Loempias en vlammetjes zelf maken

Een loempia is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer in de Chinese, de Indonesische keuken, Vietnamese en de Thaise keuken wordt geserveerd. Iedere keuken kent verschillende varianten van de loempia. Meestal worden ze als voorgerecht of snack gegeten.
Het Indonesische woord “loempia” komt van “Lun Pia” 潤餅, wat ongeveer ‘zachte pannenkoek’ in het Minnan-dialect betekent. De twee Chinese karakters komen niet overeen met de namen in andere Chinese dialecten. Buiten het Minnan-dialect spreken ze meestal van “juan” (spreek uit als: [Djwen]) 卷.

Loempia’s horen bij de tradities van het Chinees nieuwjaar, de belangrijkste feestdag van het jaar, waarbij het begin van de lente wordt gevierd. In het buitenland vindt men dan ook vaak het woord voor “lente” in de naam. Ze symboliseren de zijderupsen die rond die tijd uit het ei komen. bron: wiki

Tip: lees ook http://www.zelfmaakrecepten.nl/deegvellen

Loempia vellen (zonder pan)

  • 100 gram bloem
  • 1 eiwit
  • 6-8 el water
  • 20 gram maïzena
  • zout

Klop het eiwit even op.
Zeef de bloem en maïzena in een kom.
Voeg het eiwit eraan toe en doe er geleidelijk het water en het zout bij.
Kneed hiervan een glad deeg.
Bestuif een bord met bloem (door de zeef), leg het deeg erop en strooi daarover weer bloem. Laat het 1 à 1½ uur in de koelkast staan.
Bestuif een plank of aanrecht met bloem en rol hierop het deeg uit.
Deel het deeg in vieren en rol elk stuk opnieuw uit; het deeg moet zeer dun worden uitgerold, tot het bijna doorzichtig is.Bestuif het aanrecht telkens opnieuw, zodat het niet gaat plakken.Snijd de deegvelletjes vierkant bij en bewaar ze op een koele plaats.Leg later op elk velletje twee eetlepels vulling en smeer bij het dicht vouwen de randen in met wat losgeklopt ei. Bak de loempia’s in hete olie bruin. bron: http://www.recepten.denijverheid.nl/indonesie/

Loempia vellen (gemaakt in pan)

  • 200 g bloem
  • 50 g maïzena
  • 1 ei
  • 1 mespunt zout
  • 400 ml water
  • olie om in te bakken

1. Zeef de bloem en maïzena in een kom.
2. Voeg losgeroerd ei, water en zout toe.
3. Roer alles tot een glad beslag.
4. Voeg eventueel nog 1 à 2 eetlepels koud water toe.
5. Laat het beslag 10 minuten staan en roer het daarna opnieuw glad.
6. Bestrijk een niet al te grote koekenpan met anti-aanbaklaag, met olie.
7. Schep er 2 kleine eetlepels beslag in.
8. Laat het beslag over de gehele bodem van de pan lopen. (de vellen moet zeer dun worden)
9. Bak 12 loempiavelletjes op een laag afgestelde warmtebron aan één kant tot het van pan loslaten en bovenkant droog is.
10. Ze mogen eigenlijk niet kleuren.
11. Laat loempia vellen afkoelen.  bron http://www.smulweb.nl/recepten/1345557/Loempias-zelf-maken

Indonesische loempia basis recept

  • 8 loempiavellen
  • 300 gr mager varkensvlees
  • 100 gr kipfilet
  • 50 gr ham
  • 2 el fijngesneden prei
  • 2 el fijngesneden selderij
  • 300 gr taugé
  • 2 middelgrote uien
  • 200 gr groene of witte kool
  • 4 teentjes knoflook
  • zout /peper /snufje ve-tsin
  • maïs- of zonnebloemolie
  • 1 eierdooier

Snijd het vlees, de ham, de prei en de kool in kleine reepjes.
Flinter de uien en druk de knoflook door een knoflookpersje.
Was de taugé goed en laat ze uitlekken.
Verhit in een wadjan een scheutje olie en bak de knoflook en de uien hierin lichtbruin.
Voeg de in stukjes gesneden kip, de reepjes vlees en ham toe en de fijngesneden kool en taugé.
Bak op het laatst heel even de selderij mee en kruid met zout, peper en ve-tsin.
Fruit het geheel 4 à 5 minuten.
Laat daarna het mengsel afkoelen en vul de loempiavellen hiermee.
Vouw de loempia’s naar gewenste grootte en plak de randen dicht met wat eigeel.
Bak de loempia’s onder in de heet gemaakte olie lichtbruin en knapperig.
Zorg tijdens het bakken dat de loempia’s onder de olie liggen om het barsten van de vellen te voorkomen.

Pangsit goreng (Indonesische gebakken koekjes)
Pangsit-vellen zijn in Toko’s kant en klaar te koop. Ze zijn dan groot.
Het beste kunt u ze in vieren delen, of, als u ze groter wilt hebben, diagonaal doormidden.

  • 250-500 gr gehakt half om
  • zout, peper, nootmuskaat
  • 1/2 tl laos
  • 1/2 tl ketoembar
  • 1 fijngesneden teentje knoflook
  • heel fijn gesneden selderij

Vermeng het gehakt goed met de kruiden en de selderij en maak er niet te grote balletjes van (voor de grote vellen grotere ballen).
Leg een bal op een vel en maak hem iets plat, vouw het vel als een enveloppe dicht, na eerst de randen met melk of water te hebben ingesmeerd (dit is voor het dicht plakken).
Bak ze dan in hete olie goudbruin en serveer ze op een schaal.
Geef er de pangsit saus apart in een schaaltje bij, zodat u kunt dippen. De saus is dezelfde als voor babi-panggang of voor loempia’s. U kunt er naar smaak sambal aan toevoegen.

Pangsit pedis (vlammetjes)
(80 vlammetjes)

  • 10 loempiavellen (diepvries)
  • 500 gr gehakt (half om half)
  • 10 tjab‚ rawit
  • 1 el sambal oelek
  • 1 ei
  • 5 dl slaolie
  • 2 fijngewreven teentjes knoflook
  • zout, peper

Snijd de loempiavellen eerst in vieren en daarna nog eens diagonaal, zodat er 80 driehoekjes ontstaan.
Meng het gehakt met de boemboes, wrijf de lomboks fijn in een vijzel en meng dit met de sambal oelek door het gehakt.
Leg op elk driehoekje een klein balletje gehaktmengsel en smeer de randjes van het velletje in met geklutst ei.
Vouw de puntjes op elkaar, zodat opnieuw een driehoek ontstaat.
Sla een van de puntjes, ingesmeerd met een beetje geklutst ei, als een flapje terug.
Laat in een wadjan of frituurpan slaolie goed heet worden en frituur de pangsits hierin. Laat ze uitlekken.
Deze pangsit kan zonder saus worden gegeten.
Pangsit pedis kan rauw worden ingevroren en hoeft voor het bereiden niet eerst te worden ontdooid.

Loempia saus

  • 3 el azijn
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el ketjap
  • wat chilisaus
  • maizena

Vermeng alles met elkaar en pers de knoflook erbij uit. Voeg wat water toe, laat alles koken en bind de saus dan met wat aangemaakte maizena. Dien meteen op.

Pangsit saus

  • 1 blikje tomaten puree
  • zout, suiker
  • 1 tl sambal
  • 2 tl djah‚
  • 2 el azijn
  • water, maizena

Breng alles met elkaar aan de kook en bind het licht met maizena. Serveer de saus koud.

Vietnamese loempia’s ( Cha Giò, recept Nguyen Tan Hung)

  • 30 g soe-oen (cellofaanmie)
  • 200 g varkensgehakt of kipgehakt
  • 1 grote wortel, geraspt
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • 3 bosuitjes, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • peper, suiker, zout
  • 250 g loempiavellen 20 cm
  • frituurolie
  • 1 ei om de loempia’s dicht te plakken

1. Week de cellofaanmie 10 min. in kokend water. Meng gehakt, wortel, uien, zout, suiker, geperste knoflook en peper in een schaal. Laat de mie uitlekken, knip deze in korte stukken en voeg het toe het gehakt mengsel. Meng alles goed elkaar. (Tip: maak eerst een balletje van de vulling en bak het voor het eventueel bijstellen van de smaak).
2. Het vierkante loempiavel neerleggen met een punt naar voren. Schep 1 eetlepel vulling op het vel,
vouw de onderste punt er overheen. Vouw dan de twee punten in de zijde hier overheen en zo ver
naar binnen dat ze elkaar raken. Rol hierna op en plak de laatste hoek met eiwit vast. Procedure
herhalen voor overige loempia’s.
3. Verhit de olie in de frituurpan + 190 °C; frituur 6 tot 8 rolletjes tegelijk ca. 5 – 10 min. tot ze licht
bruin zijn. Laat ze op het keukenpapier uitlekken.
4. Een blaadje sla, takje selderij, tomaat en komkommer in dunne plakjes voor het garneren.

Zoetzure saus

  • 100 g suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 teentje knoflook, uit de pers
  • 1 tl geraspte, verse gemberwortel
  • 6 el tomatenketchup
  • 2 el maïzena
  • 6 el ananassap

Alle ingrediënten voor de saus mengen en deze in de wok gieten. Breng het mengsel al roerend langzaam aan de kook en laat het dik worden. Nog 1 à 2 minuten zacht laten koken tot de saus helder wordt.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>