Nonnevot

Wiki:

Nonnevot (soms: nonnenvot) of strik is een typisch Limburgs gebak in de vorm van een lus met een losse knoop. Het gebakje komt oorspronkelijk uit Sittard, en wordt traditioneel met carnaval (Vastelaovend) of Nieuwjaar gegeten. Tegenwoordig vinden nonnevotten het hele jaar aftrek bij de Limburgse bakker. Nonnevotten bestaan uit meel, gist, melk, zout, boter, basterdsuiker en (zonnebloem)olie of reuzel, en worden gefrituurd.

Het gebak is al zeer oud, want in 1676 werd het al aangeboden aan de Franse bevelhebbers die de stad Sittard wilden innemen. Waar de naam ‘nonnevot’ precies vandaan komt is niet geheel duidelijk, want er zijn verschillende verklaringen voor deze merkwaardige naam in omloop. Eén van deze verklaringen is dat de zusters Franciscanessen, die tussen 1600 en 1700 een klooster hadden in Sittard, dit frituurgebak gaven aan mensen, die lompen en vodden brachten waarvan de opbrengst voor de armen bestemd was. Een andere verklaring luidt dat de naam afkomstig is van de strik die nonnen vroeger op hun achterwerk (oppe vot) droegen.

In Heerlen noemt men een nonnevot ook wel sjtrikke’ of ‘poeffele’.

Onderstaand recept lezen we op de leuke blog manzjare.nl met veel aandacht voor Limburgse gerechten.

Nonnevotten uit Sittard
Voor ongeveer 30 stuks:

  • 1000 gram bloem
  • 400 gram lauwe melk
  • 200 gram boter of margarine
  • 100 gram verse gist
  • 50 gram suiker
  • 20 gram zout
  • 2 ei
  • (frituur)olie
  • fijne suiker
  • snufje kaneel

Meng bloem, melk, suiker, ei met het gistmengsel en kneed dit tot een soepel deeg.
Vervolgens boter en zout toevoegen en wederom kneden tot een geheel.
Deeg onder een doek gedurende 40 minuten laten rijzen.
Daarna het deeg plat slaan totdat er een soort platte pannenkoek ontstaat
De deegpannenkoek dubbelvouwen en opnieuw 15 minuten laten rijzen.
Opnieuw het deeg plat slaan.
Snij repen uit het deeg van ongeveer 30 centimeter en rol deze rond en maak er een knoop of strik in.
Laat de ongebakken Nonnevotten ongeveer 10 minuten narijzen op een met bloem bestoven keukendoek.
Frituur vervolgens de Nonnevotten in hete (frituur)olie van 180 graden Celsius
Meng fijne tafelsuiker met een vleugje kaneel en wentel daar, de nog warme nonnevotten, even doorheen.

 

3 comments to Nonnevot

  • […] van dat kunstig in een strik gevouwen wordt en vervolgens gefrituurd. Zie hier een paar varianten: recept 1 en recept […]

  • nina

    ik heb ze vandaag gemaakt. en wat zijn ze lekker. nu zie ik dat in jullie recept staat 400 gram melk.
    dit zal wel 400ml moeten zijn

  • Jo Hendrix

    Hoy .
    Mijn moeder maakte deze ook op dezelfde wijze. 60 jaar en nog langer geleden.
    Ook maakte zij van hetzelfde deeg van die schuitjes die, als ze gefrituurd waren en afgekoeld werden ingesneden en daar kwam dan een laagje dikke Custard of , in betere tijden slagroom in, en afgewerkt met poeiersuiker.
    Ik ben blij dat ik jullie recept heb gevonden en ga deze ” Nonnevotte ” volgende week maken.
    Fijne Kerstdagen en ene goeie Rutsch in het nieuwe jaar.

    Groeten Jo

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>