Krentjebrij

Krentjebrij is een Noord-Nederlandse benaming van watergruwel: een nagerecht met veel bessensap, dat zowel koud als warm wordt gegeten. In Wierden (Overijssel) staat dit nagerecht bekend als slierie. Hierin gaat ook zoete rode wijn.

De ingrediƫnten zijn:
* 2 L water
* 150 gr (parel)gort
* Zout
* 1/2 flesje bessensap
* 150 gr krenten en rozijnen
* De schil en het sap van 1 citroen
* 150 gr suiker
* Kaneel (wordt niet altijd toegevoegd)

Bereiding
1. Was de gort en week ze 24 uur in het koude water met het zout.
2. Breng ze met hetzelfde water en de citroenschil aan de kook en laat ze 1 uur op een zacht vuur koken.
3. Doe er dan de suiker, het citroensap en de goed gewassen krenten en rozijnen bij en laat hiermee de krentjebrij nog 1/2 uur koken.
4. Voeg op het laatste ogenblik het bessensap toe, verwijder de citroenschil en serveer de krentjebrij warm of koud.

1 comment to Krentjebrij

  • Geke Zoutman

    Ik doe er ook kersen in en ik heb zelf rode bessen in de tuin,die doe ik er s ‘ zomers vers door.
    Even in de blender en je hebt je eigen bessenmoes.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>