Klassieke appeltaart zelf maken

Niet iedere appelsoort is geschikt om een taart van te bakken. Het beste is om stevige appels te gebruiken zoals Goudrenetten, Jonagolds of Elstars. Bij deze soorten worden de appels geen moes als je ze in blokjes snijdt en verwarmt, maar behouden ze hun vorm.

Zelfrijzend bakmeel is de kant-en-klaar verkrijgbare combinatie van bloem en bakpoeder, meestal samengesteld uit de volgende verhouding:
1 kopje (100 g) bloem
1 tot 2 theelepel(s) (3-6 g) bakpoeder
een snuifje tot ½ theelepel (1 g of minder) zout

Omdat je de schil van de citroen verwerkt in het deeg, kun je het beste een biologisch geteelde citroen gebruiken. Dan is de kans het kleinst dat de schil bestrijdingsmiddelen bevat. Was de citroen en rasp vervolgens de schil.

Zanddeeg is een deeg dat wordt gebruikt bij de bereiding van taarten en koekjes. Het heeft een kruimelige structuur en breekt makkelijk. Zanddeeg heeft geen vaste verhoudingen, er kunnen ook eieren of andere smaakstoffen aan toegevoegd worden die de verhoudingen van bloem, boter en suiker beïnvloeden. Zanddeeg bestaat uit bloem, boter (of margarine) en basterdsuiker. De boter moet hard en ijskoud zijn. Bij de bereiding wordt de boter bij voorkeur met messen door de bloem gesneden om de boter niet te hard op te warmen. Hierna wordt het deeg snel met de hand tot een bol gekneed, waarna het moet rusten in de koelkast.

Variaties
In plaats van een ruitjespatroon kun je ook kruimeldeeg bovenop leggen. Maak dit door iets bloem bij het restant deeg te doen en het deeg losjes door je vingers te laten verkruimelen. Strooi over de taart. Eventueel ook wat amandelschaafsel erover gooien.
Bestrijk de taartbodem met abrikozenjam, alvorens met appel te vullen. Of doe wat amandelspijs op de bodem.
Bestrijk de bovenkant met abrikozenjam in plaats van eidooier.

Recept voor: Appeltaart

Omschrijving: Appeltaart is een klassieke Nederlandse taart op basis van zanddeeg, appel en rozijnen. De bovenkant heeft meestal een ruitjespatroon.

Ingredienten

voor het deeg

  • 175 g roomboter, in kleine blokjes
  • 150 g bruine basterdsuiker, gezeefd
  • 300 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • rasp van 1 citroen
  • 2 eierdooiers
  • 1 mespunt zout

voor de vulling

  • 1 – 1½ kilo stevige, zure appels, bijvoorbeeld Goudrenetten of Jonagolds
  • ½ citroensap
  • 50 g rozijnen of krenten, geweld
  • 50 g ongezouten noten (bijvoorbeeld walnoten), grof gehakt
  • 1 eetlepel kaneel
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • ½ eetlepel custardpoeder

Bereidingswijze

  1. Snij roomboter klein en meng met gezeefde bloem, een mespunt zout en gezeefde basterdsuiker. Splits eieren en voeg eierdooiers toe. Rasp 1 citroen en voeg rasp toe.
  2. Kneed het deeg tot een bal en zet voorlopig in de koelkast gewikkeld in folie.
  3. Wel de rozijnen of krenten een half uurtje in water.
  4. De oven voorverwarmen op 175°C.
  5. Schil de appels en snij ze in vieren. Verwijder vervolgens het klokhuis en snij de kwarten in niet al te kleine blokjes of schijfjes. Doe de schijfjes in een kom en sprenkel er wat citroensap over.
  6. Neem een kom en meng de rozijnen, de appelschijfjes, en voeg ook de noten, de kristalsuiker en de kaneel toe.
  7. Beboter de springvorm en verdeel het deeg over de bodem en tegen de zijkant. Je hebt ongeveer ¾ nodig voor de bodem en de rand van de taart. Een kwart gebruik je voor de bovenkant.Eventueel met een deegroller eerst een dunne deeglap maken.
  8. Strooi wat custardpoeder over de taartbodem en vul met het appelmengsel.
  9. Maak het raster. Rol het overige deeg tot sliertjes en leg die kruislings over de taart.
  10. Bestrijk de taart met wat opgeklopte eidooier.
  11. De taart een uurtje in de oven zetten tot ie goudbruin is.
  12. Laat de taart goed afkoelen alvorens in punten te snijden, anders valt ie uit elkaar.

Preparation time: 30 minute(s)

Cooking time: 1 hour(s)

Number of servings (yield): 8

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>