Kookdeeg, soezendeeg of soezenbeslag

Voor ongeveer 30 kleine of 20 grote soezen:

Baktijd en oventemperatuur:
Baktijd: 30 – 35 minuten
Elektrische oven: voorverwarmd op 220 °C
Heteluchtoven: voorverwarmd op 200°C
Gasoven: voorverwarmd op stand 4 – 5

Ingrediënten:
Voor het deeg:

  • ¼ liter water
  • 100 g boter
  • mespunt zout
  • 180 g bloem
  • 4 – 5 eieren
  • evt. 1 afgestreken eetlepel bakpoeder

Voor de vulling:
Soezen kunnen naar keuze worden gevuld met stijf geslagen slagroom, banketbakkersroom, kwark, vruchten, kaascrème, vlees-, vis- of kipperagoût.

Voorbereiding:
Alle ingrediënten van tevoren klaarzetten. Boter en bloem nauwkeurig afwegen, het water afmeten en de eieren op versheid controleren.

Bereiding:
Breng in een steelpan het water met de boter en het zout aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg de bloem er snel in één keer al roerend aan toe.

Blijf roeren tot een deegbal ontstaat. Verwarm de massa al roerend nog 1 minuut tot een deegfilm op de panbodem is gekomen. Hieraan kunt u zien dat de massa de juiste consistentie heeft. Doe de massa in een mengkom om snel te laten afkoelen.

Klop de eieren één voor één met de mixer door de massa; voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel door de massa is opgenomen. Het aantal eieren is afhankelijk van de grootte. Hoe groter ze zijn, hoe minder eieren nodig zijn. Het deeg bevat voldoende eieren wanneer het sterk glanst en het als een stevig lint van de lepel loopt.  Een te vloeibaar deeg geeft een slecht resultaat.

Belangrijk:
Als er in recepten bakpoeder staat aangegeven, moet het aan de afgekoelde massa worden toegevoegd. Als bakpoeder door het warme deeg geroerd wordt, dan wordt de rijzende werking tenietgedaan. Vandaar dat bakpoeder bij soezendeeg nooit door de bloem, maar pas op het allerlaatst aan het afgekoelde deeg wordt toegevoegd.

Vul een spuitzak met spuitmondje naar keuze met het deeg en schuif hiervan op de met bakpapier beklede bakplaat soezen in diverse vormen en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Open de oven de eerste 20 minuten niet, anders zakken de soezen in.

Knip de soesjes direct na het bakken open, laat ze afkoelen en vervolgens kunt u ze vullen en garneren.

Tips:
De bakplaat of de taartvorm altijd goed beboteren en met bloem bestuiven, of nog beter met bakpapier bekleden. Soesjes of éclairs op enige afstand van elkaar spuiten anders groeien ze tijdens het bakken aan elkaar.

2 comments to Kookdeeg, soezendeeg of soezenbeslag

  • Linda

    Ik heb 3 M eieren gebruikt ipv 4 was bang dat het te nat was. Heb half volle melk en half water gebruikt. Het deeg was in ieder geval veel lekkerder dan andere soezendeeg. Helaas werden ze niet echt groot maar wel lekker. Ik heb voor de chocolade verkade gebruikt half puur en half melk. Mijn vriend vond ze heerlijk dus….

  • Tamara

    GEWELDIGE soezen hihi (wou moorkoppen maken) wel handig om erbij te zetten dat ze echt heel erg groot worden XD ik had “moorkopmaatje” op mijn bakplaat gespoten (dacht ik) maar ze zijn echt gigantisch geworden!! wel errugggg lekker!! Thnx voor het recept. ik ga ze voortaan zelf maken niks meer uit de winkel!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>