Ossenstaartsoep is een soep die getrokken is van ossenstaart. Omdat de staart veel smaak afgeeft, kun je hier een krachtige soep van maken. Door de staart lang te koken op een laag vuur, wordt het vlees mals en valt het zo van het bot. Dit kan dan weer in de soep worden verwerkt.
Recept Ossenstaartsoep
- 1 1/2 kg ossenstaart, in stukken
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 uien, in ringen
- 1 grote winterwortel, in stukken
- 3-4 stengels bleekselderij
- 10 zwarte peperkorrels
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- stukje foelie
- 2 takjes tijm
- 6 takjes selderij
- 1 deciliter madeira
- peterselie
- zout
Bereidingswijze
In grote pan in olie stukken ossenstaart rondom bruin bakken.
Tomatenpuree toevoegen en 2 minuten meebakken.
2 liter water erbij schenken en aan de kook brengen.
Regelmatig afschuimen.
Ui, bleekselderij, wortel en kruiden erbij doen en 3 1/2 uur op zacht vuur trekken.
Soep zeven en vlees van botten halen.
Op smaak brengen met zout en peper. Voeg madeira toe.
Vlees terug in soep doen.
Voor het serveren bestrooien met gehakte verse kruiden (peterselie, selderij, bieslook).
Idee: voeg paddestoelen toe. Hiervoor 200 gr paddestoelen (bv champignons) in dunne schijfjes in 2 eetlepels olie 5 minuten bakken. Voor het serveren in de soep doen.
Ik wil de ossenstaartsoep maken met kerstmis. Voor hoeveel personen is het recept?
Is 2 liter soep. Voor 4 hongerige gasten of 8 chique gasten.
Heel goed recept!