Pipirrana, spaanse komkommersalade

Pipirrana, of piriñaca of pimpirrana is een salade met als belangrijkste ingrediënten ui, tomaat, groene paprika en komkommer. Soms voegt men gekookte eieren toe en vis of worst.

Deze spaanse salade bestaat uit ui, komkommer, paprika en tomaat, in zeer kleine blokjes gesneden. Soms wordt een teentje knoflook, een beetje brood, een beetje komijn en een beetje grof zout in de vijzel gestampt. Zodra gestampt wordt water toegevoegd en de puree wordt aan de gepureerde groenten toegevoegd. Vervolgens voegt u olijfolie extra vergine toe naar smaak. Bij deze salade wordt allerlei worst gegeten. Ook wordt het vaak met tonijn in olie (van tonijn in blik ) gegeten en een gekookt eitje, en altijd met een goed brood om in het saladevocht te dopen.

Het is een gerecht uit de provincies Granada, Jaen en Murcia.
In Jaen, wordt deze salade bereid met tomaat, ontveld, veel olie, tonijn, groene paprika en knoflook.
In de regio van Sierra de Cazorla -Segura-Las Villas, bereidt men de “pipirrana rin-ran ” een variant waarin alle ingrediënten tot puree gemalen worden. Deze variant heeft meestal komijn.
Het is een populair gerecht in de zuidelijke provincie Ciudad Real, waat het wordt gemaakt met gekookte tomaten (vaak versnipperd), olijven, gekookt ei, tonijn, gesnipperde ui, zout en een scheutje olijfolie.
In Cuenca, met name in Horcajo de Santiago, wordt pipirrana anders gemaakt, omdat het hier een stoofpot is. En heerlijk gerecht vanwege de verscheidenheid van ingredienten: vogels, worsten, gezouten kabeljauw, varkensvlees, champignons, op smaak gebracht met laurier, knoflook, zwarte peper, ui, gedroogde tomaten, hete pepers en aardappelen.

Recept voor: Pipirrana

Omschrijving: Deze spaanse salade bestaat uit ui, komkommer, paprika en tomaat, in zeer kleine blokjes gesneden.

Ingredienten

  • 2 paprika´s
  • 500 g tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
  • 1 kleine ui, fijn gesneden
  • 1 komkommer
  • 100 g tonijn uit blik

dressing:

  • 2 hard gekookte eieren
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze

  1. Halveer de paprika en snijd de zaadjes eruit. Snijd de paprika in blokjes.
  2. Blancheer de tomaten, ontvel en halveer ze, en verwijder het vruchtvlees.
  3. Snijd de tomaten in blokjes en vermeng ze met de paprika’s.Voeg daar de fijngesneden ui en de in stukjes gesneden komkommer aan toe.
  4. Vermeng de groenten met zoveel dressing als je lekker vindt.
  5. Laat de salade koelen.
  6. Voeg daarna de tonijn toe.

Bereiding dressing:

  1. Pel de eieren en haal de hardgekookte eidooiers eruit.
  2. Prak de eidooiers fijn en meng ze met de eetlepels azijn en de vers geperste knoflook.
  3. Voeg onder goed roeren de olijfolie toe.
  4. Op smaak brengen met zout en peper.
  5. Hak het wit van het ei fijn en gebruik het als garnering.

Preparation time: 10 minute(s)

Cooking time: 10 minute(s)

Number of servings (yield): 8

Beoordeling 5 stars:  ★★★★★ 1 review(s)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.