Koninginnesoep

Koninginnesoep is een roomwitte, gebonden kippesoep, opgevrolijkt met enkele doperwtjes en stukjes wortel.

Van oorsprong gaan er geen koninginnen in, maar wel hanekammen. Dat is te lezen op de interessante site Coquinaria.
De schrijfster overtuigt ons dat onze soep gebaseerd is op ‘potage à la reine’, en daarvan heeft ze een Frans recept uit de 16de eeuw.
Het oudst bekende nederlandse recept is uit 1930, met de naam Koniginnesoep-Potage à la Reine.
De soep wordt gebonden met roux, eidooier en room. Over de toevoeging van de erwtjes en worteltjes is niets bekend, maar zal in de zestiger jaren ontstaan zijn. Wellicht werd gezocht naar een relatie met de originele soep die werd geserveerd met pistachenoten en granaatappelpitten.
De schrijfster heeft ook een moderner recept bedacht en onderstaand recept is daarop gebaseerd.

Lees meer over het maken van bouillon en roux.

Bouillon

  • 2 liter water
  • 1 soepkip
  • 1 ui
  • 500 g soepgroente (selderijstengel, prei en wortel)
  • bouquet garni (peterselie, tijm, laurier)
  • gestampte peperkorrels
  • snufje foelie

Voor de roux

  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1,5 liter gezeefde en ingekookte bouillon
  • het vlees van de soepkip (minus 100 gram)

Voor het afmaken

  • 1 deciliter room
  • 1 eidooier

Garnering

  • 100 gram kippevlees in kleine blokjes
  • 100 g doperwtjes
  • 100 g geblancheerde worteltjes in kleine blokjes
  1. Laat de kip met de kruiden en groenten enkele uren trekken.
  2. Haal het kippenvlees van de botten. Houd 100 gram van het witste kippevlees apart, pureer de rest met een beetje gezeefde bouillon in de blender, en zet apart.
  3. De soepgroenten worden niet meer gebruikt. Zeef de bouillon en laat deze tot 1,5 liter inkoken.
  4. Maak een roux en voeg de ingekookte bouillon en de gepureerde kip toe.
  5. Vlak voor het opdienen: Klop de room met de eidooier tot een egaal mengsel. Giet dan gelijkmatig en al roerend een beetje hete bouillon bij het roommengsel. Als het ei-roommengsel ongeveer zo heet als de bouillon is, bij de bouillon gieten. De soep mag nu niet meer koken. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  6. Dien de soep op in voorverwarmde kommen of borden. Voeg de stukjes kip toe en ook de doperwtjes en worteltjes.

1 comment to Koninginnesoep

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>