(s)

Number of servings (yield): 4

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Kippensoep internationaal:

Bulgarije
In Bulgarije wordt kippensoep vaak gekruid met citroensap of azijn.

China
Veel Chinese soepen zijn gebaseerd op kippenbouillon. Typische Chinese kippensoep is gemaakt van oude hennen en zijn gekruid met gember , lente-uitjes, zwarte peper, sojasaus, rijstwijn en sesamolie. Een meer uitgebreide versie kan worden gemaakt van vers gedode oude kip en diverse kruiden zoals ginseng, gedroogde goji, en oude gemberwortel. De soep wordt dan urenlang gekookt. In Taiwan-stijl kippensoep worden gedroogd jujube fruit, thee, en andere diverse kruiden toegevoegd. De Koreaanse Samgyetang lijkt op Taiwanese soep, maar het is lichter van kleur en bevat kleefrijst.

Colombia
Bogotá, de hoofdstad, staat bekend om een versie van kippensoep genoemd ajiaco. Naast kip bevat ajiaco suikermaïs, verschillende soorten aardappelen, avocado, kappertjes, een kruid genaamd guascas, en wordt geserveerd met crème.
Sancocho de Gallina is een ander populair gerecht in heel Colombia en in de buurlanden. Dit is een bouillon die hele stukken (vaak nogal harde) soepkip bevat met grote stukken weegbree, aardappel, cassave en/of groenten. Een kom van Sancocho is meestal een hele maaltijd.

Denemarken
De Deense hønsekødssuppe wordt traditioneel geserveerd met kleine knoedels, gehaktballetjes en blokjes groenten.

Frankrijk
Typische Franse kruiden voor kippensoep zijn: laurier, verse tijm, droge witte wijn en knoflook.

Duitsland
In Duitsland bestaat kippensoep typisch uit kippenbouillon, waaraan kruiden en griesmeel knoedels of Spätzle noedels worden toegevoegd. Een ander gerecht gemaakt met kip bouillon, stukjes kip, gekookte groenten, en kruiden is bekend als Hühnereintopf, wat betekent kip stoofpot.

Griekenland
In Griekenland wordt kippensoep meestal gemaakt op de avgolemono (“ei-citroen”) wijze, waarin geslagen eieren gemengd met citroen worden toegevoegd aan een bouillon en met toevoeging van rijst of pasta zoals kritharaki, wat resulteert in een dikkere textuur.

Hongarije
Hongaarse kippensoep is een heldere soep, genaamd Újházi kippensoep. Een consomme met hele stukjes kip, kip lever en hart, met dikke groenten en kruiden zoals hele zwarte peper, laurier, zout en gemalen zwarte peper . De groenten zijn meestal wortelen, knolselderij , peterselie wortel en pastinaak. Vermicelli, griesmeel knoedels of Spätzle noedels of kleine knoedels worden ook toegevoegd aan de soep. Ook andere groenten kunnen worden gebruikt, zoals erwten, een hele tomaat als hele uien samen met de soep, paddestoelen, asperges, gekookt selderij, paprika, bloemkool, koolrabi, groene bonen of peterselie, in verschillende combinaties.

Indonesië
In Indonesië kom je kippensoep tegen als Sayur sop, groente- en kippenbouillon met stukken kip, aardappel, sperziebonen, wortel, selderij en gebakken sjalot bevat. Een andere kippensoep variant is soto ayam, een kurkuma-gele, pittige kippensoep met groenten en noedels of vermicelli, geserveerd met gestoomde rijst, stukjes lontong of ketupat.

Europese joden
Kippensoep is een traditioneel gerecht van de joodse keuken. De 12e-eeuwse rabbijn en arts Maimonides de voordelen van kippensoep aangeprezen voor de gezondheid.
Asjkenazische joden waren vaak erg arm, maar kippen houden vereiste weinig middelen. De meeste Joodse families zouden proberen om ten minste een kip te verwerven voor Shabbat. Gerechten zoals gehakte lever, helzel (gevulde kippennek), gribenes (iets knapperigs gemaakt van vet en huid), pupik (geroosterde maag), p’tcha (kippenpoten) zijn voortgekomen uit armoede. Kippenvet heet schmaltz en werd weer gebruikt. Het karkas werd gebruikt om de soep bereiden.
De soep wordt bereid met kruiden zoals peterselie en verse dille of tijm, werd vaak geserveerd met kneidlach (matzah ballen), kreplach (dumplings), lokshen (platte noedels), of mandlen (Shkedei Marak in Israël). Een traditionele garnituur was ongelegdekippeneieren, die werden afgenomen van een kip en gekookt in de soep. Moderne gezondheidsnormen maken deze moeilijk om nu te verkrijgen.

Italië
In Italië wordt kippensoep vaak geserveerd met pasta, in gerechten als cappelletti in brodo, tortellini in brodo en passatelli.

Japan
In Japan, heet kippensoep Torijiru. Gewoonlijk begint het met dashi, gemaakt van konbu (kelp) en katsuobushi (gedroogd tonijn vlokken), en niet door het koken van de kip (hele kip is niet beschikbaar in Japanse supermarkten). Nadat de dashi wordt bereid, worden stukjes kippendij vlees gebruikt en gecombineerd met groenten zoals daikon radijs, wortel, klis, konnyaku, ui, champignons, aardappelen en taro wortel. Aan het einde, worden verschillende kruiden toegevoegd afhankelijk van het gebied van het land of soort soep. Het kan een misosoep of sojasaus soep zijn. De varkensvleesvariant Butajiru is populairder dan de kip.
Shio en shoyu ramen worden ook vaak gemaakt met kippenbouillon.

Korea
Samgyetang is een Koreaanse kippensoep met Koreaanse gember, gedroogde jujube fruit, knoflook, gember, kleefrijst, en soms ook geneeskrachtige kruiden. Baeksuk is de Koreaanse tegenhanger van de kippensoep van de westerse cultuur, en is ook populair onder Koreanen voor het helpen bij lichte aandoeningen zoals een verkoudheid. Baeksuk lijkt op Chinese stijl kippensoep.

Mexico
Caldo de pollo, ook wel bekend als Consome de Pollo, is een Latijns-Amerikaanse soep gemaakt met hele stukken kip in plaats van gehakt of kip, en grote stukken groenten, zoals halve aardappelen en hele koolbladeren. Een andere variant van kippensoep is caldo tlalpeño die is gegarneerd met gehakte avocado, witte kaas, en een chipotle chili.

Filippijnen
Westerse stijl kippensoep in de Filippijnen heet sopas (letterlijk soep). Hoewel er vele variaties zijn, bevat het meestal kipreepjes in bouillon, uien, groenten (vooral wortelen, selderij en kool) en macaroni noedels. Het wordt gekookt met gecondenseerde melk om een rijkere smaak te geven. Sopas wordt normaal geassocieerd met het koude, regenachtige seizoen in de Filippijnen, en kunnen dus worden beschouwd als het lokale comfort food.
Oosterse stijl kippensoep (zoals mami ) worden geserveerd met gesneden kip, bouillon, noedels, gesneden groenten, en lijken op hun Chinese tegenhangers.
Terwijl ze worden beschouwd als gerechten, worden tinola en sinampalukang manok beschouwd als soepen. Tinola heeft kippendelen in bouillon, met gember, chayote , en chili peper bladeren. Sinampalukang manok is eigenlijk gewoon een kip versie van sinigang , maar hier wordt het vlees eerst bruin gebakken voordat ze gekookt in het water.

Polen
De Poolse kippensoep wordt vaak geserveerd met fijne noedels en soms gemalen amandelen. Dit was waarschijnlijk de basis voor een vorm van mini croutons, populair in Israël en bekend als soepamandelen.

Portugal en Brazilië
Kippensoep wordt Canja genoemd, en wordt bereid met rijst of pasta en uiteengetrokken kippenvlees. Verondersteld wordt dat het o.a. helpt bij het overwinnen van verkoudheid en problemen met de spijsvertering.

Roemenië
In de meeste regio’s van Roemenië is kippensoep bekend als ciorba de pui en bestaat uit een heldere en zure soep met gezeefde kip- en groentebouillon, soms met noedels. Sommige versies hebben stukjes kip en gekookte groenten en zijn gekruid met smântână en borş.

Grtoot-Brittanie
In Groot-Brittannië is het een heldere en waterige soep met stukken groenten (zoals wortel, selderij en ui ), kip, zout en peper. Echter, een dikke, romige variëteit heet cream of chicken soup, die soms geen groenten bevat, is tegenwoordig het meest populair is. Een Schotse versie die populair is geworden in de UK is cock-a-leekie soep, een heldere, dunne bouillon van gemalen kip en prei.

Verenigde Staten en Canada
In de Verenigde Staten en Canada heeft de soep vaak noedels of rijst, waardoor het zijn naam van “kip noodle soup” heeft.

3 comments to Kippensoep

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>