Linzensoep zelf maken

Linzensoep is een soep gemaakt van linzen. Het wordt veel gegeten in de Joodse en Turkse keuken. Linzensoep kan bij een koosjere maaltijd zowel bij vlees als bij melk gegeten worden. Door het ontbreken van vlees is de soep ook door armere mensen te bereiden. Er kunnen zowel kleine, rode linzen gebruikt worden, als de grotere bruine.
De soep ziet er niet aantrekkelijk uit door de bruine, troebele kleur, maar wordt over het algemeen, ook door mensen die het niet kennen vanuit hun jeugd, erg lekker gevonden.
Voor een koosjere versie bij vlees moet de melk worden weggelaten en wordt de bloempap gemaakt met water.
Linzensoep heeft wel wat weg van het Indiase dahl. Bron: wiki

Klassieke linzensoep
Ingrediënten
250g linzen
1 eetlepel kippenvet (of olie of boter)
1 ui
1 prei
1 wortel
1 teen knoflook
1,5 L bouillon

Bereidingswijze
De lekkerste basis voor linzensoep is een geurige bouillon, getrokken van een runderschenkel, vlees met been.
Linzen hoeven niet te worden geweekt, wassen volstaat.
Snipper de ui, prei en wortel en knijp de knoflook fijn. Fruit dit in het kippenvet, voeg de linzen en de bouillon toe en laat de linzen ongeveer een uur gaar koken. Zout, komijn, citroensap en peper naar smaak.
Varianten: met rookworst, met spek, met prei, met laurierblad, met tomatensaus, met bleekselderij

Linzensoep II (Bron: Okokorecepten)
Met linzensoep kun je alle kanten op. Je kunt er net als erwtensoep een stevige boerensoep van maken. Of origineler voor de dag komen en de linzen combineren met knoflook en mediterrane kruiden. Of met oosterse kruiden als gemberwortel, komijn, koriander of kardemon. Reken voor linzensoep op 200-250 gram linzen voor 4 personen. Fruit een grote gesnipperde ui met wat fijngehakte knoflook in wat olie of in het vet van uitgebakken spekjes. Bak voor een wat lichtere soep eventueel blokjes wortel en knolselderij mee. Specerijen als komijn en gember en eventueel fijngehakte rode peper geven meer smaak als je ze even meebakt. Schenk er anderhalf tot twee liter (zelfgemaakte) bouillon of water bij en voeg voor een mediterrane soep een bouquet garni van tijm, peterselie en oregano toe. Kook de linzen in 15-20 minuten gaar. Pureer de soep met een staafmixer mooi glad en kook de soep nog ietsjes in als hij te dun is of voeg juist wat water toe. Breng de linzensoep op smaak en serveer de soep in wijde kommen. Garneer een Indiase of oosterse soep met een flinke lepel dikke yoghurt, gefruite uitjes, dunne ringetjes prei en fijngehakte koriander. Een mediterrane soep doet het goed met verkruimelde geitenkaas, blokjes uitgebakken spek en fijngehakte bieslook.
Linzensoep recept
Verhit 2 eetlepels olijfolie en stoof er 1 gesnipperde ui en 2 eetlepels rode currypasta in aan. Voeg 2 in stukjes gesneden wortel, 1 in stukjes gesneden stengel selderij en 500 ml groentebouillon toe. Laat alles 10 minuten sudderen. Voeg dan nog eens 500 ml bouillon, 2 in roosjes verdeelde stronkjes broccoli en 1 blik uitgelekte linzen linzen toe. Laat het geheel 10 minuten verder garen. Dien goed heet op.

1 comment to Linzensoep

  • Adriana

    Sorry om raar te reageren, maar Turkse en joodse mensen die naar hun geloof leven zouden nooit vet hebben van uitgebakken spekjes. Eten geen varkensvlees

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>