Hollandse kwarktaart

De kwarktaart is wereldwijd een populaire taart. Het enige verschil is dat de Nederlandse kwarktaart niet gebakken wordt. In het buitenland is het bekend als cheese cake.

Basis
Het maken van kwarktaart kan bijna niet fout gaan. De taartbodem maak je van koekjes. Maal in de keukenmachine 200 gram koekjes tot fijne kruimels en meng ze met gesmolten boter – 50 gram voor heel droge koekjes, 25 gram voor wat vettere koekjes – en 2 eetlepels jam naar keuze. Dit ‘deeg’ druk je tot een dunne bodem uit in een springvorm of lage taartvorm met een doorsnede van 24 centimeter. Bedek de bodem eerst met bakpapier.
Voor het kwarkmengsel week je eerst 10 blaadjes gelatine zo’n 10 minuten in ruim koud water.Intussen maak je het fruit schoon voor door de kwark. Vooral verse aardbeien zijn erg lekker en wat verder in het seizoen frambozen, bramen en perziken. Je kunt het fruit – totaal 400 gram – fijngeprakt of in stukjes samen met 200 gram suiker door de kwark mengen. Maar het is lekkerder het fruit te pureren en dan met de suiker en het sap van een versgeperste sinaasappel of citroen te verwarmen tot de suiker volledig is opgelost. Hier kun je dan ook de goed uitgeknepen blaadjes gelatine in oplossen. Laat dit fruitmengsel iets afkoelen. Als je het fruit onverwarmd door de kwark wilt mengen, los je de gelatine op in warm sinaasappel- , citroen- of limoensap.
In een grote kom meng je de kwark – magere kwark voor een slanke taart, maar eigenlijk is halfvolle kwark, roomkwark of vanillekwark lekkerder – met de al kant-en-klare fruitpuree of met achtereenvolgens het fruit, de suiker en het gelatinemengsel . Tot slot spatel je er nog 250 ml stijfgeklopte slagroom luchtig door en verdeel je het mengsel in de taartbodem. Strijk de bodemkant glad en laat de taart in de koelkast in 3 tot 4 uur stevig worden. Garneer de kwarktaart vlak voor serveren met een flinke berg fruit in het midden en wat poedersuiker.

Eindeloos variëren met kwarktaart
De kruimelkoekbodem kun je maken van alle soorten koekjes. Speculaas, bokkepootjes, biscuit, bastogne, etc. In plaats van een kruimelkoekbodem kun je ook lange vingers gebruiken, of een kant en klare vlaai- of cakebodem.
Bestrijk de koekbodem met jam of chocola.
In plaats van kwark kun je ook hangop van yoghurt gebruiken. En mascarpone, creme fraiche, cream cheese, etc.

Kwarktaart bewaren
Een kwarktaart moet altijd in de koelkast bewaard worden. Buiten de koelkast wordt de kwarktaart slap. Als je een stukje kwarktaart over hebt na een feestje over verjaardag, kun je kwarktaart ook invriezen. Verpak de taart luchtdicht in een afgesloten plastic zak. De kwarktaart is dan ongeveer drie maanden houdbaar. Laat de kwarktaart in de koelkast ontdooien.

Kwarktaart met citroen en frambozencoulis

  • 80 g boter
  • 250 g speculaas
  • 350 g slagroom
  • 150 g suiker
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 700 g kwark
  • 5 gelatineblaadjes (vegetarische versie: gebruik agar-agar)
  • 2 citroenen
  • 1 limoen

  • frambozencoulis
  • verse frambozen en bosbessen

Smelt de boter. Verkruimel de speculaas. Meng de speculaas met de boter. Verdeel het mengsel over de bodem van een springvorm en druk goed aan.
Klop de room op met de suiker en de vanillesuiker. Meng de room met de kwark.
Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
Rasp de schil van de citroenen en de limoen. Pers de citroenen uit. Verwarm het citroensap met de citroen- en limoenrasp. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze bij het warme citroensap. Roer tot ze opgelost zijn. Laat even afkoelen.
Meng het citroensap onder het kwarkmengsel. Giet het mengsel in de springvorm. Laat 4 uur opstijven in de koelkast.
Werk af met frambozencoulis en verse frambozen en bosbessen.

Aardbeien kwarktaart

  • 50 g boter
  • 1 pak bastognekoeken
  • 1 eetlepel bosvruchten- of aardbeienjam
  • 10 blaadjes witte gelatine (vegetarische versie: gebruik agar-agar)
  • 500 g aardbeien
  • 100 ml gekoeld aardbeien- of sinaasappelsap
  • 500 g kwark
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 250 ml slagroom

Smelt de boter. Verkruimel de koeken in de keukenmachine heel fijn en meng de boter en jam erdoor. Vet de springvorm in en druk het koekmengsel stevig uit op de bodem.
Week de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water.
Maak de aardbeien schoon en snijd driekwart in stukjes (bewaar de rest om te garneren).
Verwarm het aardbeien- of sinaasappelsap in een steelpan. Knijp de gelatine goed uit en los de blaadjes, van het vuur af, al roerende op in het warme sap. Laat dit mengsel afkoelen tot lauw.
Roer in een kom de kwark, suiker en het gelatinemengsel goed door elkaar. Schep de stukjes aardbei erdoor.
Klop de slagroom stijf en spatel deze luchtig door het kwarkmengsel. Schep het kwarkmengsel op de koekjesbodem en strijk de bovenkant glad. Laat de taart in de koelkast in 3 uur opstijven.
Verwijder de rand van de springvorm en zet de taart op een schaal. Garneer hem met de rest van de aardbeien.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>