Kruudmoes zelf maken

Kruudmoes is een oud Gelders en Overijssels gerecht van gort, karnemelk, spek, rookworst, rozijnen en veel verse kruiden. Veelgebruikte kruiden zijn kervel, peterselie, selderie, venkelgroen of dille, kruizemunt en zuring. Het gerecht was bedoeld als stevige en voedende pap voor de werkers op het land. Tegenwoordig wordt dit gerecht zelden gegeten. Kruudmoes kan zowel warm, lauw als koud gegeten worden.

Kruudmoes is een stevige en voedende pap (gekruide gort) die zowel warm, lauw als koud gegeten kan worden.
Ingrediënten (4-6 personen)
* 400 gr gort
* 2 liter karnemelk
* 250 gr mager gerookt spek
* 1 verse rookworst
* 250 gr rozijnen
* 50 gr boter
* stroop
* Verse kruiden (van alles twee of drie takjes):

kervel
peterselie
selderie
venkelgroen of dille
zuring

* Eventueel ook: brandneteltoppen en zwartebessenblad

Benodigdheden
* schaal om in te weken
* zeef
* pan om in te koken

Bereiding
1. Spoel de gort schoon. Doe de gort in een schaal en doe er zoveel water bij dat de gort ruim onder staat. Laat de gort één nacht weken.
2. Zeef de gort, laat het even uitlekken. Doe de gort in de pan en schenk er de karnemelk bij. Was de rozijnen.
3. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Laat de gort ± 2 uur heel zachtjes koken. *) Doe er dan het stukje spek, de verse worst en de rozijnen bij. Laat alles nog ± 1 uur zachtjes koken.
4. Snij intussen de kruiden fijn.
5. Haal het spek en de worst uit de pan en snij het spek in stukjes en de worst in plakjes. Doe het spek, de fijngesneden kruiden en de boter in de pan en roer alles even door. Verwarm het nog even.
6. Serveer de kruudmoes in diepe soepborden, garneer met de plakjes worst en geef er de stroop bij.

Bron: wiki

6 comments to Kruudmoes

  • Koos krijnders

    onze favoriet op een warme zomerse dag, ook bij vrouwen. Recept gaat tenminste al 4 generaties door en lijkt hier sterk op. Kervel is vast ingredient en er gaan ook nig wat gedroogde pruimen door.

  • Annie van Hooff

    Mijn man en ik zijn er dol op.
    Ik heb er mijn eigen recept van gemaakt ,doe er gerookt kippenvlees in heerlijk .
    In plaats van spek

  • Martin

    Maakt het 2x per zelf, heerlijk, ja je moet ervan houden.

  • Tineke

    Mijn opoe maakte het soms en dan kwamen alle mannen in de familie bij haar eten. Vreemd dat de vrouwen er niet van hielden.

  • hilde

    Het is inderdaad een vreemde combinatie van smaken: zoet, hartig zuur en kruidig. Ik maak het zelf met gortepap ipv karnemelk en gort en flink kervel en wat kruizemunt. Met aandacht maken en langzaam doorwarmen doet wonderen aan de smaak. Een likkie stroop en…smullen maar!
    Het wordt in Ov en in Gld nog veel gemaakt in huiselijke kring en is hier en daar te koop in zuivelwinkels of bij de slager. Altijd home-made, altijd anders, afhankelijk van de maker.

  • Elisabeth Goossen

    Vraag ….GORT wat is het precies en waar kan je het kopen ?
    Dit is echt het vreemdste recept dat ik ooit gelezen heb en kan me geen voorstelling maken van de smaak….

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>