Mascarpone en crème fraîche zelf maken

Zelfgemaakte mascarpone lijkt en smaakt net als die uit de winkel. Het is ook heel eenvoudig met een paar hulpmiddelen, en goedkoper dan de geimporteerde mascarpone uit de winkel.

Mascarpone is niet erg lekker om zo te eten (net als boter), maar het is perfect om te gebruiken als ingrediënt voor nagerechten zoals tiramisu of met bosvruchten.

  • 500ml room, gepasteuriseerd
  • 3 eetlepels melkpoeder
  • 1 eetlepel citroensap, versgeperst
  • nodig: kaasdoek, kooktermometer

Klop de melkpoeder door de room. Verhit de room, regelmatig roerend, au bain marie tot 85°C. Dit duurt ongeveer 30-40 minuten.
Roer met roerspaan de helft van het citroensap erdoor en blijf roeren, gedurende 5 minuten. De vloeistof wordt langzaam dikker.
De crème moet voldoende dik worden om aan de achterkant van een lepel te plakken. Laat afkoelen.
Plaats een zeef bekleed met enkele lagen kaasdoek over een lege kom. Voeg de room toe, dek af, en plaats een nacht in de koelkast.
De mascarpone is nu dik. Gooi de wei weg. Gebruik verse mascarpone binnen de week.

Crème fraîche zelf maken
Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room, met 35% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk. Voor het aanzuren gebruikt men melkzuurbacteriën en laat men het ongeveer 12 uur bij een temperatuur van 20 °C rusten. Het is beter geschikt voor warme gerechten dan zure room (10% vet) omdat de kans op schiften veel kleiner is.
Er zijn verschillende zelfmaak methoden en ze geven een alternatief voor de echte crème fraîche, maar het blijven natuurlijk noodgrepen.

  • 500 gram dikke room
  • 2 eetlepels karnemelk of yoghurt of 1 theelepel yoghurt-maak-poeder

Meng de ingredienten en zet weg bij kamertemperatuur gedurende 12-24 uur of tot gewenste dikte.
Bewaar in de koelkast tot 2 weken.

6 comments to Mascarpone en crème fraîche zelf maken

  • W8post

    Eindelijk een site die gewoon wérkt, zonder opsmuk!
    wijnsteenzuur = acid[o] tartárico; óók om bakpoeder mee te maken.

  • johann

    In Italie gebruiken ze geen citroensap maar wijnsteenzuur! Dat geeft een veel zuiverder smaak.

  • Marijke

    Ik heb net het zelfde recept voor creme fraiche gemaakt, maar dat moet 8 uur in de koelkast indikken. De volgende keer ga ik het op kamertemperatuur laten staan.
    Beide recepten zullen wel heerlijk zijn. Leuke site !

  • vroon

    Waarom zou je de wei weggooien? Je kan deze maanden bewaren in de koelkast en hem gebruiken voor het maken van b.v. zuurkool of in plaats van melk of water voor het maken van pannenkoeken of wraps. Wei werd ook wel zo gedronken omdat het erg goed is voor de gezondheid (darmflora, immuunsysteem). Als je het zelf echt niet lust kun je het voeren aan dieren zoals katten, honden, kippen en varkens.
    Dr. Vogel zwoer bij het gebruik van wei tegen allerlei klachten (o.a. eczeem) lees hem er maar eens op na.

  • Anny

    Vandaag voor het eerst jullie site gezien.
    Gelijk de Mascarpone gemaakt! Thanks

  • jaily

    Wow dank voor dit makkelijke receptje 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>