Macaroni op z´n Hollands

macaroniIn Italië is maccherone een overkoepelende naam voor gedroogde holle pastasoorten, zoals bijvoorbeeld penne. In Nederland bedoelen we elleboog pasta, net als in Engelstalige landen, de elbow macaroni. In Frankrijk is macaroni een dunne penne.

Het lijkt er op dat de schrijfwijze “mac(c)aroni” in Engeland is ontstaan in de 18e eeuw door “The Maccaroni Club”, de spottende benaming voor modieuze jonge mannen die de “Grand tour” hadden gedaan en alles wat op dat moment zeer modieus was, “very maccaroni” noemden.Dat de benaming macaroni nu in veel landen buiten Italië geldt voor specifiek de korte elleboogvormige pastasoort heeft waarschijnlijk een Amerikaanse oorsprong, veroorzaakt door de keuze in 1937 van voedingsmiddelenfabrikant Kraft Foods om de korte elleboogvormige pasta te verwerken in hun kant-en-klaar maaltijd onder de naam “Kraft Macaroni and Cheese”. bron : wiki

Sindsdien werd het gerecht aangevuld met: worstjes, hot dogs, spam, gekookte groenten, ketchup, etc. Naast een mac ´n´ cheese is ook de mac ´n´ beans populair, soms met kleine gehaktballetjes.
In Nederland werd een variant van het gerecht populair in de 70er jaren. En het wordt beslist nog steeds klaargemaakt. Maggi Elleboogmacaroni bestaat nog steeds.

Hoewel je natuurlijk elke saus bij elke pasta kan doen, zeker bij macaroni, gaan we terug naar de klassieke Hollandse macaroni. De ui+ham+kaas+tomatensaus versie is toch wel echt oer-Hollands.

Hollandse Macaroni
(voor 4 personen)

  • 3 uien, gesnipperd
  • 500 g elleboogjes macaroni
  • 400 g ham in blokjes
  • 200 g geraspte licht belegen kaas
  • 1 bouillonblokje
  • 3 kleine blikjes tomatenpuree
  • peper en zout naar smaak
  • ketchup
  • olijfolie

Fruit de uitjes in een bakpan.
Kook ondertussen de macaroni in een kookpan volgens de gebruiksaanwijzing.
Bak de hamblokjes enkele minuten zachtjes mee met de uitjes.
Voeg tomatenpuree toe en het bouillonblokje.
Houdt het tegen de kook aan en voeg water toe tot het de juiste sausdikte krijgt.
Breng op smaak met kruiden en zout.
Giet de gare macaroni af en roer door de saus. Zet de pan op tafel.
Serveren met kaas en ketchup.

macaroni schotelEen chiquere versie (gratin, zonder tomatenpuree)
(voor 4 personen)

  • 500 g macaroni
  • 300 g gekookte ham in blokjes (of 200 g gedroogde ham fijngesneden)
  • 400 g gemalen kaas
  • 5 eieren
  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 6 dl melk
  • 1 dl room
  • 1⁄2 citroen
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Breng water aan de kook in een pannetje. Dompel de eieren onder in het kokende water en kook ze hard in zo’n 8 à 9 minuten. Koel de eitjes in koud water en hou ze even opzij.
Kook ondertussen de macaroni in een kookpan volgens de gebruiksaanwijzing.
De basis van de saus is een roux. Smelt de boter in een kookpot en voeg er vervolgens de bloem aan toe. Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt.
Zodra je de zachte geur van biscuit ruikt, schenk je de melk in de pan. Zet het vuur wat zachter en blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt. Schenk tussendoor ook de room bij de saus. Na voldoende lang roeren, krijg je een gladde romige bechamelsaus.
Haal de pan van het vuur en meng de helft van de gemalen kaas door de saus. (Hou de andere helft van de kaas opzij voor het gratineren van de schotel.)
Proef en kruid de kaassaus met vers geraspte nootmuskaat, peper van de molen en wat zout.
Werk de saus af met een klein scheutje vers citroensap. Dat geeft de saus een lichtere en frisse toets.
Kook de macaroni al dente. Hou er rekening mee dat de pasta later nog even de oven in gaat, waardoor de macaroni nog een beetje verder zal garen.
Pel intussen de hardgekookte eieren. Plet de eieren met een pureestamper (of een vork). Het hoeft geen eierpuree te worden: er mogen gerust nog enkele stukjes in achterblijven.
Verwijder de zwoerden van de gekookte ham en snij de plakjes (of het blokje) ham in reepjes of kubusjes.
Giet de pasta af en meng de kaassaus eronder. Voeg ook de geplette eieren toe en de reepjes of blokjes ham. Roer alles goed om en stort het mengsel in een ovenschaal.
Strooi de rest van de gemalen kaas over de schotel en plaats onder de hete grill van je oven.
Uit de oven halen zodra de kaas een goudbruin korstje krijgt.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>