Hazelnootpasta (nutella) zelf maken

hazelnootpastaNutella is de merknaam van een wereldwijd populaire chocolade-hazelnootpasta van het Italiaanse bedrijf Ferrero.
De pasta werd in 1946 onder de naam Pasta Giandujot verkocht, in blokken en verpakt in zilverfolie. Plakjes Giandujot werden gegeten op brood. In 1951 kwam de smeerbare variant onder de naam Supercrema. Tegen het eind van 1963 registreerde Ferrero de merknaam ‘Nutella’ en daarbij de afbeelding op het etiket, die tot de dag van vandaag ongewijzigd is gebleven. Ook op de vorm van de pot rust een patent.
De huidige nutella wordt gemaakt van suiker, cacao, gemodificeerde palmolie, hazelnoten, melkpoeder, lecitine, vanilline.
De gebruikte cacao bevat weinig cacaoboter omdat deze stolt bij kamertemperatuur en de smeerbaarheid verminderd.

giandujotGianduja
Gianduja is een Piemontese creme ontwikkeld in 1806, een tijd dat chocolade in Turijn erg duur was door een importbelasting opgelegd door Napoleon. Chocolade werd daarom gemengd met hazelnotencreme uit de regio.
In 1852 maakte chocoladefabrikant Caffarel een zeer fijngemalen pasta met de naam Giandiuotto, genoemd naar het Turijnse marionettenkarakter Gianduja uit de Commedia dell’arte.
Net als praline en marsepein wordt het gebruikt als bonbonvulling.

Hazelnoten roosteren
Van 100 gram hazelnoten met schil hou je 40 gram schone noten over na het notenkraken. Dan moeten de vliesjes er nog af.
Verwarm de oven voor op 150°C. Leg de hazelnoten op een bakblik. Rooster ze 5-10 minuten in de oven tot de ze amberkleurig zijn.
Wikkel de warme hazelnoten in een theedoek en wrijf totdat het grootste deel van de velletjes los zijn.

hazelnoten malenHazelnoten malen
Bij het fijnmalen komt na enkele minuten een olie vrij. De notenmassa krijgt de structuur van pindakaas.
De hazelnoten moeten erg fijn gemalen worden. Je hebt dus een snelle keukenmachine nodig, of koffiemolen.

Tips
In plaats van hazelnoten kun je andere noten proberen, en ook zonnepitten en pinda’s.
In plaats van gewone suiker kun je rietsuiker of honing proberen.
Nutella maken met gecondenseerde melk is erg makkelijk. Gecondenseerde melk heeft als voordeel dat het zowel in koude als warme omgeving smeerbaar is.

Nutella

  • 200 gram geroosterde hazelnoten
  • 200 gram poedersuiker
  • 100 gram cacaopoeder
  • 60 ml plantaardige olie (sesam, noten, zonnebloem)
  • vanille essence
  • 1 snufje zout

Doe de noten in de keukenmachine en maal in enkele minuten tot pasta.
Voeg de andere ingredienten toe en maal verder.
Bewaar in een schone pot bij kamertemperatuur.

hazelnootpastaNutella met chocolade
Onderstaand recept zonder noten wordt een heerlijke chocopasta.

  • 200 gram geroosterde hazelnoten
  • 200 gram chocolade naar keus
  • 100 gram invertsuiker (of basterdsuiker)
  • 100 ml room
  • 60 ml plantaardige olie (sesam, noten, zonnebloem)
  • vanille essence
  • 1 snufje zout

Kook de room met de suiker.
Doe noten in de keukenmachine en maal tot pasta.
Voeg stukjes chocola toe en maal opnieuw.
Voeg de massa toe aan een pan met hete room en doe er vanille essence bij.
Verwarm de massa en roer goed. Voeg al roerend de olie toe. Zet het vuur uit.
Laat afkoelen en bewaar in een schone pot bij kamertemperatuur.

nutella Nutella van gecondenseerde melk
Neem onderstaand recept van Chocopasta en roer er 300 gram fijngemalen, geroosterde hazelnoten door.

Chocopasta van gecondenseerde melk

  • 300 ml gecondenseerde melk
  • 200 gram chocolade puur (of andere)
  • 100 gram boter
  • vanille essence (optioneel)
  • 1 snufje zout

Smelt de boter au bain marie.
Verbrokkel de chocolade en smelt die mee.
Roer de gecondenseerde melk en vanille erdoor.
Laat afkoelen en bewaar in een schone pot bij kamertemperatuur.

Knapperige Nutella
Zelfmaakrecept van Stella Parks, waarbij eerst een notentoffee gemaakt wordt. Lees hier meer over de instructies voor het zelf maken van toffee.

  • 100 gram water
  • 200 gram suiker
  • 100 gram honing of stroop
  • vanille essence
  • 150 gram geroosterde hazelnoten, grof gehakt
  • 120 gram pure chocolade
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 120 gram hazelnootolie, of meer naar smaak

Maak eerst een toffee van suiker en noten:
Maal de hazelnoten tot gruis.
Vet een bakplaat in met boter en zet apart.
Meng water, suiker en honing (of stroop) in een middelgrote pan. Draai het vuur middelhoog en roer voorzichtig met een hittebestendige spatel om de suiker op te lossen. Zodra het mengsel begint te koken, stoppen met roeren en laat het rustig sudderen tot het mengsel een gouden kleur krijgt. De temperatuur zal 150°C zijn.
Zet nu het vuur uit en roer de geroosterde hazelnoten en vanille essence door de stroop. Giet het mengsel op de voorbereide bakplaat en verdeel het met je spatel. Laat het volledig afkoelen.
Terwijl het mengsel koelt, de chocolade smelten in de magnetron of au bain marie. Roer tot romig, en zet weg om te koelen, maar gietbaar.
Maak de chocolade hazelnootpasta:
Wanneer het notenmengsel volledig is afgekoeld, grof hakken met een mes om het een beetje draaibaar te maken voor uw keukenmachine.
Pureer het mengsel een paar keer totdat het is verpulverd, laat de keukenmachine continu lopen tot de massa fijngemalen lijkt.
Giet de afgekoelde chocolade erin, cacaopoeder en zout.
Plaats het deksel en blijven draaien tot het mengsel homogeen is, een zeer dikke pasta. Dan, met de mixer nog draaiend, langzaam de hazelnootolie er in gieten.
U kunt meer hazelnootolie toevoegen totdat het de consistentie heeft die u wilt.
Bewaar in een schone pot bij kamertemperatuur.

2 comments to Nutella hazelnootpasta

  • chocoverslaafde :-)

    lekkkkkkkkkerrrrrr! ik vond de zelfgemaakte nutella echt ekker. ik heb wel geen hazelnoten gebruikt, maar dat is niet erg. de pasta is iets meer vloeibaar, maar nog altijd heerlijk:-à en gezond natuurlijk! beter dan echte nutella of repen chocolade op je brood.

  • Laila

    Echt de moeite waard om het te proberen!!!!!!!!!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>