Luikse salade

Luikse salade moet wellicht op het eind van de achttiende en begin negentiende eeuw ontstaan zijn als een eenvoudige maaltijd voor de werkende klasse. De gebruikte ingrediënten zijn eenvoudig en streekgebonden. De groenten komen uit het Maasbekken, waar ze al eeuwenlang worden gekweekt. Aardappelen doen hun intrede in het begin van de achttiende eeuw en werden rond 1750 al uitgebreid geteeld in de regio. Om een perfecte Luikse salade te maken, wordt Corne de Gatte aanbevolen, een oud vastkokend aardappelras dat ontstond in het nabije Haspengouw. Het gebruik van een lauwe vinaigrette met wijnazijn om het gerecht af te werken, stamt uit de middeleeuwen. Met wisselende ingrediënten moet het gerecht uiteindelijk tot de huidige samenstelling zijn gekomen.

Recept voor: Luikse salade

Omschrijving: Een klassiek Belgisch gerecht met aardappel, sperzieboontjes en spek.

Ingredienten

  • 500 g (kriel)aardappelen
  • 500 g sperzieboontjes
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 125 g gerookt spek (0,5 cm dikke plakken)
  • 50 ml wijnazijn
  • 1 klontje boter
  • peper en zout

afwerking:

  • verse peterselie
  • 2 eieren

Bereidingswijze

  1. Maak de aardappelen schoon en kook ze gaar in de schil.
  2. Snij de topjes van de sperziebonen. Kook de boontjes in gezouten water tot ze beetgaar zijn. Spoel de boontjes onder koud stromend water.
  3. Kook de eieren gedurende 8 minuten. Koel de eieren nadien onder koud stromend water. Pel ze en snij ze doormidden.
  4. Pel de sjalotten en snipper ze in fijne stukjes.
  5. Snij het zwoerd van de lapjes spek. Snij het spek in fijne reepjes of blokjes.
  6. Smelt een klontje boter in een pan en stoof daarin de stukjes sjalot, samen met het spek. Roer regelmatig even in de pan.
  7. Doe het spek-uitjes mengsel, aardappelen en boontjes in een schaal.
  8. Blus de bakpan waarin het spek is gebakken met de azijn, roer het aanbaksel los en laat de azijn even goed doorkoken op hoog vuur. Giet de wat ingekookte azijn over de salade en meng het geheel voorzichtig.
  9. Kruid met wat peper van de molen en eventueel een snuifje zout.
  10. Hak de peterselie fijn, strooi de groene snippers over de salade.
  11. Schik de eitjes op de schotel. Strooi een snuifje fleur de sel over de eitjes en serveer de lauwe salade.

Preparation time: 10 minute(s)

Cooking time: 20 minute(s)

Number of servings (yield): 4

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>