Moussaka zelf maken

FacebookTwitterGoogle+Share

Moussaka (Grieks: μουσακάς, moussakas; Roemeens: musaca; Turks: musakka; Slavisch: мусака, musaka; Arabisch: مسقعة , musaqqaʿa) is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig uit de keuken van het voormalige Ottomaanse Rijk, en daarom vooral in de Balkan en het Midden-Oosten gegeten. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris omdat daar de moussaka koud wordt opgediend.

In de Westerse wereld denkt men meestal dat moussaka uit Griekenland afkomstig is. De Griekse versie bestaat uit lagen, vroeger met lamsgehakt maar tegenwoordig meestal met half om half gehakt, uien, kruiden, paneermeel en rode wijn, in plakjes gesneden aubergine, soms ook samen met courgette, en aardappelen, tomaat, overgoten met een béchamelsaus en in de oven gebakken met een beetje geraspte kaas er boven op.
Deze Griekse moussaka stamt echter uit de jaren twintig van de vorige eeuw.[1] De Griekse chefkok Nikolaos Tselementes (Νικόλαος Τσελεμεντές) die in Wenen was opgeleid introduceerde Franse elementen (o.a.béchamelsaus) in de Griekse keuken en is dus de bedenker van deze variant van Moussaka.[2]

In de Arabische wereld is moussaka een gekookte salade, voornamelijk gemaakt met tomaten en aubergines, geserveerd als mezze en lijkend op de Italiaanse caponata. In andere landen (Bulgarijë, Servië, Bosnië, Griekenland en Roemenië) worden ook wel aardappelen, wortelen en courgetten gebruikt in plaats van aubergine. In Turkije wordt het gerecht niet gelaagd klaargemaakt en wordt het opgediend met cacık, de Turkse variant van tzaziki, en pilaf. In moussaka horen ook wel uien, knoflook en groene pepers. Als kruiden worden gebruikt oregano, tijm, laurierbladen, kaneel, zwarte peper en/of piment afhankelijk van uit welk land of welke streek de Moussaka vandaan komt.

Recept voor: Griekse Moussaka

Omschrijving: Een eenvoudig recept voor dit traditionele gerecht op basis van aubergine, gehakt, kaas, tomaat en aardappel. Voor 8 Personen.

Ingredienten

  • 1.5 kg aubergines
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook 1 kg mager lamsgehakt
  • 750 g tomaten
  • 2 dl droge wittewijn
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 kg aardappelen, geschild en in schijfjes van 2 mm gesneden
  • 50 g broodkruim
  • 60 g boter
  • 6 eetlepels bloem
  • 1/2 L melk
  • snuifje nootmuskaat
  • 2 eierdooiers
  • 75 g geraspte Kefalotiri-kaas (of een mengeling van Parmezaanse en gruyerekaas)
  • zwarte peper en zout

Bereiding

Groenten

  1. De aubergines wassen, afdrogen en de steeltjes verwijderen. In dikke plakken van 1 cm snijden. Bestrooi deze plakken met zout en laat er een uur het water aan onttrekken. Vervolgens afspoelen, licht persen en droogdeppen. De plakken aubergine aan weerszijden in hete olie aanbakken en laten uitdruipen op een velletje keukenrol.
  2. Aardappels schillen en koken tot bijna gaar. In plakken van 1/2 cm snijden.
  3. De oven voorverwarmen op 180 graden.

Gehaktsaus

  1. De uien schillen, fijnhakken en fruiten. Hierbij het gehakt aanbraden. De knoflook fijnhakken en bij het gehaktvoegen; kruiden met peper en zout.
  2. De tomaten ontvellen en ontpitten, door het vlees mengen en 5 min. mee laten bakken. De wijn vermengen met de tomatenpuree en bij het gehakt voegen.
  3. Laat dit op een laag vuur een 1/2 uurtje sudderen, tot het vocht bijna is ingekookt. De kruiden erdoor roeren en zout en peper toevoegen.

Bechamel

  1. Smelt boter en voeg bloem toe. Laat de bloem garen maar niet bruin worden. Voeg melk toe en roer enkele minuten tot de saus kookt. Deze vervolgens van het vuur nemen en kruiden met muskaatnoot, zout en peper. De eierdooiers door de saus mengen.

Bakken

  1. Een lasagneschaal invetten en bestrooien met broodkruim.
  2. Legt de aardappelplakken erin en vervolgens een deel van de aubergineplakken.
  3. Giet de gehaktsaus over de plakken, strooi er geraspte kaas over en dek af met nog een laag aubergineplakken.
  4. Giet de bechamelsaus erover en strooi daar geraspte kaas over.
  5. De moussaka 45 minuten in de oven bakken tot goudbruin.

Preparation time: 1 hour(s)

Cooking time: 1 hour(s)

Number of servings (yield): 8

My rating 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

1 comment to Moussaka

  • Ik heb dit recept gemaakt en ik heb een paar opmerkingen. Ten eerste ontbreken de nodige kruiden om het te laten smaken zoals je het in Griekenland voorgezet krijgt. Daarnaast is het nogal droog. Verhoudingsgewijs mogen er wat meer tomaten in misschien? Tenslotte zie ik de toegevoegde waarde van de broodkruimels niet zo. Ze worden niet mooi bruin of zo. De meeste blijven in de schaal hangen. Tenslotte (en dan hou ik op met zeuren ;) heb ik nog nooit bechamel-saus op moussaka voorgezet gekregen in Griekenland (of waar dan ook) maar het ‘werkt’ wel. Toch geef ik zelf de voorkeur aan een de ‘omelet versie’ die je normaliter als topping ziet.

    Hoe je het ook klaarmaakt, het is sowieso een lekker en gezond gerecht.

Voel je vrij om een reaktie te geven

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

culcal160 Bekijk de handige culinaire agenda 2014 en mis het komende jaar niets. Alle evenementen op het gebied van eten en drinken in een overzicht. Link.