Turkse Köfte

Köfte is een wijdverbreid vleesgerecht. Varianten worden op de Balkan, in Turkije, Noord-Afrika het Midden-Oosten en in India gegeten. Het Perzische woord kūfta betekent vleesbal. Kort gezegd bestaat het gerecht dan ook uit vleesballen die ondergedompeld zijn in saus. De balletjes worden vooraf gestoofd, gebakken of gekookt voordat ze in de saus gaan. Soms wordt in plaats van vlees ook vis of groente gebruikt. Ook kan het vlees rond een hardgekookt ei gerold worden. In België wordt dit meestal op de Franse manier, ‘Kefta’ gespeld in restaurants.
Een opvallende variant is het gerecht Koofteh Tabrizi uit de Perzische keuken, waarbij vleesballen met een doorsnee van tot wel 20 cm worden gemaakt.

Turkse Köfte

  • 500 gram lams- of rundergehakt
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 1 fijngehakt uitje
  • gehakte verse peterselie
  • 1 -2 sneetjes witbrood, geweekt in water of melk
  • 1 ei
  • 2 theelepels komijn (djinten)
  • zout
  • peper
  • bloem
  • olijfolie/boter
  • 1 blik tomaten
  • 1 gesneden groene paprika
  • 1 theelepel suiker
  1. Vermeng het gehakt met de knoflook, de ui, het uitgeknepen brood, het ei, de komijn, de gehakte peterselie, zout en peper.
  2. In Turkije kneed men het gehakt langdurig met de hand, maar u kunt ook de deeghaken van de mixer gebruiken.
  3. Vorm van het gehakt kleine ovale balletjes die in de palm van de hand passen en rol ze even door de bloem.
  4. Bak de balletjes in een combinatie van olijfolie en boter tot ze bruin zijn en haal ze uit de pan.
  5. Bak in dezelfde pan heel even de paprika en voeg het blik tomaten toe.
  6. Laat dit een paar minuten stoven, doe er dan zout, peper en suiker bij en breng de saus aan de kook.
  7. Leg vervolgens de gehaktballetjes in de saus en laat ze een uur op een kleine pit stoven, of gebruik een vlamverdeler.
  8. Af en toe even roeren.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>