Moorkoppen of Bossche bollen zelf maken

Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit ‘s-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, daarna gevuld met slagroom en geglazuurd met gesmolten chocolade. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes. Desondanks is er ook een versie met dubbele doorsnede; de zogenaamde “reuzenbol”. De lekkernij wordt voornamelijk buiten ‘s-Hertogenbosch als “Bossche bol” aangeduid, in de stad zelf als “sjekladebol”.

Bossche bollen

recept voor 8 grote soezen (lees hier meer over soezendeeg)

  • 75 g bloem
  • 60 g boter
  • snufje zout
  • 100 ml water
  • 3 eieren

vulling:

  • 500 ml slagroom
  • 60 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker

decoratie

  • 50 ml slagroom
  • 200 g pure chocola

Bereidingstijd Baktijd: ca. 25 minuten
Oventemperatuur Elektrische oven: 210 °C
Heteluchtoven: 200 °C

Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor.
Doe de boter, het water en het zout in een steelpan met een dikke bodem en breng dit aan de kook.
Haal de pan van het vuur en roer de bloem er met een houten spatel goed doorheen.
Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot het deeg als een bal van de bodem loslaat (na ca. 1 minuut). Haal de pan van het vuur.
Roer één voor één de eieren door het beslag totdat ze goed zijn opgenomen.
Verdeel het beslag met twee lepels in 8 gelijke hoopjes op een bakplaat; zorg voor voldoende tussenruimte omdat de soezen rijzen tijdens het bakken.
Bak de soezen in ca. 25 minuten gaar en bruin.  Zet de oven uit en laat de soezen erin staan om te drogen.

De slagroom met de vanillesuiker stijfkloppen, in een spuitzak doen en de afgekoelde soezen met het spuitmondje inprikken en volspuiten.

De chocolade met de room au bain marie smelten. De soezen bestrijken met de chocola en hard laten worden op een rooster.
Een variant is met suikerglazuur en chocola. Kook 150 gram suiker met 50 ml water tot siroop. Haal van het vuur en smelt de chocola erdoor.

Als ze goed gelukt zijn noem je het Bossche bollen, en anders zijn het moorkoppen.

Soesjes (bron: wiki)

Een soesje is een klein gebakje, gemaakt van kookdeeg en gevuld met slagroom, custard, banketbakkersroom of ijs. Het heeft meestal de vorm van een balletje maar er kan ook voor andere vormen gekozen worden zoals bijvoorbeeld zwaantjes.
Recept
* Kook 200 ml water met 100 gram boter en een snufje zout.
* Voeg al roerende met een houten lepel 100 gram bloem toe.
* Roer alles nog even goed door tot er een korstje aan de pan komt.
* Haal de pan van het vuur en voeg 3 grote of 4 kleine eieren toe. gewicht aan eieren moet ongeveer 20% boven dat van de bloem liggen. dus 100 gram boek is 120 gram eieren (zonder de schil)
* Doe het deeg in een spuitzak en spuit vervolgens kleine bolletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
* Bak de bolletjes in 15-20 minuten op 200 graden bruin. Laat ze vervolgens afkoelen.
* Maak met een scherp mesje een kruisje onder in de soesjes en vul ze met slagroom en/of banketbakkersroom.
* Je kan ze daarna nog overgieten met chocolade of bestrooien met suiker.
* Eventueel kunnen de soesjes nog gekoeld worden.

Varianten
* Profiterole is een gerecht dat bestaat uit een aantal met custard gevulde soesjes die overgoten zijn met een grote hoeveelheid chocoladesaus.
* Een moorkop is een gebakje, dat bestaat uit een grote soes gevuld met slagroom, en van de bovenkant geglazuurd met chocolade.
* Een Bossche bol lijkt sterk op de moorkop.
* Een Croquembouche is een taart die opgebouwd is uit gestapelde soesjes.
* Een Gougère is een soesje waar door het beslag Gruyère wordt verwerkt.

10 comments to Moorkoppen of Bossche bollen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>